Keywords:

Kulttuuri rummuttaa rytmit rauhanmarssilla

23.10.2015 - 10:00
(updated: 17.12.2015 - 16:27)
JP Väisänen kertoo, että rauhanliike on esittänyt vaihtoehtoja nykyiselle hallituspolitiikalle.

Kulttuuri rummuttaa rytmit rauhanmarssilla

Taiteilijoiden rauhanjärjestö PAND:in viesti on selvä. Yksityishenkilöt, kansalaisjärjestöt ja koko suomalainen rauhanliike: tervetuloa lauantaina klo 13 YK:n aseidenriisuntaviikon rauhankulttuurintapahtumaan Helsingin Dianapuistoon. PAND:in toiveena on, että mahdollisimman moni paikallaolijoista osallistuu värikkääseen Refugees Welcome -rauhankulkueeseen. Kulkue starttaa Dianapuistosta klo 13.45 kohti Havis Amandan patsasta, jossa luetaan ihmisten paperille kirjoittamia haaveita.

SKP:n puheenjohtajan JP Väisäsen mukaan tervetuloa on teonsana ja rauhanmarssi järjestetään siksi, että rauhanliikkeen on selvitettävä, mitkä asiat ovat pakolaisuuden takana.

– On avattava maahanmuuton ja pakolaisuuden syitä, joista keskeisimpiä ovat sota, köyhyys ja ilmastonmuutos. Rauhanliikkeen tulee toiminnallaan osoittaa rohkeasti, että sodat ja pakolaisuus ovat vääränlaisen politiikan sekä Yhdysvaltojen ahneen imperialismin syitä ja seurauksia.

”Meidän on autettava”

Väisänen pitää sotien, köyhyyden ja ilmastonmuutoksen takia kotoaan pois joutuneiden auttamista itsestään selvänä.

– Meidän on autettava heitä, koska meillä on siihen mahdollisuus. Se että Sipilän hallitus on antanut tilanteen ajautua tähän pisteeseen, on tietoisen politiikan seurausta. Tällainen porvaripeli on vihellettävä poikki!

Väisänen kertoo, että rauhanliike on esittänyt vaihtoehtoja nykyiselle hallituspolitiikalle.

– Olemme vaatineet asemäärärahojen supistamista sekä sitä, että rahaa käytettäisiin lähialuetyöhön ja kansalaisyhteiskunnan toimintaan. Venäjästä ei myöskään pidä luoda viholliskuvaa ja Suomen pitää pysyä sotilasliittojen ulkopuolella. Sotakiihkoilun sijaan tulisi vahvistaa ihmiskuvaa, joka on humaani ja inhimillinen.

Väisänen mukaan Suomen puolustamiseen liittyviä ajattelutapoja tulisi päivittää.

– Suomea puolustetaan viisailla ihmisillä, jotka ymmärtävät sen, ettei naapurissamme asu vihollista. Samalla viisautta ja ymmärtämistä tukevista asioista, kuten rauhantyöstä, sivistyksestä, koulutuksesta ja kulttuurista kuitenkin leikataan. Mielestäni tämänkaltainen toiminta on väärää politiikkaa.

"Elämme monikulttuurisessa Suomessa."

Suomi on aina ollut kansainvälinen.

– Elämme monikulttuurisessa Suomessa, eikä siinä ole mitään uutta ja ihmeellistä, että meille saapuu erilaisen kulttuuritaustan omaavia ihmisiä. Nyt pakolaisten määrä on vain tavallista suurempi. Pitää muistaa, että emme lähde liikkeelle nollasta, vaan kulttuurien välistä yhteistyötä on aikaisemminkin ollut ja tehty eri kaupungeissa. Kunnissa olisi erityisen tärkeää leikkaamisen sijaan kohdistaa määrärahoja monikulttuuriseen ja sitä tukevaan toimintaan, kuten esimerkiksi maahanmuuttajien kielikoulutukseen ja kirjastoihin.

Suomi ei noudata säädöksiä

Säädökset vaativat, että turvapaikanhakijat tulee kohdata yksilöinä.

– Suomessa asioita ollaan valitettavasti hoidettu kansainvälisten säädösten vastaisesti, koska jokaisen turvapaikanhakijan anomus pitää käsitellä yksilönä eikä ryhmänä, koska voi olla niin, että henkilö hyvin perustein tarvitsee turvapaikan, vaikka tulisikin laajemmasta näkökulmasta ymmärrettynä ns. turvallisesta paikasta. Ryhmäratkaisuja ei yksinkertaisesti voi tai saa tehdä, koska ne ovat turvapaikanhakijoiden oikeudellisten prosessien vastaisia.

Luvassa räppiä

Mielenosoituksessa esiintyvät Petra Packalén, eli dj jammyG ja räppäri MC Kajo. Tiedonantajan tavoittama Packalén korostaa rauhan ja kulttuurin välistä sidosta.

– Mielestäni rauhaa ei voida rakentaa yhdessä maassa kerrallaan, vaan se on valtioiden rajat ylittävää toimintaa. Tätä varten on oltava kansainvälinen kieli ja se on kulttuuri. Kohdallani tämä tarkoittaa pääasiassa musiikkia.

Erilaisista tyyleistä reggae on Packalénin sydäntä lähellä.

"Rauhaa ei voida rakentaa yhdessä maassa kerrallaan, vaan se on valtioiden rajat ylittävää toimintaa."

– Juuri reggaen avulla on lietsottu rauhaa jo vuosikymmeniä, maailman joka kolkkaan. Sekään ei haittaa, että sanoman lisäksi siinä on parhaat rytmit ja muhkeimmat bassot.

Miekkarivarustus: vapaa mutta rauhanomainen

Saavu siis Helsingin Dianapuistoon klo 13 ja jos mahdollista, niin ota mukaasi värikäs TERVETULOA-kyltti, ystäväsi ja mikä tärkeintä, vaadi muutosta nykymenoon, koska nyt tarvitaan Rauhaa ja Osallistumista: yhdessä kaikki on mahdollista!

 

Katso lisää YK:n päivän tapahtumia Rauhanpuolustajien sivulta >>>

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.