Monella eläintilalla kärsitään
Oikeutta eläimille –yhdistyksen julkaisemat kuvat ja videot paljastavat, etteivät eläinten olot ole parantuneet tuotantotiloilla. Videolla näkyy, miten lypsylehmät ovat sidottuina parsiin, emakot pidetään sullottuna kääntymiseen estäviin porsitushäkkeihin ja miten kuolleet kanat on jätetty häkkeihin. Videoiden sisältö osoittaa, etteivät eläinsuojelulain löyhät säädökset kykene suojelemaan eläimiä teollisuuden välinpitämättömyydeltä niiden terveyttä ja hyvinvointia kohtaan.
Järkyttävät kuvat eläintiloilta on otettu Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Satakunnassa vuoden 2016 huhtikuun ja vuoden 2018 tammikuun välisenä aikana. Kuvamateriaalia on julkaistu seitsemältä eri tuotantotilalta - kanaloista, sikaloista ja navetasta.
Lakiesitys riittämätön
Oikeutta eläimille -yhdistyksen mielestä hallituksen esittämä eläinsuojelulain uudistus ei läheskään riittävästi puutu videoilla näkyviin epäkohtiin. Lakiehdotuksen puutteita ovat esimerkiksi häkkikanaloiden, porsitushäkkien ja parsinavetoiden salliminen. Häkkikanaloissa eläinten yksilölliseen hoitoon ei edes pyritä. Uusi laki sallii edelleen kanojen pitämisen ahtaissa häkeissä. Kuolleet kanat jäävät usein häkkeihin, ja kannibalismi on yleistä. Häkissä yhtä kanaa kohden on tilaa alle A4-arkin verran.
"Tarkastukset eivät pääsääntöisesti ole johtaneet mihinkään."
– Olemme vuosien aikana julkaisseet vastaavia videoita yli sadasta sikalasta Suomessa ja ilmoittaneet tilojen tiedot aina viranomaisille. Tarkastukset eivät pääsääntöisesti ole johtaneet mihinkään. Ongelmien syyt ovat syvemmällä, ne kuuluvat eläinten tehotuotantoon. Hallituksen valmistelema uusi eläinsuojelulaki ei tuo parannusta näihin ongelmiin, sanoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä
Oikeutta eläimille -yhdistys vaatii tehotuotannon äärimuotojen kuten turkistarhauksen, porsitushäkkien, parsinavetoiden ja häkkikanaloiden kieltoa eläinsuojelulakiin.
Vastuu myös yrityksillä
Vastuu eläinten hyvinvoinnissa on myös elintarvikealan yrityksillä. Kuluttajille pitäisi tarjota vain tuotteita, joiden tuotanto ei perustu eläinten pitämiseen ahtaissa häkeissä.
– Kun laki on puutteellinen, myös yritykset tulee ottaan vastuuta hankintapäätöksissään. Esimerkiksi Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa yhtiöt ovat laajasti lopettaneet häkkikanaloiden kananmunien käytön. Myös kansainväliset yritykset kuten Unilever, McDonald’s ja Nestlé ovat sitoutuneet luopumaan häkkikanaloissa tuotetuista kananmunista. Vetoamme laajasti suomalaisille elintarvikeyrityksille toimimaan vastuullisesti hankinnoissaan, kertoo Linda Nyholm Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
Katso lehden sisällys ja tilaa Tiedonantaja!
- 1 / 329
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Facebook sulki toimittaja Yrjö Hakasen tilin lähes vuosi sitten, ennalta varoittamatta ja antamatta mahdollisuutta valittaa asiasta. Siitä alkoi 11 kuukautta kestänyt kafkamainen prosessi, jossa Hakanen vaati tilinsä avaamista. Prosessi päättyi Hakasen voittoon: EU:n digipalveluasetuksen toimeenpanoa valvova viranomainen velvoitti Facebookia hallitsevan Meta-yhtiön palauttamaan Hakasen Facebook-tilin.
Suomen kommunistisella puolueella on kumpaankin kevään vaaliin oma vaaliohjelmansa. Kommunistien vaihtoehto lähtee siitä, että aletaan määrätietoisesti parantaa tavallisten ihmisten oloja. On parannettava pieni- ja keskituloisten taloudellista asemaa, lisättävä vaikutusmahdollisuuksia sekä laajennettava demokraattisia oikeuksia ja vapauksia. Tämä ei tapahdu itsestään, vaan vaatii aktiivista toimintaa kaikkien yhteiskunnan ahtaalle ajamien kanssa, sanotaan puolueesta.
Taiteen edistämiskeskus Taike päätti tänä vuonna jättää Tiedonantajan täysin ilman kulttuurilehtitukea. Tämä tarkoittaa, että Tiedonantaja on nyt täysin julkisten tukien ulkopuolella. Lehden talous nojaa yhä vahvemmin tilauksiin ja lukijoiden tukeen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.