Meksikon monet kasvot

03.11.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 40/2006.

Meksiko on kiehtova maa, se sisältää lähes kaiken. Maailman kahdeksasta ekologisesta piiristä Meksikossa on seitsemän, maassa elää 20 eri etnistä ryhmää, siellä puhutaan pääkielen espanjan lisäksi 47 alkuperäisväestön kieltä, enimmäkseen nahuatlia. Alue käsittää suuren osan entistä Mesoamerikkaa, sen vanhoja korkeakulttuureita pyramideineen ja ällistyttävän taidokkaine veistoksineen.


Tänään, ihme kyllä, lähes 500 vuotta espanjalaisten valloituksen jälkeen, 10% väestöstä kuuluu alkuperäiskansoihin. Enemmistön väestöstä muodostavat kuitenkin mestitsit, eurooppalaisen ja "intiaanin" sekoitukset. Meksikolainen kulttuuri ja taide sisältää runsaudessaan valloittajien mukanaan tuomat vaikutteet (arabien 800 vuotta kestänyt valtakausi Iberian niemimaalla oli juuri takana) ja alkuperäisväestöjen moninaisen kuvaston. Tästä kulttuurien rikkaudesta, niitten sekoituksesta syntyy myös tämän päivän meksikolainen käsityöteollisuus, jonka avulla monet köyhät perheet ansaitsevat elantonsa....



SEIJA VÄÄRÄNEN



* Designmuseo. Helsinki. Meksikon kahdet kasvot 29.9.2006–14.1.2007. Korkeavuorenkatu 23. Joka sunnuntai lapsiperheille suunnattu, ilmainen yleisöopastus klo14. Työpajoja ja opastettuja kierroksia kaiken ikäisille Kuolleiden päivänä 4.11.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli