Näyttely Tampereen työväentalon vaiheista Lenin-museossa
Lenin-museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa avautui 20. maaliskuuta Tampereen työväentalon 125-vuotisesta historiasta kertova kokonaisuus. Näyttelyssä voi tutustua Tampereen työväentalon vaiheisiin ja rakennuksen historiaan aina vuodesta 1890 lähtien.
Vuonna 1886 perustettu Tampereen työväenyhdistys hankki ensimmäiseksi kokoontumispaikakseen entisen koulurakennuksen Hämeenpuiston laidalta, mutta päätti pian oman talon rakentamisesta. Heikki Tiitolan suunnittelema Tampereen työväentalo valmistui vuonna 1900 ja oli Suomen ensimmäinen kivinen työväentalo. Tänä päivänä rakennus on vanhin Suomessa edelleen työväentalona käytössä oleva työväenyhdistyksen ”koti”. Vuosikymmenten saatossa talo on kokenut monta muodonmuutosta ja neljä laajennusvaihetta.
Monta toimijaa
Talolla on ollut historiansa aikana monta toimijaa. Työväenyhdistyksen lisäksi talo on tarjonnut tilat muun muassa Tampereen työväenopistolle ja Tampereen Työväen Teatterille, joka on nykyisin maamme ainoa ammatillinen työväen näyttämö ja yksi kansallisnäyttämöistämme.
Talossa toimitettiin ja painettiin 1900- luvun alkupuoliskolla myös tamperelaista työväen sanomalehteä Kansan Lehteä. Näyttelyssä on esillä esimerkiksi vasemmistopoliitikko Yrjö Sirolan lahjaksi saama ryhmysauva ja suola-astia. Sirola oli saanut ne työskennellessään Kansan Lehden toimitussihteerinä 1900-luvun alussa. Lahjan saatesanojen mukaan Sirolan piti ryhmysauvalla antaa vertauskuvallisesti porvareille selkään ja astiasta sirotella vielä suolaa haavoihin.
Historiallisten tapahtumien näyttämö
Tampereen työväentalo on ollut myös monien historiallisten tapahtumien näyttämönä. Talon saleissa on pidetty useiden järjestöjen ja yhdistysten perustavat kokoukset. Esimerkiksi SAK:n edeltäjä, Suomen ensimmäinen ammatillinen keskusjärjestö perustettiin Tampereen työväentalolla.
Lenin ja Stalin tapasivat ensimmäisen kerran toisensa työväentalolla sijainneen työväenopiston luentosalissa pidetyssä Venäjän vallankumouksellisten salaisessa kokouksessa. Salissa toimii nykyään Lenin-museo.
Tampereen työväentalo -näyttely on avoinna Lenin-museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa 20. maaliskuuta - 30. elokuuta. Näyttelyn päättymispäivämäärä on samalla myös Lenin-museon remontin alkamisen ajankohta. Lenin- museo on 31. elokuuta 2015 alkaen suljettu. Remontin aikana museo uudistetaan kokonaan. Museo avataan yleisölle kesällä 2016. (TA)
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.