Keywords:
Metro ja ratikat seisovat vastalauseena HKL:n yhtiöittämiselle
Helsingin metro- ja raitioliikenne seisoo torstaina ja perjantaina vastalauseena kaupungin johdon aikeille yhtiöittää ja pilkkoa kaupungin liikennelaitos HKL. Työntekijöiden vastustama yhtiöittämisesitys tulee kaupunginvaltuuston päätettäväksi 22. syyskuuta.
Raitio- ja metrohenkilökunnan ammattiosaston vt. puheenjohtaja Petri Lillqvistin mukaan työntekijät haluavat, että yhtiöittämisestä tehdään uusi puolueeton selvitys. JHL:n yhdistyksen jäsenkokous katsoi, että kaupunkiraideliikenteen alueellinen kasvu voidaan turvata muuttamatta HKL yhtiömuotoon perustamalla seudullinen liikelaitoskuntayhtymä.
Tukea lakkolaisille
HKL:n ja kaupungin johto perustelevat yhtiöittämistä seudullisella yhteistyöllä ja investointien rahoituksella. Kumpikin perustelu ontuu pahasti, toteaa Asukkaiden Helsinki -verkosto kannanotossaan.
– Seudullista yhteistyötä toteutetaan jo nyt HKL:n liikennöidessä metroa Espooseen, joka ei ole tulossa mukaan uuteen yhtiöön. HKL voisi vastaavasti hoitaa myös raitioliikennettä, jos Raide-Jokerin lisäksi tehdään pikaraitioyhteys Vantaalle. Mikään laki tai EU-direktiivi ei sitä estä, verkoston kannanotossa todetaan.
HKL:n puitteissa raitio- ja metroliikennettä on voitu kehittää kokonaisuutena, mikä on etu muun muassa investointien, ympäristötavoitteiden ja asuinalueiden kehittämisen kannalta. HKL on huolehtinut myös asemista, varikoista ja kaupunkipyörien palveluista. Tämä kokonaisuus aiotaan pirstoa emoyhtiöön ja kuuteen muuhun erityyppiseen yhtiöön.
Yhtiöittäminen ja pilkkominen siirtää päätöksenteon käytännössä asukkaiden ja paljolti myös valtuutettujen ulottumattomiin ja liikesalaisuuksien verhon taakse.
– Pahimmillaan HKL:n yhtiöittäminen ja pilkkominen voi johtaa siihen, että HKL ei voi itse osallistua raitioliikenteen kilpailuttamiseen, uuden konsernin kannattavimpia osia myydään ulos ja verovaroilla rakennettu raitioverkko kalustoineen alistetaan yksityiselle voitontavoittelulle. Tämäkö on yhtiöittämistä ajavien kokoomuslaisten ja vihreiden johtajien varsinainen tavoite, kysyy verkosto.
Vaihtoehto yhtiöittämiselle
Asukkaiden Helsinki -verkosto vastustaa HKL:n yhtiöittämistä ja pilkkomista. Raitio- ja metroliikennettä on kehitettävä julkisena palveluna ja kunnallisen liikelaitoksen toimesta. Myöskään lähijunaliikennettä ei pidä kilpailuttaa ja yksityistää.
Helsingin seudun joukkoliikenteen lippujen hintojen korotusten ja vuorojen karsimisen sijasta on otettava suunnaksi maksuton ja tiheä joukkoliikenne, Asukkaiden Helsinki -verkosto esittää.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Tiedonantaja-festivaali kokoaa Vantaan Myyränkoloon 18.-19.11. tutkijoita, poliitikkoja, artisteja ja kansalaisaktivisteja etsimään vaihtoehtoisia ulospääsyjä sodista, Euroopan kriisistä, median yksipuolisuudesta ja politiikan vaihtoehdottomuudesta. Ohjelmassa on muun muassa keskusteluja, alustuksia, työpajoja ja tietysti kulttuuria ja musiikkia!
Tiedonantajan syksyn uudet julkaisut Kun Pakila oli punainen, Oi niitä aikoja! ja Nainen, elämä vapaus! nousevat Kulttilavalle perjantaina 27. lokakuuta. Myös Tiedonantaja-lehteä on jaossa Kultin osastolla.
Helsingissä järjestettiin 12.10. Työttömien mielenosoitus teemalla Ei julmia leikkauksia. Mielenosoitukseen saapui ihmisiä eri puolilta Suomea ja sitä tukivat myös ammattiliitoista PAM ja JHL, joiden edustajia oli myös saapunut paikalle.
- 1 / 320
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Eroakirkosta-palvelu avattiin 21.11.2003 ja sen kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Tampereella, joka on myös palvelun kotikaupunki, järjestetään perjantaina juhlaseminaari palvelun eri vaiheista sekä kirkosta eroamisen historiasta ja tulevaisuudesta.
Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb vastaa HS:n vaalikoneessa olevansa täysin samaa mieltä, kun kysytään, tuleeko sallia ydinaseiden kuljetukset Suomen kautta. Hän on kannattanut myös Naton joukkojen sijoittamista pysyvästi Suomeen ja korostanut Yhdysvaltojen kanssa tehtävää ns. puolustussopimusta ”äärettömän tärkeänä”.
Suomen ja Israelin edustajat allekirjoittivat äsken hankintasopimuksen israelilaisesta David’s Sling -ilmatorjuntajärjestelmästä. Yli 300 miljoonan asekaupalla tuetaan sekä poliittisesti että taloudellisesti Israelin sotaa palestiinalaisia vastaan. Myös suomalaisyhtiö on mukana valmistamassa aseita Gazan pommittamiseen.