Marx ei ole museotavaraa

18.01.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 3/2008

Tieteellisen sosialismin isä Karl Marx asui elämänsä viimeiset reilut 30 vuotta Lontoossa, missä hän myös kirjoitti pääteoksensa Pääoman. Vladimir Lenin, marxismin kehittäjä ja yksi Venäjän vallankumouksen pääarkkitehdeistä, vieraili myös useamman kerran Ison-Britannian pääkaupungissa. Vuosina 1902-1903 Lenin toimitti Lontoosta käsin vallankumouksellista Iskra-lehteä ja piti toimistoaan osoitteessa 37a Clerkenwell Green, jossa toimivassa kirjapainossa oli jo vuosia tuotettu kaikkien keskeisimpien marxilaisten teosten englanninkieliset versiot.


Talossa sijaitsee nykyään Marx Memorial Library, marxilaisen tutkimuksen ja työväenliikkeen perintöä ylläpitävä ja kehittävä kirjasto, jonka johtaja John Callow on parhaillaan vierailulla Suomessa.
Kirjasto täydessä käytössäJohn Callow"n mukaan ajatus marxilaisesta kirjastosta sai alkunsa vuonna 1933, kun Marxin kuolemasta tuli kuluneeksi 50 vuotta. Iso-Britanniassa mietittiin tapaa, jolla kunnioittaa suuren ajattelijan muistoa asiaankuuluvalla tavalla.


– Syntyi idea eräänlaisesta oppimiskeskuksesta, jonka tehtävänä olisi säilyttää kansainvälisen marxilaisen tieteen ja tutkimuksen saavutukset ja kehittää niitä edelleen. Saksassa samoihin aikoihin valtaan nousseet natsit polttivat hurmiossa roviolla sosialistista kirjallisuutta, ja kirjaston perustamisella marxilaisen työväenliikkeen perintöä haluttiin myös suojella mahdollisilta tihutöiltä, kertoo Callow.


Alun perin tarkoitusta varten yritettiin Lontoon alueelta etsiä vanhaa Marxin käyttämää asuntoa, mutta köyhä tiedemies asui Lontoossa sangen ahtaasti eikä sopivaa tilaa oikein löytynyt. Kirjasto päätettiin perustaa vanhaan kirjapainotaloon, jolla oli oma kosketuspintansa marxilaisen sosialismin perinteeseen.....MARKO KORVELA


>> www.marx-memorial.library.org

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli