Otto Wille Kuusinen Lenin-museossa

02.10.2014 - 13:54
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Otto Wille Kuusisen (1881-1964) nimittämisestä Terijoen hallituksen pääministeriksi tulee tänä vuonna 75 vuotta ja hänen kuolemastaan 50 vuotta.

Lenin-museon uusi vaihtuva näyttely kertoo Kuusisen elämänvaiheista. Kuusinen oli suomalaisen työväenliikkeen johtohahmoja 1900-luvun alussa ja kuului punaisen Suomen hallitukseen sisällissodan aikana 1918. Sisällissodan jälkeen hän pakeni itärajan taakse ja organisoi sieltä käsin Suomen kommunistisen puolueen toimintaa. Talvisodan syttyessä 1939 Neuvostoliitto asetti Terijoen hallituksen ja Kuusinen nimitettiin sen pääministeriksi.

Vaikka Terijoen hallitus ei koskaan päässyt valtaan, Kuusinen eteni sodan jälkeen Neuvostoliiton johtoportaaseen ja ainoana suomalaisena hänet on haudattu Kremlin muuriin.

Näyttely kertoo Otto Wille Kuusisen elämänvaiheista, miten keskisuomalaisen kyläräätälin pojasta tuli poliitikko neuvostomaan huipulle. Esillä on Kuusiselle kuulunutta esineistöä ja hänelle osoitettuja lahjoja, esimerkiksi tamperelaisten vasemmistojärjestöjen Kuusisen 70-vuotispäiville hankkima Tammerkosken tehdasmaisemaa kuvaava kookas ryijy.

Lenin-museo on toiminut vuoden 2014 alusta osana Työväenmuseo Werstasta, joka on Tampereella toimiva työelämän ja sosiaalihistorian valtakunnallinen erikoismuseo.

Näyttely on avoinna Lenin-museossa 3. lokakuuta 2014 - 1. maaliskuuta 2015.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.