Lissabonin tapaaminen: Peruspalvelujen ja perusoikeuksien puolesta

24.03.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajan nro 12/2006 kuntaliitteestä.

Maaliskuun alussa Lissabonissa järjestettiin kansainvälinen tapaaminen, johon osallistui kolmatta kymmentä kommunistista ja vasemmistopuoluetta. Tapaamista isännöi Portugalin kommunistinen puolue, jonka 85-vuotisjuhlat huipentuivat samana viikonloppuna suureen kansalliseen festivaaliin.


Portugalin kommunistinen puolue näytti vahvan yhtenäisyytensä ja voimansa, joka kumpuaa pitkän ja vaivalloisen taistelun traditiosta. Olennainen osa traditiota on yhteys kansaan, kansainvälisyys ja optimismi Portugalin historian kaikkein pimeimmissäkin vaiheissa.


Lissabonin tapaaminen sujui Euroopan työväen kansainvälisyyden hengessä. Joukolla etsittiin niitä yhteisiä nimittäjiä, joihin keskittymällä voidaan viedä kamppailua eteenpäin. Lissabonissa kun oltiin, keskustelun yhdeksi teemaksi nousi Euroopan Unionin Lissabonin strategia, joka hyväksyttiin Portugalin pääkaupungissa maaliskuussa 2000. Lissabonin strategia konkretisoitui vihdoin tämän vuoden helmikuun puolivälissä, jolloin EU-parlamentti otti käsittelyynsä ja hyväksyi palveludirektiivin, hollantilaisen suunnittelijansa mukaan nimetyn Bolkesteinin direktiivin. Tosin hieman vesitetyssä ja laimennetussa muodossa, mutta olennaisessa alkuperäisen neoliberalistisen markkinahengen läpäisemänä.


EU:n komission irlantilainen jäsen Charles McCreevy sanoi kohta parlamentin äänestyksen jälkeen, ja myöhemmin 23.02.06 Dublinissa, että komissio on suuntautunut tarkastelemaan uudelleen ja viemään läpi palveludirektiivin ne osat, jotka poistettiin äänestyksessä. McCreevyn lausunto vahvistaa sitä arviota, että Lissabonin strategian uupumattomimpien kannattajien mielestä parhaimmillaan äänestystulos tarjoaa taktisen tauon ja mahdollisuuden koota voimat uuteen yritykseen ajaa läpi alkuperäinen Bolkesteinin linja.


Lissabonin tapaamiseen osallistuneet puolueet päättivät tiivistää yhteistyötä palveludirektiivin neoliberalistisen linjan torjumiseksi. Kansallinen kamppailu tasavertaisten, kaikkien ulottuvilla olevien ja laadukkaiden peruspalveluiden puolesta tarjoaa ja voi hyödyntää kansainvälisen toiminnan kokemusta....ESA TULKKI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli