Naton laajentumiskupla puhkeamassa?

26.09.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 35 / 26.9.2008

Äskeinen Georgian hyökkäys Etelä-Ossetiaa ja Venäjää vastaan ja hyökkäyksen täydellinen myttyynmeno on saanut monet tarkkailijat kysymään, onko Naton laajentumiskupla puhkeamassa. Suomen johtavissa piireissä tätä mahdollisuutta ei ainakaan julkisesti pohdita, vaan eletään kuin entinen meno jatkuisi ja maamme Nato-optio olisi jollakin aikavälillä toteutumassa.




Naton sisäiset jännitteet



USA:n imperialismin jokainen yritys tehostaa toimintaansa ja estää globaalin herruutensa heikkeneminen vain korostaa sen aseman heikentymistä. Heikentynyt asema ei ole koskaan ollut ilmeisempi kuin varapresidentti Dick Cheneyn syyskuun alkupuolella Georgiaan, Ukrainaan ja Azerbaidzhaniin tekemän vierailun aikana.


Ja trendi vain vahvistui, kun suuret eurooppalaiset Naton jäsenmaat torjuivat USA:n vaatimukset asettaa pakotteita Venäjää vastaan Georgian 7. elokuuta Etelä-Ossetiaan tekemän hyökkäyksen ja Venäjän vastahyökkäyksen jälkeen. Imperialistiset Nato-maat Saksa, Ranska ja Italia torjuivat kohteliaasti USA:n painostuksen Georgian ja Ukrainan ottamiseksi USA:n johtamaan sotilasliittoon.


Länsi-Euroopan maat tarvitsevat öljyä ja kaasua Venäjältä ruokkiakseen omaa teollisuuttaan. Ne haluavat myös suojella omien yhtiöidensä sijoituksia Venäjällä enemmän kuin tukea USA:n horjuvaa asemaa.


Cheney vieraili Georgiassa, Ukrainassa ja Azerbaidzhanissa osana Washingtonin yritystä nostattaa Venäjän vastaisia sotilaallisia uhkia ja osoittaa USA:n päättäväisyys valvoa tätä strategista aluetta Venäjän rajalla.


Cheneyn Georgian-vierailun aikana 18 strategisilla aseilla varustettua Naton sotalaivaa ilmestyi Mustallemerelle Georgian ja Venäjän rannikon edustalle. Lippulaiva USS Mount Whitney telakoitui 6. syyskuuta Georgian Mustanmeren satamaan Potiin kuuden mailin päähän Venäjän sotilastukikohdasta.


Ei ollut mikään yllätys, että Vladimir Putin tuomitsi USA:n sotalaivojen roolin Mustallamerellä muka tuomassa "humanitaarista apua" Georgialle. Mutta myös Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner kyseenalaisti USA:n nykyisen taktiikan ja huomautti, että "sotalaivojen käyttäminen humanitaarisen avun toimittamiseen on vaarassa lietsoa jännitteitä Venäjän kanssa".


Kouchnerin lausunto toi esiin Naton sisäiset jännitteet, säröt ja heikkoudet, jotka voivat hajottaa sen. Kouchner sanoi, että kriisi "voidaan ratkaista vain poliittisesti eikä sotalaivoilla". Hän myös epäili Cheneyn tekemän vierailun poliittista arvoa. ....



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli