”Mitä emme saa unohtaa”

11.06.2018 - 11:00
(updated: 11.06.2018 - 12:00)
Riihimäen Työväenyhdistyksen Soittokunta punavankileirin muistomerkillä / kuva Toivo Koivisto

Tie Tammisaareen 100 vuotta -muistotapahtumasta muodostui vaikuttava kunnianosoitus punavankileirillä menehtyneille yli 3 000 punaiselle. Samalla muistettiin myös kaikkia niitä työväenliikkeen miehiä ja naisia, jotka nousivat sata vuotta sitten Suomessa puolustamaan työväen etuja, ihmisarvoa, kansanvaltaa ja vapautta. 

Tilaisuuteen loi erityisen tunnelman se intensiivisyys, jolla 2 000 – 3 000 osallistujaa hiljentyivät kuuntelemaan Riihimäen Työväenyhdistyksen Soittokuntaa, arkkipiispa Kari Mäkisen muistopuhetta, Koiton Laulun ja soittokunnan esittämää kuoroteosta Tie sekä surumarssin soidessa tapahtunutta kukkien laskemista muistomerkille.

Ensimmäisenä kukat laskivat valtiovallan, muistomerkin hoitoyhdistyksen, SAK:n, SDP:n, Vasemmistoliiton ja SKP:n edustajat. 

Tammisaaren vankileiri ja sen joukkohauta olivat pitkään sitä historiaa, jonka muistamista sisällissodan valkoiset voittajat eivät sallineet. Vasta vuonna 1951 entisten punakaartilaisten yhdistys sai luvan pystyttää tälle Suomen suurimmalle joukkohaudalle muistomerkin. Myöhemmin muistomerkkiä laajennettiin ja siihen liitettiin laatat, joihin joukkohaudan vainajat saivat nimensä. 

Tammisaaren vankileiri ja sen joukkohauta olivat pitkään sitä historiaa, jonka muistamista sisällissodan valkoiset voittajat eivät sallineet.

Nyt kesäkuun 9. päivän muistotilaisuudessa paljastettiin uusi laatta muiden, tuntemattomissa haudoissa lepäävien sisällissodan uhrien muistoksi. Siinä on teksti:

Tärkeämpää kuin se mitä muistamme

on se

mitä emme saa unohtaa.

 

Tie Tammisaareen -muistotapahtuman ohjelmassa oli lisäksi seminaari, jossa puhuivat punavankileirin historiasta kirjat tehneet kirjailija Sirpa Kähkönen ja historioitsija Sture Lindholm, kapteeniluutnantti Timo Laurila ja joukkohautoja eri maissa tutkinut Helena Ranta

Tapahtuma päättyi Rauhan iltamiin, joissa esiintyivät muun muassa Punainen Lanka, Mikko Perkoila & Jani Uhlenius, Rajamäen pojat ja Laulava unioni

Tie Tammisaareen -muistotapahtuma oli hieno päätös vuoden 1918 työväenvallankumouksen ja sisällissodan muistotilaisuuksille, joita on järjestetty tänä keväänä Tampereella, Lahdessa, Helsingissä, Kouvolassa, Kotkassa, Järvenpäässä ja monilla muilla paikkakunnilla.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.