Opi perusasiat!
Demokraattisen Sivistysliiton Marx-opisto järjestetään jälleen elokuussa. Aiemmin talvi- ja kesäyliopistona tunnetut koulutuspäivät muuttivat nimensä, jotta ihmisille olisi selvempää, mistä oikein on kyse. Samalla myös opiston sisällön fokusta tarkennettiin: kyse on marxismin ja kommunismin opiskelusta.
Kommunistiselle liikkeelle opiskelu on aina ollut tärkeää. Keskeinen periaate on myös ollut, että kaikilla on taustasta riippumatta oikeus ja mahdollisuus opiskeluun. Marx-opistokin on pyritty rakentamaan niin, että kynnys osallistumiseen olisi mahdollisimman matala.
Ajankohtainen Marx
Miksi Marx-opisto? Saksalainen Karl Marx (1818-1883) on laajasti arvostettu yhteiskuntatieteilijä, jonka ajattelu on vaikuttanut erityisesti vasemmiston ja työväenliikkeen toimintaan kautta koko maailman. Marxin onkin useasti mainittu olevan maailmanhistoriallisesti eräs kaikkein vaikutusvaltaisimmista ajattelijoista.
Marx ei kuitenkaan ollut pelkästään taloustieteilijä vaan myös merkittävä filosofi.
Marx tutki kriittisesti aikansa kapitalismia tavalla, joka on edelleen ajankohtaista. Marx ei kuitenkaan ollut pelkästään taloustieteilijä vaan myös merkittävä filosofi, joka on antanut panoksensa muun muassa ekologiseen ajatteluun.
Itäeurooppalaisen reaalisosialismin kaaduttua 1990-luvun alussa Marxin opiskelu oli Suomessa ja koko Euroopassa aika tavalla jäissä. Nykyään kiinnostus Marxia kohtaan on kasvanut, eikä vähiten kapitalismin valtavien ongelmien vuoksi. Marx osasi nokkelasti eritellä kapitalismin virheitä ja kriisejä.
Kiinnostuksesta huolimatta marxismia on kuitenkin hankala opiskella, koska järjestäviä tahoja on Suomessa vain muutamia. Tämänkin vuoksi DSL:n Marx-opisto on tärkeä foorumi.
Radikaalia kasvatusta ja ay-toimintaa
Elokuun Marx-opistossa teemoina ovat muun muassa radikaali kasvatus, toiminta ay-liikkeessä sekä saksalaisen marxilaisen Rosa Luxemburgin ajattelu.
Radikaali kasvatus perustuu brasilialaisen pedagogin Paolo Freiren ajatuksiin. Suomen johtaviin Freire-asiantuntijoihin lukeutuva Juha Suoranta kertoo, miten Freire soveltaa Marxia omassa kasvatusfilosofiassaan. Tampereen yliopiston aikuiskasvatuksen professorina toimiva Suoranta on kirjoittanut 2005 kirjan nimeltä Radikaali kasvatus.
Opistoon on myös tulossa joukko ay-aktiiveja, joiden kanssa keskustellaan muun muassa siitä, minkälaista luokkakantainen ay-toiminta tänä päivänä on ja miten ammattiliittoja voidaan radikalisoida sisältä päin.
Tällä hetkellä on kesän Marx-opiston osallistujien haku päällä. Opisto järjestetään perinteiseen tapaan Tapaturma- ja sairausinvalidien kurssikeskuksessa Vähäjärvellä 11.-13. elokuuta. Opistoon voi hakea toukokuun loppuun mennessä DSL:n verkkosivujen kautta.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
Katso lehden sisällys ja tilaa Tiedonantaja!
- 1 / 329
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Facebook sulki toimittaja Yrjö Hakasen tilin lähes vuosi sitten, ennalta varoittamatta ja antamatta mahdollisuutta valittaa asiasta. Siitä alkoi 11 kuukautta kestänyt kafkamainen prosessi, jossa Hakanen vaati tilinsä avaamista. Prosessi päättyi Hakasen voittoon: EU:n digipalveluasetuksen toimeenpanoa valvova viranomainen velvoitti Facebookia hallitsevan Meta-yhtiön palauttamaan Hakasen Facebook-tilin.
Suomen kommunistisella puolueella on kumpaankin kevään vaaliin oma vaaliohjelmansa. Kommunistien vaihtoehto lähtee siitä, että aletaan määrätietoisesti parantaa tavallisten ihmisten oloja. On parannettava pieni- ja keskituloisten taloudellista asemaa, lisättävä vaikutusmahdollisuuksia sekä laajennettava demokraattisia oikeuksia ja vapauksia. Tämä ei tapahdu itsestään, vaan vaatii aktiivista toimintaa kaikkien yhteiskunnan ahtaalle ajamien kanssa, sanotaan puolueesta.
Taiteen edistämiskeskus Taike päätti tänä vuonna jättää Tiedonantajan täysin ilman kulttuurilehtitukea. Tämä tarkoittaa, että Tiedonantaja on nyt täysin julkisten tukien ulkopuolella. Lehden talous nojaa yhä vahvemmin tilauksiin ja lukijoiden tukeen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.