Lähes 40 % työehtosopimuksissa mahdollisuus työehtojen tilapäiseen heikentämiseen

10.01.2018 - 13:00

Lähes 40 prosenttia työ- ja virkaehtosopimuksista sisältää selviytymislausekkeen, jonka mukana työehtoja voidaan heikentää kriisitilanteessa. Selviytymislauseke löytyy ainakin 65 yleissitovasta työehtosopimuksesta, kun niitä kaikkiaan on noin 200. Yhdeksän työehtosopimuksen mukaan alalle on mahdollistaa laatia selviytymislauseke, jos sopimuksen piirissä olevat yritykset joutuvat poikkeuksellisiin taloudellisiin vaikeuksiin.

Lausekkeet yleistyivät merkittävästi helmikuussa 2016 sovitun kilpailukykysopimuksen myötä.

Oikeustieteen maisteri Eveliina Hokkasen mukaan selviytymislausekkeita lisättiin työehtosopimuksiin ja lausekkeet yleistyivät merkittävästi helmikuussa 2016 sovitun kilpailukykysopimuksen myötä.

– Selviytymislausekkeet ovat tulleet jäädäkseen, mutta niiden soveltaminen sekä käyttö riippuu taloudellisen tilanteen kehittymisestä, tuoreen Ensiapu kriisiin -EVA Arvion kirjoittanut Hokkanen toteaa.

Suurimmat selviytymissopimuksen mahdollistavat alat ovat teknologia, kauppa, kunta ja valtio. Yleisimmät työehdot, joiden tilapäisen muuttamisen selviytymislauseke mahdollistaa ovat palkka, lomautusilmoitusajan lyhentäminen, lomarahan leikkaus ja vuosiloman 12 päivän ylittävän osan jakaminen.

Lue raportti täällä >>>

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.