Levitetään solidaarisuutta, ei virusta!

07.04.2020 - 13:30
(updated: 09.04.2020 - 14:28)
Osa WHO:n infografiikkaa hoitajien ja kätilöiden työn merkityksestä Euroopassa.


Tänään 7. huhtikuuta vietetään YK:n maailman terveyspäivää. Eurooppalaisista vasemmisto- ja kommunistipuolueista koostuva Euroopan vasemmisto (EV) viettää tätä kansainvälistä päivää kiinnittämällä huomion julkisen terveydenhuollon kehittämiseen ja merkitykseen.

Koko yhteiskunta on vakavasti sairas.

Eurooppalaisessa julkilausumassaan Euroopan vasemmisto korostaa, että oikeus terveyteen on kallisarvoisempi kuin oikeus yksityiseen omaisuuteen. Terveyttä ei voi käsittää vain sairastamattomuutena vaan sen on sisällettävä myös oikeus itsenäiseen, riittävästi tuettuun ja säälliseen elämään. Tämän takia perusterveydenhuollon puolustaminen on aina ollut korkealla EV:n agendalla. Sen puolesta kamppailtiin jo ennen koronaviruspandemiaa.

– Tällä kertaa uhat ovat globaaleja ja tartunnat, kuolleisuus sekä sosiaaliset vaikutukset ovat käynnissä ja laajentumassa. Koko yhteiskunta on vakavasti sairas. Ihmiset tuntevat olonsa uhatuksi ja ovat peloissaan, todetaan julkilausumassa.

– Ei ole mahdollista ohittaa niitä syitä, jotka uuden viruksen agressiivisen leviämisen lisäksi vaikuttavat tilanteeseen. Vaikka Euroopalle on tyypillistä, että maat ovat hyvin erilaisia, niin useimmissa niistä uusliberaali politiikka ja agressiivinen leikkauspolitiikka ovat johtaneet yksityistämiseen ja sitä kautta julkisen terveydenhuollon rapautumiseen.

Euroopan vasemmisto näkee yhteyden heikentyneen terveydenhuoltojärjestelmän ja nyt koittaneen kriisin välillä. Vaikka tulkinnat tilanteeseen johtaneista syistä vaihtelevat, kukaan ei kyseenalaista valtavia vaikutuksia yhteiskunnalle, työelämälle ja taloudella. Saati terveydelle ja elämälle.

Epätasa-arvoisuus kasvaa ja heikoimilla ovat taas ne, joista yritetään tehdä syyllisiä: naiset, köyhät, vanhukset, maahanmuuttajat ja syrjäytetyt. Terveydenhuollon työntekijät maksavat terveydellään kovan hinnan omistautumisestaan muiden hoitamiselle.

– Tänään 7. huhtikuuta julistamme, että julkinen terveydenhuolto on paras ja ainoa tehokkaaksi osoittautunut koeteltu keino kansalaisten suojelemiseen. Eurooppa tai EU ei voi etäännyttää itseään näistä ongelmista. Sen on kannettava vastuunsa ja nykyinen kriisi on ratkaiseva sen oman tulevaisuuden määrittelylle. Tämä katastrofi jää historiaan.

Euroopan vasemmisto korostaa maailman terveyspäivän merkitystä ja vetoaa kaikkiin, jotta tästä koettelemuksesta selvitään yhdessä. Päivän kunniaksi jokainen voi laittaa ikkunalleen tai parvekkeellen valkoisen vaatteen tai lakanan.

Julkilausuma kokonaisuudessaan luettavissa englanniksi Euroopan vasemmiston sivuilla:
www.european-left.org/7th-of-april-world-health-day

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.