Otto Wille Kuusinen Lenin-museossa
Otto Wille Kuusisen (1881-1964) nimittämisestä Terijoen hallituksen pääministeriksi tulee tänä vuonna 75 vuotta ja hänen kuolemastaan 50 vuotta.
Lenin-museon uusi vaihtuva näyttely kertoo Kuusisen elämänvaiheista. Kuusinen oli suomalaisen työväenliikkeen johtohahmoja 1900-luvun alussa ja kuului punaisen Suomen hallitukseen sisällissodan aikana 1918. Sisällissodan jälkeen hän pakeni itärajan taakse ja organisoi sieltä käsin Suomen kommunistisen puolueen toimintaa. Talvisodan syttyessä 1939 Neuvostoliitto asetti Terijoen hallituksen ja Kuusinen nimitettiin sen pääministeriksi.
Vaikka Terijoen hallitus ei koskaan päässyt valtaan, Kuusinen eteni sodan jälkeen Neuvostoliiton johtoportaaseen ja ainoana suomalaisena hänet on haudattu Kremlin muuriin.
Näyttely kertoo Otto Wille Kuusisen elämänvaiheista, miten keskisuomalaisen kyläräätälin pojasta tuli poliitikko neuvostomaan huipulle. Esillä on Kuusiselle kuulunutta esineistöä ja hänelle osoitettuja lahjoja, esimerkiksi tamperelaisten vasemmistojärjestöjen Kuusisen 70-vuotispäiville hankkima Tammerkosken tehdasmaisemaa kuvaava kookas ryijy.
Lenin-museo on toiminut vuoden 2014 alusta osana Työväenmuseo Werstasta, joka on Tampereella toimiva työelämän ja sosiaalihistorian valtakunnallinen erikoismuseo.
Näyttely on avoinna Lenin-museossa 3. lokakuuta 2014 - 1. maaliskuuta 2015.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kellokoskella asuva lauluntekijä/räppäri Mika Leminen alias MC Cepa on noussut viime vuosien aikana rap-skenen tietoisuuteen terävien punchliniensa sekä kantaaottavaan sävyyn maailmaa havainnoivien riimiensä voimin. Mutta mikä on sijaisräppäri–metodi?
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.