Kymmenet tuhannet osallistuvat maailman sosiaalifoorumiin Dakarissa
Kymmenes Maailman sosiaalifoorumi, joka kokoontu parhaillaan Senegalin pääkaupungissa Dakarissa, on koonnut yhteen yli 1 200 kansalaisjärjestöä ympäri maailmaa lukuisiin työpajoihin ja keskusteluihin Cheikh Anta Diop -yliopistolla.
Perjantaina päättyvä foorumi alkoi viime sunnuntaina kymmenien tuhansien osanottajien pitkällä marssilla. Heille puhui muun muassa Bolivian presidentti Evo Morales, joka kehotti ”mobilisaatioon lopun tekemiseksi kapitalismista, uuskolonialisteista ja imperialisteista”. Morales tervehti kansannousuja Egyptissä ja Tunisiassa ja vaati ”yhteiskunnallisen taistelun ohjelmaa uuden maailman rakentamiseksi”.
Foorumin pääteemoja ovat muuttoliike, naisten asema, ympäristökriisi, ruokakriisi, alikehittyneisyys, maanviljely, terveys, sosiaaliturva, veden saatavuus, hallinto ja sotilasmenot. Näitä aiheita on pohdittu yli tuhannessa työpajassa.
Afrikalle omistettu toimintapäivä
Viikon keskeinen teema oli Afrikalle omistettu toimintapäivä, joka käynnisti foorumin. Afrikka imperialismin riiston uuden aallon polttopiste, kun kapitalistiset yhtiöt kilpailevat Afrikan luonnonvarojen ja maan anastamisesta. Tämä edustaa suurinta imperialistista rynnistystä Afrikan rikkauksien kontrolloimiseksi sitten vuoden 1884 Berliinin konferenssin, jossa Afrikka jaettiin Euroopan imperialististen valtojen kesken.
Valtaenemmistö foorumin tapahtumista on omistettu erilaisille keinoille vastustaa syvenevää epätasa-arvoa ja kapitalistisen ja imperialistisen hegemonian riistoa. Se ei silti tavoittele ottaa itselleen johtoa tai päätöksentekovaltaa sadoilta osallistuvilta järjestöiltä. Tapahtuma on enemmänkin ihmisille avoin tila tavata ja keskustella nykyisistä kriiseistä ja vaihtoehdoista niille.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Tiedonantaja saa riveihinsä uuden kirjoittajan Venezuelasta. Kauri Suárez, työväenluokasta ponnistava vallankumouksellinen ja maantieteen opiskelija, alkaa syksyllä kirjoittaa Tiedonantajaan taustoittavia juttuja maasta, jossa sosialismia rakennetaan globaalin pääoman painetta ja imperialismin hyökkäyksiä vastaan. Suárezin tekstit tarjoavat harvinaisen näkökulman vallan, luokan ja teknologian risteyksiin – suoraan keskeltä kamppailua. Mitä voimme oppia maasta, jossa työväenluokka ei ole vain hallittava joukko vaan aktiivinen historian tekijä?
Tarkalleen tänään 10. heinäkuuta vuonna 1985 Ranskan valtio pommitti Greenpeacen Rainbow Warrior-aluksen upoksiin. Pääoman keinot ovat kehittyneet: räjäyttävät pommit ovat saaneet rinnalleen mm. SLAPP-kanteet, sääntelyrakenteita ja markkinamekanismeja, jotka pyrkivät hiljentämään kansalaisyhteiskuntaa. Neljä vuosikymmentä myöhemmin ympäristöaktivismia ei ole vaimennettu.
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.