Oikeisto vihaa naisia

25.02.2021 - 11:45
(updated: 03.03.2021 - 11:54)

Koko oikeisto vihaa naisia. Ja ei, nyt en tarkoita vain internetin keskustelupalstoilla mouhoavia nationalisteja, jotka unelmoivat valkoisesta Suomesta ja naisen paluusta keittiöön. Tarkoitan kirjaimellisesti koko oikeistoa. Myös sitä salonkikelpoistettua, uusliberalistisella talouspolitiikalla kyllästettyä ja häikäilemättömästi yksityisten suuryritysten omistajien etua ajavaa porukkaa.

Naisten aseman puute yhteiskunnassa on kiinni monista eri asioista. Sen parantamiseksi tarvitaan suuria muutoksia talouden ja palvelujen järjestämisessä, työelämässä ja kulttuurissa. Sen huonontamiseksi oikeisto on sen sijaan tehnyt kaikkensa.

Julkisten menojen leikkaaminen vaikuttaa suoraan ja välillisesti juuri naisten työpaikkoihin.

Suomesta esimerkkejä löytyy viime vuosikymmeniltä pienen kirjaston verran, mutta otetaan nyt esimerkiksi työelämä. Oikeistolaisen politiikan keskiössä on palvelujen yksityistäminen ja julkisten menojen leikkaaminen. Se on sisäänkirjoitettu heidän ideologiaansa. Mitä enemmän oikeistopoliitikko saa vallan kahvassa myytyä yhteistä omaisuutta pois, sitä enemmän hän saa omiltaan arvostusta. Ja tietysti viime vuosina on nähty, että usein oikeistopoliitikko on pyrkinyt hyötymään päätöksistä rahallisesti myös henkilökohtaisella tasolla.

Julkisten menojen leikkaaminen vaikuttaa suoraan ja välillisesti juuri naisten työpaikkoihin. Suomessa kunnat ovat tärkeässä asemassa työnantajina. Kuntien työntekijät hoivaavat, siivoavat, hoitavat laitoksia, tekevät sosiaalityötä ja paljon muuta. Näillä aloilla istutaan tiukasti palkkakuopassa jo valmiiksi, eikä leikkauspolitiikka auta asiaa. Lisäksi tilastot kertovat, että pätkätöitä tekee useimmiten nainen.

Oikeistohallituksen aikaansaama, niin sanottu kilpailukykysopimus heikensi työehtoja juuri kunta-aloilla. Vaikka kiky-tunnit osin poistuivat, korvattiin ne monilla aloilla muilla heikennyksillä. Naisvaltaisten kunta-alojen työehtoihin tulleet heikennykset ajavat työntekijöitä yhä syvemmälle palkkakuoppiin ja ongelmiin työssä jaksamisen kanssa.

Sysimustan oikeistopolitiikan sijaan on tehtävä naisten tasavertaisuutta edistäviä päätöksiä. Jotta kunnat voivat luoda lisää työpaikkoja julkiselle puolelle ja toteuttaa erittäin tarpeelliset palkankorotukset työntekijöilleen, on kuntien valtionosuuksia korotettava tuntuvasti.

Kunnissa on tehtävä kuuden tunnin työpäivän kokeiluja ansiotasoa alentamatta, jolla edesautetaan työssäjaksamista. Palvelut, kuten äitiys -ja lastenneuvolat, varhaiskasvatus, koulu ja sen aamu- ja iltapäivätoiminta on järjestettävä yhdessä omistettuina lähipalveluina.

 

Luetaan Rosa Luxemburgia

Työhön ja toimeentuloon liittyvien ongelmien lisäksi naisten elämää yritetään hankaloittaa monin eri tavoin. Tämä korostuu tällä hetkellä ulkomailla käynnissä olevissa aborttikamppaluissa, joissa valitettavasti joudutaan yhä vuonna 2021 vaatimaan oman kehon itsemääräämisoikeutta. Eikä tarvitse mennä kuin Puolaan asti, jossa abortti on sallittu enää vain, jos raskaus on alkanut insestistä tai raiskauksesta tai uhkaa ihmisen terveyttä tai henkeä. Linjaus lopettaa käytännössä aborttien antamisen maassa lähes kokonaan.

Tällaisen kehityksen estämiseksi naisten on noustava vastarintaan ympäri maailman. Parantaaksemme omia oikeuksiamme Suomessa ja osoittaaksemme solidaarisuutta naisille ympäri maailman. Työkaluja vastarintaan saadaan aikaisempien sukupolvien naisilta, jotka tekivät työtä tasavertaisuuden eteen jopa synkemmässä tilanteessa.

Vallankumousteoreetikko, puolalaissyntyinen Rosa Luxemburg täyttää 5. maaliskuuta 150 vuotta. Kansainvälisen naistenpäivän alla meidän onkin syytä kerrata, mitä Luxemburg sanoi. Aivan 1900-luvun alussa hän kehitteli ajatuksen, että joukkolakot – poliittiset ja taloudelliset – muodostavat keskeisen osan vallankumouksellisten työläisten taistelua vallasta, erottaen sosialistisen kaikista aiemmista vallankumouksista.

Luxemburgin työtä arvostaen kehotankin jokaista lähtemään mukaan liikehdintään, joka vaatii naisten lakkoa ympäri maailman. Meille kuuluvia oikeuksia emme saa kauniisti pyytämällä, mutta kun naisen hanskat tippuvat kesken työpäivän, nousee oikeistolaisella kylmä hiki otsalle.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset