Omaishoitaja tekee viiden ihmisen työt

17.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 38 / 17.10.2008

Suomessa on yli 300 000 omaishoitajaa, jotka toimivat pääasiallisena auttajana ikääntyneelle, pitkäaikaissairaalle tai vammaiselle lähiomaiselleen. Epävirallista läheisapua antaa yli miljoona suomalaista. Ilman omaishoitajia kotona hoidettavista lähiomaisista olisi laitoshoidossa arviolta 60 000.


Kunnallisen omaishoidon tuen piiriin kuuluu vain murto-osa omaishoitoperheistä. Tuen piirissä olevan omaishoitajan palkka on huono, ja vapaapäiviä omaishoitaja onnistuu pitämään vain kaksi päivää kuukaudessa. Omaistaan hoitavan työ on raskasta, vaikka hoidettava onkin läheinen ja rakas. Vaikeuksien keskellä jaksaminen ja jaksamattomuus vuorottelevat.


Omaishoitajia ei ole ennen totuttu näkemään mielenosoituksissa. Kerta se on ensimmäinenkin, kommentoivat omaishoitajat, jotka vaativat asemansa parantamista ja takuita arjessa jaksamiselleen mielenosoituksella keskiviikkona 15. lokakuuta eduskuntatalon edessä Helsingissä.


– Jos sitovaa ja vaativaa omaishoitotyötä tekevän tilalle jouduttaisiin palkkaamaan kotiin hoitohenkilökuntaa, tarvittaisiin viisi hoitajaa. Yksi työntekijä aamuvuoroon, toinen iltavuoroon, kolmas yötyöhön ja kaksi tekemään viikonloppuja ja sijaisuuksia, huomauttivat mielenosoituksen järjestäneet omaishoitajien etujärjestöt, Omaishoitajat ja Läheiset -liitto sekä Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset.
Omaishoidon tuki horjuuMielenosoittajat kertoivat, että vapaan mahdollistavat tilapäishoidon järjestelyt ja muut omaishoitoa tukevat palvelut ovat edelleenkin puutteellisia, vaikka laki omaishoidon tukemisesta tuli voimaan vuoden 2006 alusta.


Jos omaishoitajien jaksamisesta ei pidetä huolta, on edessä suuria ongelmia: tarvetta uusille hoitolaitoksille, hoitokustannusten jyrkkää kasvua ja hoitohenkilöstön puutetta. Tämä kaikki rasittaa veronmaksajien kukkaroa huomattavasti enemmän kuin omaishoidon tukeminen.


– Kansantaloutemme joutuu kestämättömään tilanteeseen, jos nyt ei tehdä tarvittavia korjausliikkeitä, mielenosoittajat muistuttivat.


Nyt tarvittaisiin vaalilupausten ja kauniiden sanojen sijasta kipeästi tekoja, mutta hallituksen terveiset eivät lämmittäneet ketään. Kokoomuslainen peruspalveluministeri Paula Risikko sysäsi vastuun omaishoitajien tilanteen parantamisesta sosiaaliturvan kokonaisuudistusta valmistelevalle Sata-komitealle.MARKO KORVELA* Omaishoitoa tukevan vetoomuksen voi käydä allekirjoittamassa osoitteessa http://www.


adressit.com/omaishoitoperheet

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli