Kriittinen massa vaatii kenkää keskustatunnelille

01.09.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 31/2006.

Helsingin Rautatientorille kokoontui tiistaina 29. elokuuta satakunta pyöräilijää ja jalankulkijaa Critical Mass -tunnuksen alla osoittamaan mieltään kaupunkiin kaavailtua keskustatunnelia vastaan. Tempauksen takana oli Helsingissä perustettu joukkoliikenteen puolesta toimiva kansalaisliike Kenkää keskustatunnelille, jonka tavoitteena on estää suunnitellun keskustatunnelin rakentaminen ja edistää joukkoliikenteen kehittämistä.


Taustalla on Helsingin kaupunginhallituksen viime maaliskuinen päätös asemakaavasta, joka mahdollistaa Helsingin keskustan alittavan tunnelin rakentamisen.


Kansalaisliikkeen mukaan tunneli lisää yksityisautoliikennettä keskustaan ja kaupungin läpi. Samalla se vähentää joukkoliikenteen houkuttelevuutta. Myös kasvihuonepäästöt kasvavat. Keskustatunneli maksaa 333 miljoonaa euroa ynnä vuotuiset ylläpitokustannukset. Summa on valtava ja se heikentää kaupungin mahdollisuuksia investoida muihin palveluihin.
Vaihtoehtoja tunnellilleJärkevillä joukkoliikenneinvestoinneilla saavutetaan keskustatunnelin väitetyt edut halvemmalla, saasteettomammin ja tasa-arvoisemmin. Kiireellisimmät joukkoliikenneinvestoinnit ovat raideyhteys Etelä-Espooseen sekä poikittaisliikennettä palveleva Raide-Jokeri. Myös kävelykeskusta voidaan hyvin toteuttaa ilman keskustatunnelia.


Tukholmassa rakennettiin monta tunnelia ennen kuin uskottiin, ettei se ratkaissut liikenneongelmia. Vasta ruuhkamaksut ovat selvästi vähentäneet henkilöautoliikennettä ja lisänneet joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen suosiota.


Liike on tähän mennessä luovuttanut Helsingin kaupunginvaltuustoryhmille kirjeen, jossa kaupunginhallitusta pyydettiin lopettamaan tunnelihankkeen suunnittelu. Suunnitelmiin kuuluvat myös tiedon tuottaminen, kanavien tarjoaminen kuntalaisten mielipiteelle, erilaiset tapahtumat ja tempaukset sekä kunnallisaloitteena vaatia kansanäänestyksen järjestämistä keskustatunnelista.
Päivä ilman autoaKriittinen massa kokoontuu jälleen kansainvälisenä autottomana päivänä, joka järjestetään 22. syyskuuta. Päiväksi osuu perjantai, joten jokainen voi myös testata työmatkan taittamisen vaikka pyöräillen tai joukkoliikenteen välineillä.


Autottomaan päivään liittyy liikkujan viikko, jonka teemana on Lapset ja turvalliset kadut. Liikkujan viikon tapahtumia suunnittelevat ja järjestävät yhteistyössä kunnat, järjestöt ja yritykset.www.keskustatunneli.fi

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli