Kuuban presidentti varoittaa USA:n tukemien opportunistien käyttävän hyväkseen maan taloudellista kriisiä

14.07.2021 - 15:00
(updated: 23.07.2021 - 07:24)
Kuuban hallitusta tukevia mielenosoittajia marssimassa Havannassa sunnuntaina 11.07.2021. Kuva: Morning Star

Kuuban presidentti Miguel Díaz-Canel puhui sunnuntaina yhteisestä taistelusta Yhdysvaltojen asettamaa kauppasaartoa vastaan, sekä varoitti opportunisteista, jotka haluavat käyttää maan ekonomista kriisiä hyväkseen sosialistista hallintoa vastaan. Asiasta raportoi Morning Star.

Jatkuva kauppasaarto sekä koronavirus ovat heikentäneet maan taloutta jopa 11 prosenttia, ja kuubalaiset ovat osoittaneet laajasti mieltään maan heikentyneen taloudellisen tilanteen vuoksi.

Mielenosoittajat ovat vaatineet myös nopeampia koronaviruksen vastaisia toimia, sillä viime sunnuntaina Kuuba raportoi jopa 7000 uutta tapausta sekä 47 kuolemaa. Kuuba on ensimmäinen Latinalaisen Amerikan maa, joka on kehittänyt oman koronarokotteensa, mutta rokotteen jakelu on ollut hidasta.

Presidentti Díaz-Canel puhui mielenosoittajille, ja esitti huolensa Yhdysvaltaltojen tukeman opposition vaikutuksesta maan heikentyvään taloudelliseen tilanteeseen.

”Mielenosoituksiin ottaa osaa useita vallankumouksellisia henkilöitä, jotka haluavat selityksen Kuuban nykyiseen tilanteeseen, mutta joukossa on myös useita opportunisteja, jotka haluavat käyttää nykyistä kriisiä hyväkseen, jotta voisivat järkyttää nykyistä järjestelmää ja aiheuttaa kaaosta”, Díaz-Canel puhui televisioidussa puheessaan.

Kuuban johtaja sanoi kuunnelleensa kansalaisia, mutta varoitti siitä, että protestien yllyttäjät haluavat paluun takaisin neoliberaaliin talousmalliin, jonka alla toimivat köyhät maat ovat voineet reagoida koronavirustilanteeseen Kuubaa huonommin.

Díaz-Canel sanoi puheessaan, että jos Yhdysvallat oikeasti haluaisi auttaa Kuuban kansalaisia, se poistaisi maahan kohdistuvat kauppapakotteet. Yhdysvaltojen asettama kauppasaarto on ollut voimassa vuodesta 1959.

“Vallankumous on todellista dialogia, ja se asettaa totuuden ja etiikan ennen hävyttömyyttä ja perversiota. Se ei neuvottele olemassaoloaan, se ei legitimoi palkkasotilaita, vaan se käyttäytyy turvallisesti ja varmasti”, Díaz-Canel puhui kannattajilleen puheessaan.

Viimevuonna Morning Star raportoi siitä, miten Yhdysvallat ovat tukeneet oppositioliikkeitä Kuubassa miljoonilla dollareilla, osana pitkäaikaista suunnitelmaa kaataa sosialistinen hallitusta. Kuuban oppositioliikkeet ovat saaneet yli 14 miljoonaa euroa tukea Yhdysvaltain kehitysyhteistyövirastolta (USAid).

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat