Kulutuskysynnän lisääminen parasta elvytystä

06.03.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 9 /6.3.2009

Matti Vanhasen hallituksen eväät talouskriisin ratkaisemiseksi eivät juurikaan elvytä taloutta, totesi yliaktuaari Olli Savela Suomen kommunistisen puolueen ay-seminaarissa. Hallituksen lupaamat 50 miljardin euron lainojen takaukset ja 4 miljardin pääomasijoitukset pankeille saattavat realisoituessaan viedä talouden todella pahaan jamaan. Myöskään 1,8 miljardin verohelpotuksilla ja työnantajien Kela-maksujen poistamisella ei ole sanottavasti taloutta elvyttävää vaikutusta.


Seminaarissa todettiin, että kun otetaan huomioon hallituksen koko politiikan sisältö, niin sen voi sanoa enemmänkin ruokkivan ja pitkittävän lamaa kuin elvyttävän taloutta. Muun muassa kunnat ovat ajautumassa suuriin vaikeuksiin, ja useimmissa niistä on tämän vuoden budjetit otettu uudelleen tarkasteltavaksi. Valtion pitääkin lisätä kunnille osoitettuja määrärahoja, jotta menoleikkauksilta vältytään.


Olli Savela esitti listan nyt tarvittavista elvytystoimista. Hänen mielestään nyt on nostettava perusturvan tasoa, kevennettävä pienituloisten verotusta, turvattava kuntien tulot ja palvelut sekä nostettava palkkoja. Näillä toimilla parannetaan tavallisen kansalaisen kulutuskysyntää. Sitä kautta pidetään tuotantoa ja työällisyyttä yllä.




Ay-liike liikkeelle



Tampereen metalli seiskan toimitsija Petri Lahtinen kuvasi puheenvuorossaan ay-liikkeen nykyistä tilaa kriittisin sanakääntein. Hän arvosteli muun muassa ankarasti liitojen yhdistymishanketta TEAMia ylhäältä johdetuksi byrokraattiseksi hankkeeksi, joka toteutuessaan tukahduttaa jäsenten vaikutusmahdollisuuksia ja keskittää vallan haravalukuiselle eliitille.


Lahtisen mielestä TEAM on torjuttava Metalliliiton liittokokouksessa, joka pidetään kesäkuun alussa. Liittokokousedustajissa on tarvittava määrävähemmistö ihmisiä, jotka eivät hanketta hyväksy ja sitä on käytettävä.


Pätkätyön ongelmista puhunut hyvinkääläinen Ville Leskinen korosti niin ikään radikaalin ay-toiminnan merkitystä ja kannusti nuoria menemään mukaan ay-toimintaan. Pätkätyöläisten asiat nousevat päiväjärjestykseen vain siten, että ne viedään ay-liikkeeseen ja sitä kautta laajempaan keskusteluun ja toiminnan kohteeksi.


SKP:n pääsihteeri Arto Viitaniemi painotti puheenvuorossaan perustason ay-toiminnan tiivistämisen merkitystä. Erityisesti nyt juuri tarvitaan toiminnan kehittämistä yli ammattiliitorajojen, jotta voidaan torjua eläkeiän pidentäminen ja muut eläke-etujen heikennykset. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!