Luonto-Liiton Siilin piikki -palkinto Suomen ympäristövihamieliselle nykyhallitukselle

20.10.2015 - 18:15
(updated: 17.12.2015 - 16:30)

Luonto-Liiton valtuusto on myöntänyt Siilin piikki -palkinnon Suomen istuvalle hallitukselle luonnon ja ympäristön kannalta poikkeuksellisen kestämättömistä päätöksistä ja linjauksista. Siilin piikki on symbolinen palkinto, joka myönnetään ympäristön kannalta arveluttavista puheista tai teoista.

Luonto-Liitto arvostelee Juha Sipilän johtamaa hallitusta muun muassa luonnonsuojelumäärärahojen leikkaamisesta, soidensuojeluohjelman romuttamisesta sekä YK:n ympäristöohjelma UNEPin rahoituksen lopettamisesta. Myös kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset kohdistuvat osin ympäristönsuojeluun ja vaarantavat käynnistettyjä kestävän kehityksen hankkeita.

Sitä vastoin ympäristön kannalta haitallisiin tukiin ja verohelpotuksiin hallituksen leikkauspolitiikka ei ole ulottunut. Esimerkiksi energiantuotannossa fossiilisten polttoaineiden ja  turvetuotannon tuet ovat säilyneet ennallaan.

– Toistaiseksi Sipilän johtaman hallituksen politiikka on ollut suorastaan ympäristövihamielistä”, toteaa Luonto-Liiton hallituksen puheenjohtajaVarpu Määttänen.

– Ympäristönsuojelusta leikataan, mutta ympäristölle haitalliset noin neljän miljardin euron tuet ja verohelpotukset on säilytetty ennallaan.

Määrärahoja vähennettiin yli 60 prosenttia

Hallituksen päätöksellä uusien luonnonsuojelualueiden hankintaan varattuja määrärahoja vähennettiin yli 60 prosenttia.

– Tämä käytännössä vesittää METSO-ohjelman tavoitteet. Myös pitkään valmisteltu soidensuojeluohjelma jäi torsoksi, kun yksityismaiden vapaaehtoiselta suojelulta vietiin rahoitus, kertoo Luonto-Liiton metsävastaavaLauri Kajander.

Luonto-Liitto muistuttaa, että hallitusohjelmassa on myös ympäristönäkökulmasta kiitettäviä tavoitteita esimerkiksi koskien kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamista, uusiutuvan energian edistämistä sekä bio- ja kiertotalouden kehittämistä. Tähän mennessä hallituksen politiikka on kuitenkin ollut ristiriidassa näiden päämäärien kanssa

– Hallituksen tulisi osoittaa, että kestävyys ei ole sille pelkkää retoriikkaa. Ympäristö tulisi ottaa huomioon sekä taloudellisten resurssien että lakiuudistusten tasolla, Varpu Määttänen vetoaa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.