Lumous-festivaali Tampereella
Tampere on aktiivisen alakulttuurisäpinänsä vuoksi Suomen epävirallinen goottipääkaupunki. Klubitoiminnan kruunuksi syntyi vuosituhannen alussa Lumous-festivaali, neljä päivää kestävä klubitapahtuma. Perjantain ja lauantain pääkeikat ovat Tullikamarin klubilla.
Vastoin yleistä käsitystä, goottifestareilla ei soi metalli eikä hevi. Musiikkitarjonta vaihtelee 1980-luvun tyylisestä goottirockista ja post-punkista aina raskaaseen elektroniseen musiikkiin asti.
Lumouksen lauantain ulkomainen pääesiintyjä on Leaether Strip. Tanskalaisen Claus Larsenin sooloprojekti julkaisi ensimmäisen levynsä jo 20 vuotta sitten.
Synkkää ja raskasta elektromusiikkia tekevä Laeather Strip on tunnettu myös poliittisesti kantaa ottavista lyriikoista, kuten kappaleissa Gaza Strip sekä Suicide Bombers.
Claus Larsen kertoo, että poliittisuus ja ajankohtaisten tapahtumien arviointi on aina ollut tärkeä osa Leaether Stripin musiikkia.
– Ihmisten elämää hallitsevat nykyään pelko ja viha. Myös ihmisten poliittinen muisti on lyhyt. Yhtenä hetkenä jotain poliitikkoa saatetaan vihata ja pitää idioottina. Seuraavaksi samat tyypit äänestävät hänet uudelleen valtaan, pohtii Larsen.
Lauantaina lavalla nähdään myös suomalaisen goottiskenen lippulaiva, niinikään 1980-luvulla perustettu Two Witches.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.