Oikeistovaara nousee Euroopassa
Oikeisto ja oikeistopopulismi voittivat Euroopan unionin parlamentin vaaleissa. Konservatiivinen puolue EPP säilytti 35,9 prosentin kannatuksella asemansa suurimpana ryhmänä, vaikka sen paikkamäärä putosi 288:sta noin 267:ään. Oikeistoa vahvisti oikeistopopulistien ja äärioikeiston eteneminen.
Sosialidemokraatit ovat vaalien suurin häviäjä. Sosialidemokraattinen ryhmä supistui 217:sta noin 162:een ja ääniosuus 27,6 prosentista 22 prosenttiin. Liberaalien paikat vähenivät 100:sta noin 80:een. Oikeistopopulistien ohella voittajiin lukeutuvat vihreät, jotka lisäsivät edustajia 41:sta 52:een ja saivat 7,1 prosenttia äänistä.
Kommunistien ja muiden demareista vasemmalle sijoittuvien edustajien muodostama Yhtyneen vasemmiston ja pohjoismaisen vihreän vasemmiston ryhmä GUE/NGL menetti paikkoja. Sen europarlamentaarikkojen määrä supistui 41:sta (joista muutama tuli vaalien jälkeen ryhmään siirtymisenä) noin 34 meppiin.
Parlamentin poliittisten ryhmien lopulliset paikkamäärät selviävät vasta kun kaikki mepit ovat ilmoittaneet, mihin ryhmään he liittyvät.
Äärioikeisto
eteni
Tyytymättömyys kanavoitui useimmissa EU-maissa oikealle. Siihen liittyi myös yleinen äänestysaktiivisuuden aleneminen 43 prosenttiin koko EU:n tasolla Erityisen huolestuttavaa on äärioikeiston eteneminen.
Oikeistopopulistit ja äärioikeisto saivat parlamenttiin lisää edustajia. Muun muassa Bulgariasta, Italiasta, Itävallasta, Britanniasta, Hollannista ja Unkarista valittiin äärioikeistolaisia, jopa rasistisin ja fasistisin tunnuksin esiintyneitä ehdokkaita. Lisäksi parlamenttiin nousi monista maista EU-kriittisyydellä ja maahanmuuttajavastaisuudella ääniä keränneitä oikeistopopulistisia ehdokkaita.
Vasemmiston mahdollisuuksia esiintyä uskottavana vaihtoehtona heikensi sosialidemokraattien ja eräiden muiden vasemmistopuolueiden johtajien tuki Lissabonin sopimukselle, useimpien EU-direktiivien hyväksyminen ja osallistuminen monissa maissa hallituksiin, jotka ovat toteuttaneet uusliberalistista politiikkaa.
Radikaalille vasemmistolle
myös voittoja
Radikaali vasemmisto koki tappioita, mutta sai myös voittoja.
Suurin tappio Yhtyneen vasemmiston GUE/NGL-ryhmälle tuli Italiassa. Siellä radikaalin vasemmiston hajanaisuus ja Silvio Berlusconin hallituksen läpi ajama äänikynnys pudotti EU-parlamentista kommunistit, joilla oli ollut 7 meppiä. Tuloksiin vaikutti monissa muissakin maissa se, että valtamedia syrji räikeästi kommunisteja.
Portugalissa kommunistit ja vasemmistoblokki saivat yhteensä yli 21 % äänistä ja kasvattivat paikkamääräänsä yhdellä. Saksassa Vasemmisto Die Linke sai lisäpaikan, yhteensä 8 edustajaa. Ranskassa kommunistisen puolueen ja eräiden muiden vasemmistoryhmien muodostama rintama voitti kaksi lisäpaikkaa. Kyproksella Työn puolue AKEL säilytti paikkansa ja sai 34 prosenttia äänistä.
Tshekissä kommunistinen puolue sai 14,2 prosenttia äänistä ja 4 paikkaa, mutta menetti kaksi. Kreikassa kommunistit saivat aiemman kolmen sijasta kaksi paikkaa ja vasemmistolainen Syriza yhden. Espanjassa Yhtynyt vasemmisto, jonka suurin jäsenjärjestö on kommunistinen puolue, sai alustavien tietojen mukaan kaksi paikkaa. Hollannin sosialistinen puolue sai kaksi paikkaa. Tanskassa EU-vastainen kansanliike sai paikan. Ruotsin Vasemmistopuolue menetti toisen paikan. Sinn Fein sai paikan sekä Irlannissa että Pohjois-Irlannissa (Britanniassa).
Taistelu jatkuu
– Euroopan vasemmiston yhteinen vaaliohjelma oli vasta alku. Nyt jatkamme taistelua yhteisten tavoitteiden, erityisesti parempien sosiaalisten normien, demokratian ja aseidenriisunnan puolesta, totesi Euroopan vasemmiston saksalainen puheenjohtaja Lothar Bisky.
– Meidän on oltava aktiivisempia oikeistoa, rasismia ja kiihkokansallisia suuntauksia vastaan.
Portugalin kommunistisen puolueen pääsihteeri Jeronimo de Sousa puolestaan pitää kommunistien ja radikaalien vasemmiston kannatuksen kasvua Portugalissa esimerkkinä siitä, että toisenlainen politiikka ja kehitys on mahdollinen.
– Vaalikampanjalle antoi pontta 85 000 osanottajan mielenosoitusmarssi, jonka kommunistit, vihreät ja Demokraattinen aloite järjestivät toukokuun lopulla Lissabonissa.
Vaalitulos antaa oikeistolle lisää mahdollisuuksia käyttää EU-politiikkaa työväen etujen ja demokratian kaventamiseen. Esimerkiksi työajan pidentämiseen tähtäävä direktiiviesitys ja hankkeet julkisten palvelujen yksityistämisen laajentamiseksi nousevat uudelleen esille. Ay- ja kansalaisliikkeiden toiminnasta riippuu nyt entistä enemmän se, miten oikeisto näissä hankkeissa onnistuu.