Kuubassa saa olla toista mieltä
Kun Fidel Castro yllättäen vetäytyi julkisuudesta viime kesänä, monet odottivat Kuuban ajautuvan kaaokseen. Mitään sellaista ei kuitenkaan tapahtunut, vaan asiat sujuivat kuten ennenkin. Kuubalaisen Temas lehden päätoimittaja ja Kuuban kulttuuriministeriön tutkija, Rafael Hernández, arvelee virhearvion syyksi sitä, ettei kuubalaista yhteiskuntaa ja ihmisiä todella tunneta.
Hännälliset sosialistit
Hernández kuvaa ihmisten ajattelua kertomalla anekdootin menneisyydestä. "Kun Kolumbus saapui aikoinaan Kuubaan, alkuasukkaat kertoivat maan nimeksi Cuba, mikä tarkoittaa suurin piirtein äärettömän isoa saarta. He puhuivat myös kaukaisessa Avanassa asuvista hännällisistä alkuasukkaista, joista kohistiin pian koko Espanjan imperiumissa. Mitään niin outoa ei oltu ennen kuultu. Nykyään tilanne on edelleen sama, Havannassa asuu monien mielestä outoja otuksia, joilla ei ole enää häntää, vaan sosialismi."
Hernándezin mukaan suurin huoli, minkä Castron poistuminen Kuubassa aiheutti, oli arkisten asioiden sujuminen normaalisti. Kuluneet kahdeksan kuukautta ovat osoittaneet, ettei tilanne ole juurikaan muuttunut, vaan asiat hoituvat edelleen.
Kuubalainen oppositio odotti kansan marssivan kaduille ja kaappaavan vallan. Mitään tällaista ei kuitenkaan, Floridan kuubalaisten suureksi pettymykseksi, tapahtunut. Hernández arvioi, että tämä tilanteen virheellinen arvio johtui ainakin osittain siitä, että kuubalaiset ovat hyvin herkkiä valittamaan asioista, joihin he eivät ole tyytyväisiä. Kritiikkiä kuulee paljon, mutta se kohdistuu lähes aina johonkin arkielämän konkreettiseen ongelmaan. Suurin osa kansasta haluaa Castron palaavan valtaan lupaustensa mukaan.
Yhteiskunnan muutos alkoi kauan sitten
Kun Castro antoi vallan veljelleen, alkoivat monet tahot pohtia Kuuban järjestelmän tulevaisuutta ja odottaa sen muuttumista joksikin muuksi. Hernándezin mukaan muutos alkoi itse asiassa jo viisitoista vuotta sitten, kun Neuvostoliitto ja monet sen liittolaisista luopuivat sosialismista ja Kuuba menetti tärkeät kauppakumppaninsa.
"Talouskriisin aikana Kuubassa aloitettiin useita uudistuksia, jotka muuttivat entisen sokerivaltion turistivaltioksi. Elinkeinoelämää ja taloutta vapautettiin, mikä muutti suuresti kuubalaista todellisuutta", aloittaa Hernández.
Hänestä muutokset näkyvät muun muassa siinä, että yhteiskunnallinen epätasa-arvoisuus on kasvanut ja maahan on ilmaantunut uusia ongelmia, kuten huumeiden käyttö. Ennen tällaisista aiheista ei juuri puhuttu julkisesti, mutta nykyään kuubalaiset taiteilijat käsittelevät töissään avoimesti esimerkiksi rasismia, sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja köyhyyttä.
Yhteiskuntaa saa kritisoida
Miten kuubalainen sitten saa äänensä kuuluviin yhteiskunnallisessa keskustelussa? Hernándezin mielestä melko hyvin. "Lehdistömme voisi antaa vielä enemmän tilaa erilaisille mielipiteille, mutta esimerkiksi Juventud Rebelde –lehdessä julkaistaan kärkeviäkin mielipiteitä ja radiossa on useita ohjelmia, joihin ihmiset voivat soittaa ja kertoa mielipiteitään."
Myös kulttuuripiireissä käydään jatkuvasti keskustelua politiikasta. Näitä kiistakirjoituksia julkaistaan monissa aikakauslehdissä. Keskustelun aiheet vaihtelevat ympäristönsuojelusta hallinnon tehottomuuteen ja rasismista maastamuuton syihin.
Kuubalaisilla on myös koko ajan paremmat mahdollisuudet käyttää internetiä. Vaikka se ei vielä ole kaikkien ulottuvilla, on tuhansilla yksityisillä ihmisillä pääsy internetiin, samoin kuin sadoilla yhteisöillä. Liittymien yleistymistä rajoittaa enemmän resurssien niukkuus kuin poliittiset päätökset, eikä mitään Kiinan tyyppistä sensuuria ei ole suunnitteilla.
Koko maassa tärkein tiedonvälittäjä on kuitenkin radio. Hernández toteaa, että maailma on avoin sille, jolla on radio. Kuubaan kuuluvat hyvin niin Karibian kuin Yhdysvaltojen lähetykset. Myös televisiossa näkyy muun muassa Tele Surin, CNN:n ja espanjan television uutisia. Monella kuubalaisella on myös tuttuja tai sukulaisia maailmalla, joten he saavat tietoa sitäkin kautta. Luonnollisesti he ovat myös tekemisissä turistien kanssa ja voivat vaihtaa mielipiteitä myös heidän kanssaan.
Yhdysvaltain senaatin valtasuhteet Kuuballe myönteiset
"Kuuba ei ole ollenkaan eristyksissä maailmasta, vaikka niin usein luullaan. Olen vieraillut useissa maissa, jotka eivät ole saaria, mutta ovat silti paljon enemmän eristyksissä maailmasta", toteaa Hernández. Yksi näistä maista on Yhdysvallat, jossa Hernández on aikoinaan työskennellyt.
"Yhdysvalloissa monet uskovat olevansa täysin vapaita ja saavansa tietää kaiken tarpeellisen maailmasta, sillä heidän kaapelitelevisiossaan on yli sata kanavaa. Valitettavan usein kaikki nämä kanavat näyttävät samoja uutisia, joten informaation suuri määrä on vain illuusio." Hernándezin mielestä yhdysvaltalainen tiedonvälitys on omiaan tukemaan amerikkalaisten käsitystä oman kulttuurinsa ylivoimaisuudesta.
"Kun mediasta puuttuu muiden kulttuurien ääni, ei ole ihme, etteivät yhdysvaltalaiset kykene ymmärtämään muita kulttuureita. Heidän on vaikea käsittää eurooppalaistenkin ajattelua, joten miten he voisivat ymmärtää esimerkiksi muslimeita tai afrikkalaisia?."
Miten Hernández sitten näkee Yhdysvaltain Kuuba-politiikan tulevaisuuden, muuttuuko se jos maahan tulee demokraatti presidentti? Hernándezin mielestä kuka tahansa on Kuuban kannalta parempi presidentti kuin George W. Bush, mutta hän ei näe presidentin roolia yhtä suurena kuin kongressin ja senaatin mahdollista muutosta. "Kongressi voisi esimerkiksi peruuttaa nykyisen matkustuskiellon Kuubaan. Kun asiasta viimeksi äänestettiin kongressista, valtaosa edustajista äänesti matkustuskiellon purkamisen puolesta, mutta presidentti esti muutoksen toteutumisen käyttämällä veto-oikeuttaan."
Nyt tilanne on muuttunut, sillä demokraateilla on enemmistö kongressissa. Jos asiasta järjestetään nyt uusi äänestys, saattaa esitys saada yli _ kannatuksen kongressissa ja senaatissa, jolloin presidentillä ei enää olisi veto-oikeutta. Lisäksi monilla kongressin ja senaatin jäsenillä on yhteyksiä yrityksiin, jotka haluaisivat päästä toimimaan Kuubassa. Taloudelliset intressit siis vaikuttavat tällä hetkellä Kuuban eduksi.
"Jos turistit pääsevät vapaasti Kuubaan, se tietää väistämättä saarron murtumista. Ihmiset alkavat kysellä, miksi matkustus on vapaata, mutta kauppaa ei saa käydä. Uskon, että muutos tulee olemaan nopea, mikäli yhdysvaltalaiset saavat oikeuden matkustaa vapaasti Kuubaan."