Kuubassa parannetaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia

31.05.2010 - 13:36
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Mariela Castro on tehnyt pitkäjänteisesti työtä naisten sekä seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta. / Toivo Koivisto |

Amerikkalainen runoilija ja ihmisoikeusaktivisti Allen Ginsberg vieraili Kuubassa vallankumouksen jälkeen 1960-luvun alussa. Kommunistiperheen poika halusi tutustua saarivaltion sosialismiin. Homoseksuaali Ginsberg oli myös huolissaan maan seksuaalivähemmistöjen tilanteesta, jota katolinen perinne sekä vahva machokulttuuri heikensivät.

Vuonna 1997 menehtynyt Ginsberg olisi sangen tyytyväinen Kuuban nykyiseen kehitykseen, mikäli Mariela Castroa on uskominen.

Mariela Castron isä on Kuuban presidentti Raúl Castro. Hänen äitinsä Vilma Espín Guillos oli tunnettu feministi, joka muun muassa perusti Kuuban naisten liiton vuonna 1960.

Omena ei ole taaskaan kauas puusta pudonnut. Mariela Castro on tehnyt pitkäjänteisesti työtä naisten sekä seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Toukokuussa Castro kävi myös Suomessa Suomi-Kuuba-seuran sekä Maailma kylässä -festivaalin vieraana. Matkatoverina hänellä oli Kuuban naisliikkeen aktiivi Carolina Amador.

Sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu Kuubassa hyvin. Naiset osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnan pyörittämiseen, ja heitä näkee myös perinteisesti miesvaltaisilla aloilla. Esimerkiksi insinööreistä 60 prosenttia on naisia. Hallituksen ministereistä naisia on lähes puolet. Kuuban varapresidentti on niinikään nainen.

Työsarkaa riittää silti. Kuuba on pohjoismaihin verrattuna köyhä. Tilannetta ei paranna Yhdysvaltain jo vuosikymmeniä jatkunut kauppasaarto. Resurssien puute vaikeuttaa sosialismin rakentamista.

Stereotypioita vastaan

Lauantaina yleisölle puhunut Castro korosti, miten kaiken sorron takana on ihmisten asettaminen eriarvoiseen asemaan: toiset ovat tavalla tai toisella parempia kuin toiset.

Kuuban vallankumous takaa Castron mukaan kaikille tasavertaiset oikeudet. Sateenkaarikansan oloissa on 2000-luvulla tapahtunut muutosta parempaan suuntaan.

– Syrjintää esiintyy yhä, ja toimimme asioiden korjaamiseksi. Tällä hetkellä Kuubassa on paljon kampanjoita seksuaalivähemmistöjen oikeuksien parantamiseksi. Kampanjat saavat myös laajaa mediahuomiota.

Castro huomauttaa, että Kuubassa transseksuaalit saavat ilmaisen sukupuolenvaihdosleikkauksen ainoana maana maailmassa.

– Myös kasvatuksessa pyritään rikkomaan sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liitettyjä stereotyyppisiä käsityksiä. Esimerkiksi viranomaisille järjestetään laajoja kurssituksia, joissa opetetaan ottamaan huomioon seksuaalivähemmistöt.

Mariela Castrolla on itsellään poika, jota vanhemmat ovat kasvattaneet avoimuuteen. Hän kertoo saaneensa omalta äidiltään perintönä arvostuksen itsensä kehittämistä, kulttuuria ja opiskelua kohtaan.

Castro ja Carolina Amador vierailivat myös Spartacus-säätiön Kuuba-solidaarisuusteltalla.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (19 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.