Marseille-Foorumi on uusi radikaali puhujalava

16.11.2017 - 12:15
(updated: 16.11.2017 - 12:28)

Ranskassa Marseillessa järjestettiin 10.-11. marraskuuta kaksipäiväinen uusi eurooppalainen poliittinen puhujalava edistyksellisille, punavihreille, feministisille ja kommunistisille puolueille sekä kansalaisyhteiskunnan erilaisille toimijoille.

Euroopan vasemmiston varapuheenjohtaja Maite Mola arvioi avausjohdannossa, että paikalle oli saapunut nelisensataa osallistujaa.

Marseille-Foorumiin oli kutsuttu laajasti erilaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia muutosvoimia erityisellä Marseille-Foorumin aloitteella. Aloitteessa laaja joukko näkyviä nimiä, muutoksen tekijöitä, kansalaisaktiiveja, vasemmistolaisia, kommunisteja, vihreitä ja edistyksellisten puolueiden johtajia, ay- ja rauhanjärjestöjen johtohenkilöitä ja älykköjä ympäri Euroopan oli kutsumassa muutosvoimia mukaan toiminnan aloitteeseen Marseille-Foorumiin.

Suomesta Marseille-aloitteen ovat allekirjoittaneet Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen, SKP:n pääsihteeri Petra Packalén ja Taiteilijoiden rauhanjärjestö PAND:in puheenjohtaja tanssija Antti Seppänen.

Sukua Sao Paulo Foorumille

Marseille-foorumi on sukua SKP:n joka toinen vuosi järjestettävä Vastavirta-festivaalille ja Latinalaisen Amerikan Sao Paulon Foorumille. Marseille-Foorumi pyrkii vahvistamaan edistyksellisten, punavihreiden, feminististen ja kommunististen puolueiden yhteistyötä ja kansalaisyhteiskunnan eri toimijoiden yksittäisten aktivistien, joukkoliikkeiden ja erilaisten poliittisten tilanteiden aikaansaamien protestien osallistumista yhteiseen poliittiseen keskusteluun ja toimintaan.

"Osallistun mielelläni uuden eurooppalaisen poliittisen foorumin perustamisen tilaisuuteen."

– Osallistun mielelläni uuden eurooppalaisen poliittisen foorumin perustamisen tilaisuuteen. Kerron Sao Paulon Foorumista, jossa on mukaan yli sata poliittista puoluetta ja yhteiskunnallista toimijaa eri puolilta Latinalaista Amerikkaa. En tullut tänne Marseilleen, jotta luulisitte, että teidän tulisi pyrkiä kopioimaan Sao Paulon Foorumia. Teidän ei tietenkään kannata tehdä niitä samoja virheitä, joita me Latinalaisessa Amerikassa omassa uusliberalismin vastaisessa foorumissamme olemme tehneet. Mutta me tarvitsemme vahvistusta, ja uutta globaalia foorumia uusliberalismia ja militarismia vastaan kertoo Sao Paulon Foorumin brasilialainen puheenjohtaja Monica Valente.

Eurooppalaisten katujen parlamentti

Marseille-Forumia käynnistämässä olivat Ranskan kommunistisen puolueen puheenjohtaja Pierre Laurent ja eurooppalaisten vihreiden ja sosiaalidemokraattisten puolueiden edustajat.

– Marseille-Foorumi saatiin hienosti käyntiin. Onnistuttiin kutsumaan paikalle kiinnostava katras kaikenlaisia uusia kasvoja ja muutosvoimia. Tilaisuudesta twiitattiin monilla kielillä kaikkea positiivista. Foorumista toivottiin jokavuotista. Parasta punk-henkisen kokouspaikan lisäksi olivat yleiskeskustelujen avoimet mikit. Kuitenkin onnistuakseen Marseille-Foorumin on saatava ensimmäistä päivää enemmän ääneen erilaisia kansalaisyhteiskunnan muutosvoimia. Kun haluaa murskata kapitalistisen EU:n rakenteita, niin ei kyllä paljoa innosta kuunnella vain parlamentaarikoita, jotka istuvat eri maiden tai eri puolueiden palleilla jossain Brysselissä tai joidenkin isojen maiden parlamenteissa. Marseille-Foorumista pitää tulla radikaali puhujalava ja siitä on tehtävä eurooppalaisten katujen parlamentti, kritisoi SKP:n puheenjohtaja Väisänen.

Lue Marseille-aloite suomeksi täältä >>>

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.