Turku ilman natseja -mielenosoitus kokosi jälleen yhteen satoja fasismin vastustajia

23.08.2021 - 16:00
(updated: 14.09.2021 - 18:30)
Työväenluokka fasismia vastaan! Mielenosoittajia Turku ilman natseja -mielenilmauksessa Turussa 22.8.2021. Kuva: Sippo Kähmi, Proletaarit

Viime sunnuntaina 22.8.2021 Turussa järjestettiin Turku ilman natseja - mielenilmaus, johon poliisin arvion mukaan osallistui noin 300 ihmistä. Nyt neljättä kertaa järjestettävä mielenosoitus toimii vastamielenilmauksena fasistiselle Kukkavirta -mielenosoitukselle, jonka takana on vuonna 2017 perustettu äärioikeistokoalitio Kansallismielisten liittouma. Fasistista Kukkavirta -mielenosoitusta markkinoitiin avoimen rasistisesti, ja siihen osallistui useita profiloituneita henkilöitä useista eri äärioikeistolaisia ja fasistisia aatteita kannattavista ryhmittymistä. Fasistiseen mielenilmaukseen osallistui poliisin mukaan noin 100 ihmistä. Poliisi esti kahta mielenilmausta kohtaamasta toisiaan. 

Turku ilman natseja. Kuva: Emilia Soramäki

 

Turku ilman natseja -mielenilmaukseen osallistui fasismia vastustavien yksityishenkilöiden lisäksi erilaisia organisaatioita ja järjestöjä. Orivedeltä Turkuun mielenilmausta varten saapunut Matti, 30, (nimi muutettu), osallistui kulkueeseen yhdessä Proletaarit -organisaation kanssa. 

Matti kertoi kokevansa osallistumisen tärkeäksi, sillä työväenluokan asiat ja antifasismi kietoutuvat Matin mukaan erottomasti yhteen: “Fasismin voittoa auttaa se, että teeskennellään sen olevan jokin täysin vieras paha, jota vastaan koko muu yhteiskunta yhdistyy, mukaan lukien porvarit, joiden etua fasistit omalla tavallaan tosiasiassa ajavat. Suomalaista fasismia on tämänkin hallituksen alla jatkuvat palautukset, välinpitämätön asenne Euroopan siirtomaapolitiikkaa kohtaan, vuosikymmeniä jatkuneen imperialistisen miehityksen painaminen villaisella, epävakuuttavien työväen johtajien kaikkinainen velttoilu yllämainittujen ja monien muidenkin asioiden kohdalla.” 

Poliisin runsas läsnäolo Turussa esti kahta eri mielenilmausta kohtaamasta toisiaan. Matti pohtii myös poliisin vaikutusta mielenilmausten järjestämiseen: “Mitä tarkoittaa huuto "kadut kuuluu kaikille paitsi natseille!" kun poliisi päättää, kuka saa kulkea mistä, ja kun poliisi estää kohtaamasta natseja? Poliisia ei tässä mielenosoituksessa edes sanan tasolla tölvitä, tai ei ainakaan omaan korvaan kuulunut mitään. Jos huudetaan Black Lives Matter mutta kiusaantuneena ja hiljaa katellaan poliisin rivistöjä, joista ei uskalleta edes sanoa mitään, onko se onnistumista?”

Mielenosoittajia suurtorilla. Kuva: Emilia Soramäki

Turkulainen opiskelija Sini, 21, (nimi muutettu) osallistui mielenilmaukseen yhdessä kaveriensa kanssa. "Ajattelen, että koska yhtäkään sorron muotoa ei harjoiteta tyhjiössä, toisista väkivallan muodoista irrallaan, yhden sortavan rakenteen vastustaminen tehokkaasti edellyttää myös toisten vastustamista, yksi kamppailu edellyttää ja - ennen kaikkea - tukee toisia. Yhteisen tavoitteemme, oikeudenmukaisemman yhteiskunnan, tekee mahdolliseksi vahva työväenliike, jonka toiminnassa antifasismi, antirasismi ja feminismi näkyvät ja kuuluvat. Kukaan ole vapaa ennen kuin me kaikki olemme." Sini koki Turku ilman natseja -mielenilmauksen olleen onnistunut: "pandemiankin keskellä joukossa on voimaa. Ei natseja turkuun, ei natseja minnekään!" 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.