Kuvataiteilijan työn oletetaan olevan ilmaista
Jos sävellyksesi soi radiossa, saat siitä korvauksen, mutta jos teoksesi on esillä näyttelyssä, siitä maksetaan todella harvoin. Vaikka tekisi töitä matalapalkka-alalla, niin silti siitä maksetaan. Käytännössä taiteilijan tekemiä teoksia esitetään näyttelyissä korvauksetta.
– Alalle kaivataan selkeitä pelisääntöjä ja taiteilijalle kohtuullinen korvaus tehdystä työstä, sanoo Teollisuustaiteen Liitto Ornamon asiantuntija Anna Rikkinen, joka on tutustunut Ruotsin MU- sopimusmalliin ja tuonut siitä tietoa suomalaiselle taidekentälle.
Ruotsissa on saatu aikaan yleissopimus kuvataiteilijoiden näyttelykorvauksista. MU – Medverkans- och Utställningsersättning -sopimuksessa määritellään kuvataiteilijalle palkkio taidenäyttelyä varten tehdystä työstä. Huhtikuun alussa Suomessa vierailulla oleva Johan Wingestad, Ruotsin kuvataiteilijoiden ja muotoilijoiden KRO/KIF- liiton puheenjohtaja, sanoo että MU-sopimus on lisännyt pienituloisten taiteilijoiden tuloja. Tärkeää on myös, että ammattimainen sopimus tekee neuvottelukumppaneista tasa-arvoisempia ja nostaa näyttelyiden tasoa.
MU-sopimus on onnistunut leviämään myös yksityissektorin käyttöön, vaikka rahoitustilanne museoalalla on tiukka. Johan Wingestad kertoo, että useimmat museot voivat toteuttaa sopimusta budjetissaan priorisoimalla.
– Meillä on pieniä museoita, jotka saavat korvaukset maksettua hyvin tekemällä leikkauksia joissain muissa menoissa. MU- sopimus kasvattaa isojen museoiden budjettiaan, jopa vähemmän kuin 1 %.
Ornamo on aloittamassa Ruotsin MU-sopimuksen pilotointia Suomessa. Pohjoismaisten taidekäsityöjärjestöjen (Nordic Newtwork of Craftrs Associations) kokouksessa 2012 pidetyn työpajan jälkeen Ornamossa on työstetty suomalaista sopimuspohjaa, käyty keskustelua sisarjärjestöjen kanssa sekä jaettu tietoa Ruotsin käytännöstä Suomessa.
Taiteen edistämiskeskuksen ja Suomen Taiteilijaseuran järjestämä Johan Wingestadin vierailu Kuvataiteenpäivässä huhtikuun alussa jatkaa keskustelua sopimuksen käynnistämisestä Suomessa.
Mikä Ornamo?
Teollisuustaiteen Liitto Ornamo on muotoilijoiden valtakunnallinen aatteellinen ja ammatillinen keskusjärjestö, johon kuuluu yli 2 100 jäsentä. Ornamo edustaa ja palvelee koulutettuja muotoilijoita, suunnittelijoita sekä taideteollisia taiteilijoita ammattimaisessa toiminnassa.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.