Liina Paakspuu - uuden sukupolven virolainen ohjaaja

02.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja 36/2.10.2009

Olen ollut aina kiinnostunut taiteesta ja ennen kaikkea väreistä, kertoo virolainen elokuvaohjaaja Liina Paakspuu.


Hänen esikoisohjauksensa A Wish Tree (Soovide puu) oli osa Rakkautta & Anarkiaa –festivaalin ohjelmistoa tänä vuonna. Ohjaajan kiinnostus väreihin näkyi hyvin hänen elokuvassaan. Absurdi musta komedia oli täynnä kirkkaita vastavärejä, ja muutenkin rikas värimaailma on vahvassa roolissa elokuvassa. Eikä ole yllättävää, että esikoisohjaus on musta komedia. Se on Paakspuun suosikkielokuvagenre.


Elokuvan syntyhistoria juontaa Viron television käsikirjoituskilpailuun. Martin Algusin käsikirjoitus voitti kilpailun ja elokuvalle tarvittiin ohjaaja. Paakspuu pääsi ohjaamaan elokuvan ja samalla hän myös muokkasi käsikirjoitusta paljon. Yhteistyö elokuvan tuottajan Karin Reinberg-Shestakovin kanssa sujui hyvin.


– Alusta saakka meillä synkkasi hyvin yhteen, Paakspuu toteaa yhteistyöstä.


Jos suomalaisten elokuvien budjetit ovat pieniä, niin Virossakaan eivät voi elokuvaohjaajat kuin haaveilla rahoista joita monissa muissa maissa keskimääräinen elokuvan tekijä saa käytettäväksi.


– Keskiverto saksalaisen elokuvan budjetti on suurinpiirtein se summa, jolla kaikki virolaiset elokuvat yhteensä tehdään vuoden aikana, Paakspuu naurahtaen kertoo.


– Kaikki vaatteeni olivat maalissa kuvausten päätettyä. Teimme yötä päivää töitä lavasteiden kanssa, muistelee ohjaaja Paakspuu.


Tämä ei välttämättä haittaa Liina Paakspuuta. Hän vaikuttaa sen kaltaiselta henkilöltä, jota on hankala kuvitella istumassa ohjaajan tuolilla aurinkolasit päässä ja karjumassa muille käskyjä.


– Jos sydän on projektissa mukana, on mahdollista tehdä pienelläkin budjetilla elokuvia. Koska olemme pieni maa, niin tilanne on tämä. Jos haluaa elokuvaohjaajaksi ja on syntynyt Viroon, niin se on äärimmäinen testi, Paakspuu kertoo pilke silmäkulmassa.


– On myös etuja olla virolainen elokuvaohjaaja. Meillä on loistavan kaunis luonto. Paljon elokuvia sijoittuu New Yorkiin, mutta moniakaan elokuvia ei ole tehty Virosta.



A Wish Tree sai Virossa hyvän vastaanoton, kun se tuli siellä yleiseen levitykseen viime joulukuussa.


– Monet arvostelijat ymmärsivät elokuvan idean, mikä jossain määrin jopa yllätti minut, Paakspuu kertoo.


Elokuvassa saatetaan naurunalaiseksi kyltymätöntä rahan ja seksin perässä juoksemista.


– Virolainen toimittaja, joka on entinen punkkari, kirjoitti, että nähtyään elokuvani hän tajusi kuinka paljon Virossa nykyään on rahan ja seksin tavoittelua.


Elokuvan huumori muistuttaa paljon suomalaista.


– Vaikka maamme oli miehitettynä viisikymmentä vuotta, niin se ei tarkoita, ettemmekö olisi säilyttäneet omalaatuisuuttamme. Olemme hyvin lähellä suomalaisia ihmisiä ja olemme hyvin samanlaisia, Paakspuu muistuttaa.


– Itse asiassa yksi tulevista projekteistani liittyy folkheavymetalliin. Tämän dokumenttiprojektin nimi tulee olemaan suomeksi Suden sydämellä. Folkheavymetalli on hyvin pohjoismaalainen juttu ja se on yksi monista asioista, joka yhdistää meitä.


Muita Paakspuun tulevia projekteja on lihatehtaaseen sijoittuva musta komedia. Luvassa on salaliittoteorioita ja paranormaaleja ilmiöitä.


Tämän vuoden Rakkautta & Anarkiaa –festivaali on Paakspuun ensimmäinen. Hän on useasti halunnut tulla festivaaleille, mutta aina on tullut jotain esteitä.


– Olen iloinen että vihdoin pääsin tulemaan. Täällä on esillä laaja kirjo elokuvia, ja tietenkin festivaalin, jonka vieraitten festivaalipakkauksessa on pullo Koskenkorvaa, täytyy olla hyvä festivaali, Paakspuu kertoo hihittäen.



ARI SARDAR

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli