MAAILMAN RUOKAKRIISI ja biopolttoaineet
Jyrkkä ruoan hintojen nousu viime kuukausina on johtanut mielenosoituksiin ja mellakoihin monissa maissa ympäri maapalloa. YK:n tiedottaja viittasi 22. huhtikuuta "hiljaiseen tsunamiin", joka uhkaa syöstä yli 100 miljoonaa ihmistä jokaisella mantereella nälänhätään.
YK:n ruokaohjelman WFP:n toimitusjohtaja Josette Sheeran totesi, että "nämä ovat nälän uudet kasvot – miljoonat ihmiset, jotka eivät olleet kiireellisessä nälkäkategoriassa kuusi kuukautta sitten, ovat sitä nyt".
Syitä ruokakriisiin on esitetty monia: kysynnän kasvu ja varastojen hupeneminen, Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt finanssikriisi, ilmaston lämpeneminen, öljyn hinnan kallistuminen, hyödykekeinottelu, tuhohyönteiset Kaakkois-Aasiassa, Australian pitkä kuiva kausi, tulvat Bangladeshissa ja muualla, puolentoista vuoden kylmä kausi Kiinassa jne.
Monet asiantuntijat pitävät kuitenkin keskeisenä syynä sitä, että ruokaviljasta on alettu tehdä biopolttoainetta.
Tuhoisa huijaus
Biopolttoaineiden valmistaminen ihmisravinnoksi tarkoitetuista kasveista on hirviömäisin esimerkki ilmastonmuutoksen torjumiseen ja öljyvarojen ehtymiseen liitetystä huijauksesta ja sen katastrofaalisista seurauksista. Fidel Castro varoitti kirjoituksissaan asiasta jo noin vuosi sitten, mutta varoitus kaikui kuuroille korville. Biopolttoaineuskonnon omaksuivat Yhdysvallat ja Euroopan unioni ja monet muut niiden perässä.
Ajatus polttoaineen valmistamisesta orgaanisesta materiaalista on ollut olemassa varhaisesta auto-aikakaudesta saakka, mutta muotiin se on tullut vasta äskettäin. Koska bio- tai agropolttoaineet ovat kasvispohjaisia tai eläinten oheistuotteisiin perustuvia uusiutuvia polttoaineen lähteitä, niitä ylistetään virheellisesti ratkaisuna maailman kasvavaan energiapulaan ja niiden väitettyjä valtavia lisäetuja mainostetaan. Levitetään käsitystä, että ne ovat puhtaita ja vihreitä ilman fossiilisiin polttoaineisiin liittyviä ongelmallisia seikkoja.
Mitä ovat biopolttoaineet
Biopolttoaine on yleinen termi, joka kuvaa kaikkia orgaanisista aineista valmistettuja polttoaineita. Kaksi tavallisinta lajia ovat bioetanoli bensiinin korvikkeena ja biodiesel fossiilisen dieselöljyn korvikkeena.
Bioetanoli tuotetaan sokeripitoisista kasveista, kuten maissista, vehnästä, ohrasta ja sokeriruo"osta. Useimmat autot voivat polttaa bensiiniä, johon on sekoitettu 10 prosenttia bioetanolia, ilman mitään moottorin muuntamista. Jotkin uudemmat autot voivat käyttää puhdasta bioetanolia.
Biodiesel tuotetaan muun muassa soijapavuista, palmusta, rapsista ja rypsistä valmisteluista kasvisöljyistä sekä eläinrasvoista. Tämä polttoaine voi korvata tavallisen dieselöljyn ilman että mitään moottorin muuntelua tarvitaan.
Selluloosaetanoli on kolmas muunnos ja se tehdään biomassasta, hakkuutähteistä, oljesta, ruokohelvestä ym.
Kaikentyyppiset biopolttoaineet ovat uusiutuvia, koska niiden lähteenä olevat kasvit kasvavat kasvukaudella, korjataan ja sitten toistuvasti uudelleen kylvetään tai istutetaan lisätuoton saamiseksi.
Ruokakriisi
Nyt maailma on ruokakriisissä, ruoan hinta on noussut huimasti, ja ympäri maailmaa on ruokamellakoita. Vaikka viljan tuotanto on kasvanut, viljalla ei ruokita ihmisiä vaan se poltetaan etanoliksi autojen tankkiin.
Yhdysvaltalaisen Earth Policy Instituten johtajan Lester R. Brownin mukaan polttoaineen teko ruoasta on tärkein selitys ruokakriisin laukeamiseen juuri nyt. Vuosina 1990–2005 viljan tuotanto kasvoi tasaisesti 20 miljoonaa tonnia vuodessa, mutta sen jälkeen kun USA pani toimeen etanoliohjelmansa, tuotanto on kasvanut 50 miljoonaa tonnia vuodessa ja silti ihmisillä on nälkä.
USA:n ja EU:n aloittama biopolttoaineiden vahva tukeminen on muuttanut maailman ruokapolitiikan pelisäännöt. Seurauksena on se, että mitä kalliimmaksi öljy tulee, sitä kannattavampaa on muuttaa vilja polttoaineeksi.
Brownin mukaan "markkinamekanismi sitoo ruuan hinnan öljyn hintaan: jos öljyn hinta nousee, nousee ruoankin". Siitä kärsivät eniten maailman köyhät. ....
ERKKI SUSI