”Laastariratkaisu ei auta” – Tehy ja SuPer hylkäsivät sovintoehdotuksen

11.05.2022 - 16:30
(updated: 25.05.2022 - 15:20)
Ammattiliittojen mielestä sovintoesitys ei lieventäisi hoitajapulaa mitenkään. Kuva Emma Grönqvist

Tehyn ja SuPerin hallinnot päättivät yksimielisesti hylätä sovittelulautakunnan sovintoehdotuksen. Liittojen mukaan ehdotus ei sisältänyt uskottavaa hoitajapulan ratkaisua.

– Sovintoesitys ei olisi tarjonnut palkkakuopassa oleville hoitajille pois pääsyä palkkakuopasta, eikä vähentänyt hoitajapulaa, kommentoi tehyläinen lastenhoitaja Mervi Grönfors.

– Alan kriisi on niin syvä, ettei laastariratkaisu auta. Tarvitaan selvää rahaa alan vetovoiman kohentamiseksi.

Grönfors sanoo hoitajien olevan edelleen huolissaan sekä toimeentulostaan, että potilasturvallisuudesta.

– Hoitajaliitot tiedostavat hoitajapulan vakavuuden - on hämmentävää, ettei työnantajapuoli sitä näe. Alan toiminta on hoitajien joustojen varassa, työntekijät ovat väsyneet venymään.

Esitetty palkkaohjelma on tasoltaan täysin riittämätön. Viiden vuoden palkkaohjelmana markkinoitu esitys on käytännössä kolmen vuoden mittainen palkkausjärjestelmän kehittämistyö, joka sisältää kolme työantajan päätösvallassa olevaa vaatimatonta paikallista palkankorotuserää. Hoitajapulaa se ei tule lieventämään mitenkään. Myöskään työoloihin ei ollut luvassa edistystä.

– Ihan oikein tehtiin. Oli niin huono ehdotus, että olisi suorastaan huonontanut meidän ehtoja, kommentoi ehdotuksen hylkäystä superilainen lähihoitaja Virpi Ahokas.

Psykiatrinen sairaanhoitaja Juha Ruokola on samoilla linjoilla.

– Näen hyvänä ratkaisuna esityksen hylkäämisen. Huonoihin ehtoihin suostuminen olisi vesittänyt työtaistelun ja siinä olisi kaikki tähän saakka tehty valunut hukkaan.

 

Joukkoirtisanoutuminen toteutuu, jos sopua ei synny

Kuntien sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueille reilun puolen vuoden päästä, jolloin myös sote-henkilöstö siirtyy pois kuntien palveluksesta. Kunta- ja hyvinvointialueiden työnantajat KT:n nykyiset päättäjät edustavat kuntia, jolloin heillä ei hoitajajärjestöjen mukaan ymmärrettävästi ole intressiä ratkaista hoitajapulaa vuosiksi eteenpäin.

Järjestöjen hallinnot päättivät kokouksissaan samalla joukkoirtisanoutumisen toteuttamisesta aikaisintaan, kun kuntasektorin muut työehtosopimukset on sovittu, kuitenkin viimeistään 1.1.2023 hyvinvointialueille siirtyvää sote-henkilöstöä koskevan liikkeenluovutuksen jälkeen, ellei asiassa saavuteta sovintoratkaisua. Tehyläisten joukkoirtisanoutuminen tulee kohdistumaan ensi vaiheessa erikoissairaanhoitoon ja superilaisten kotihoitoon.

Joukkoirtisanoutuminen ei toteudu kesällä, koska jäsenten kesälomia ei haluta vaarantaa. Lisäksi opiskelijoiden työharjoittelu halutaan turvata. Hallitus tullee säätämään myös joukkoirtisanoutumisen toteutumisen varalta potilasturvallisuuslain, joka merkitsisi pakkotyötä hoitajille kesällä. Tuleva kesä on jo hoitajapulan vuoksi ennennäkemättömän vaikea.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa