Leikkauspolitiikkaa Turussa

29.05.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 21 / 29.5.2009

Turun kaupunginhallitus otti lisäaikaa ja siirsi keskeisten asioiden käsittelyä tulevan maanantain kokouksesta. Liekö taustalla ensi maanantaina valtuuston kokouksen yhteydessä järjestettävä mielenosoitus? Tehyn ammattiosaston alullepanemaan mielenosoitukseen ovat liittyneet OAJ, Super ja JHL. Mukaan on tulossa myös joukko muita SAK:laisia ammattijärjestöjä sekä turkulaiset pro-kansanliikkeet ja Turun seudun asukasyhdistys.



Valtuusto on kesäkuussa päättämässä tuhansien työntekijöiden lomautuksista. Se merkitsee rajuja leikkauksia palveluihin.



Huomattava osa työntekijöistä torjui niin sanotun talkoovapaavaihtoehdon. He katsovat oikeutetusti olevansa syyttömiä kaupungin taloudelliseen tilaan eivätkä näe talkoille perusteluja.




Joukkoliike


pelästytti




Kaupunginhallitus yrittää pakoilla julkisuutta ja sotkee epämääräisellä asioiden siirtämisellä joukkoliikkeitä ja ay-väkeä.



Viime maanantaina olivat kuitenkin jo ensimmäiset mielenosoittajat, Lautturinrannan päiväkodin lapset hoitajineen ja vanhempineen, kyltit käsissään asialla. Hallituksen käsittelemässä palveluverkkosuunnitelmassa kyseinen päiväkoti lakkautetaan ja kiinteistöt myydään. Surullisella mielellä 60-vuotisjuhlia viettävän päiväkodin sulkemista Hirvensalossa on vaikea ymmärtää, koska alueella rakennetaan jatkuvasti uusia asuntoja ja päivähoidon tarve kasvaa vääjäämättä. Alueen ihmiset toteavatkin, että taitaa kaunis rinnetontti sijainnillaan kiinnostaa sopivaa tahoa!



Kaupunginhallitus päätti maanantaina panna koko palveluverkkosuunnitelman valtuustolle lähetekeskusteluun, sillä niin rajuja ovat apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen (sd) esitykset. Ne sisältävät muun muassa useiden terveysasemien, nuorisotalojen ja kirjastojen myymistä, toimintojen supistamista, keskittämistä, siirtämistä ja/tai lakkauttamista.




Terveysasemat


suljetaan




Pakkolomilla ja säästötarpeilla perustellaan päätöstä, jolla osa terveysasemia on koko syksyn kiinni. Näitä ovat Pansion, Paattisten, Maarian, Mullintien, Jyrkkälän ja Suikkilan terveysasemat. Kyse on suunnilleen samoista terveysasemista, joiden lakkauttaminen on ollut suunnitelmissa jo pitkään. Näyttääkin siltä, että laman ja lomautusten varjolla nykyiset päättäjät saavat keinon sulkea lopullisesti kymmenien tuhansien ihmisten terveyspalvelut.



Palveluverkkosuunnitelmaan on kirjattuna myös Jyrkkälän ja Maarian terveysasemien myynti. Kyse on usean tuhannen ihmisen lähiöistä ja asuinalueista.


Pro terveyskeskus -liike onkin jo reagoinut ja kehottaa kaikkia turkulaisia mukaan mielenosoituksiin lomautuksia vastaan. Ne ovat vain ilmeinen välivaihe terveysasemien lopettamisille. Pro- liikkeen aktiivina ja käynnistäjänä tunnettu Kurt Laine luonnehtii tulevia mielenosoituksia ensiarvoisen tärkeinä yhteisinä kamppailuina.




Kabinettipolitiikkaa




Kaupungin asuntoliiketoiminnassa on suunnitteilla raju realisointi. Viime kesänä kamppailu sen estämiseksi oli menestyksekästä, vaikka silloinkin asiaa käsiteltiin juhannusviikolla, kuin piilossa kuntalaisilta kesän ja lomien kynnyksellä.



Nyt kaupunginhallitus suunnittelee myyvänsä Lehtolaakson asunnoista 200. Loput fuusioidaan Turun vuokratalot - yhtiöön, joka on kokonaan kaupungin omistama yhtiö. Yhtiön budjetoitu tuottotavoite on 8 prosenttia, joka kerätään asukkailta vuokratuloina. Samaan aikaan on nostettu vuokria perättäisinä vuosina, vaikka elettiin taloudellisesti vahvaa aikaa. Korotuksia perusteltiin korjaustarpeilla, joita kuitenkin on siirretty vuosi vuodelta.



Asukkaiden edustajana TVT-asuntojen hallituksessa istuva Turun seudun asukasyhdistyksen puheenjohtaja Matti Toukoniemi on huolissaan asiasta.



– Näiden suunnitelmien osalta pitäisi kaiken lisäksi vielä vaieta ennen kuin asia on ollut valtuustossa. Pitäisi siis siunata kabinettipolitiikka ohi ja yli asukkaiden ja kuntalaisten, vaieta hiljaa kaikesta kunnes asiat on päätetty. Semmoista ei voi hyväksyä, toteaa Toukoniemi ja viittaa apulaiskaupunginjohtaja Virtasen ohjeistukseen.




Kokoomuslaista


johtamista




Turun ex-kaupunginjohtaja Juhani Leppä joutui takavuosina jättämään virkansa rötösten vuoksi. Leppä on nyt kokoomuksen valtuutettu ja perusturvalautakunnan puheenjohtaja. Lautakunnassa keskitytään pitkälti yksityistämään ja ulkoistamaan.



Samaa miestä ollaan tuomassa myös TVT-asuntojen hallitukseen kokoomuksen mandaatilla, joka kasvaa kahdella uudella jäsenellä. Toisena on nousemassa kokoomuksen pitkän linjan kova nimi, Olli A. Manni, jolle kaupanteko kunnan asioissa ei ole vierasta.


Matti Toukoniemi on aiheellisesti huolissaan asukkaiden tulevaisuudesta. Rajut vuokrankorotukset ja asukasdemokratian mitätöinti kuuluvat yhtiön nykyhallituksen poliittisten päättäjien linjaan.



Pääasia on tuottaa voittoa. Nyt yhtiön varallisuus on 75 milj. euroa, ja asukkailta kootuilla vuokrankorotuksilla kasvatetaan kaupungin kassaa. Peruskorjaukset ovat edelleen monissa kiinteistöissä lupauksista ja suunnitelmista huolimatta tekemättä.




Valtuustoryhmien


sopimus




Kaikki kaupunginvaltuuston ryhmät oikealta vasemmalle, suurimmasta pienimpään, ovat allekirjoittaneet valtuustosopimuksen neljäksi vuodeksi. Sopimuksella kokoomus saneli suunnitelman ehdot ja myös puolueiden lautakuntapaikat.



Sopimus sisältää toimintojen keskittämistä, tehostamista, ulkoistamista ja asiallisesti niiden yksityistämistä. Siihen on kirjattu myös kaupungin yhtiöille kovia tuottotavoitteita, budjettisäästöjä ja työntekijämäärien supistamisia.



Nykyisten päättäjien linja on kovaksi keitetty, ja sitä voi vain murentaa sellainen joukkoliike, joka nyt on Turussa syntymässä ay-liikkeen ja eri kansanliikkeiden ja asukasjärjestöjen kesken.



KAIJA KIESSLING

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli