Lens Politica ajankohtaisten ilmiöiden äärellä

20.11.2014 - 13:31
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Yhteiskunnallisen elokuvan ja taiteen festivaali Lens Politica järjestetään Helsingissä 20.-23. marraskuuta yhdeksännen kerran. Festivaalin tavoitteena on tarjota foorumi yleisön, taiteentekijöiden ja asiantuntijoiden ajatusten vaihdolle yhteiskunnallisista ilmiöistä.

Velkavankeutta ja Palestiinan konfliktia

Festivaalin ulkomaisena vieraana on itävaltalainen Eva Eckert. Eckertin dokumentti Debts Inc. on karu tutkielma Itävallan velkajärjestelmästä. Aihe on valitettavan ajankohtainen myös Suomessa, jossa on tällä hetkellä noin 368 000 luottotiedotonta. Elokuva esitetään lauantaina 22.11. klo 18, jonka jälkeen tutkija Eetu Viren haastattelee Eckertiä.

Debts Inc. kuvaa kuinka maassa, jossa yli seitsemälläkymmenellä prosentilla kansalaisista on yksityistä velkaa, ei sääliä tunneta. Velan problematiikkaa lähestytään tutustumalla tahoihin, jotka ansaitsevat elantonsa sillä: ulosottomiehet, perintätoimistot, yksityisetsivät, velkaneuvojat ja huutokauppiaat.

Kansainvälisiä festivaalivieraita nähdään myös sunnuntaina 23.11. klo 17 esitettävän A People Without A Land -elokuvan näytöksessä, kun elokuvan ohjaaja Eliyahu Ungar-Sargon ja tuottaja Pennie Ungar-Sargon kertovat elokuvastaan ja Palestiinan tilanteesta ICAHD Finlandin Syksy Räsäsen haastattelussa. Israel-Palestiina -konflikti on pohjimmiltaan konflikti niiden välillä, jotka uskovat demokratiaan, ja niiden, jotka uskovat etnokratiaan, väittää Eliyahu Ungar-Sargonin ohjaama dokumenttielokuva.

Snowdenin edeltäjiä ja slummin asukkeja

Johanna Hamiltonin ohjaama ja Edward Snowdenia avittaneen Laura Poitraksen tuottama dokumenttielokuva 1971 kertoo yhdysvaltalaisten poliittisten aktivistien murtautumisesta FBI:n pieneen paikallistoimistoon vuonna 1971. Saaliiksi he saivat tuhansia dokumentteja, jotka todistivat FBI:n syyllistyneen lukemattomiin laittomuuksiin niin sanotun COINTELPRO-ohjelman varjolla. 1971 la 22.11. klo 14 Andorrassa ja su 23.11. klo 16 Dubrovnikissa.

Intian Delhin maisemissa liikkuva dokumenttielokuva Tomorrow We Disappear puolestaan esittelee Kathputlin slummin ihmisiä. Slummi on saanut nimensä samannimisestä perinteikkäästä intialaisesta nukketaiteesta. Köyhistä asuinoloista huolimatta taitavimmat slummin asukkaat ovat matkustaneet kymmenissä eri maissa edustamassa Intiaa virallisissa seremonioissa. Intian talousbuumin vuoksi Delhiin nousee toinen toistaan korkeampia taloja, joista uusimmat ovat suunnitteilla Kathputlin asukkaiden maille.

Dokumentissa Tomorrow We Disappear seurataan katutaiteilijoiden taistelua viranomaisten kanssa oikeuksistaan asuntoon ja kulttuurin merkityksestä kapitalismin ylikuumentamassa kaupungissa. Tomorrow We Disappear la 22.11. klo 16 Andorrassa.

Komediaa Neilikkavallankumouksesta

Festivaalin päätöselokuvana nähdään Lionel Baierin komedia Longwave. Screwball-komedioiden perinteelle vinkkaava Longwave on lennokas ja aikakauden estetiikalle uskollinen tarina Portugalin Neilikkavallankumouksen tunnelmista. Elokuva esitetään sunnuntaina 23.11. klo 21.

Elokuvien esityspaikat Andorra ja Dubrovnik sijaitsevat kummatkin osoitteessa Eerikinkatu 11 (Helsinki).

www.lenspolitica.net

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri