Pakinkylän Punainen Kaarti

09.10.2019 - 14:45
(updated: 28.10.2019 - 12:30)

Sisällissodan muistovuonna Maija Hakanen innostui perehtymään siihen, miten Pakinkylä – nykyinen Helsingin Pakila – oli mukana noissa dramaattisissa tapahtumissa. Paikallishistoriasta löytyi monista eri arkistoja sinnikkäästi penkomalla yllättävänkin paljon aineistoa, jonka pohjalta hän on kirjoittanut laajan historiikin Pakinkylän Punainen Kaarti.

Pakinkylän työväenyhdistys Salamalla oli keskeinen rooli työväen asuinalueella ja koko silloisessa Helsingin maalaiskunnassa. Kun taistelu vallasta kärjistyi, perusti työväenyhdistys Pakinkylän Punaisen Kaartin. Sen piiristä muodostui Suomen parhaisiin lukeutunut punaisten komppania, joka lähetettiin taisteluihin monille rintamille eri puolille maata.

FT Maija Hakasen kirja kertoo työväenvallankumouksen ja sisällissodan sosiaalisesta ja poliittisesta taustasta, pakinkyläläisten arjesta, työväen järjestäytymisestä ja pyrkimyksistä sekä punakaartilaisten kovista vaiheista sodassa ja sen jälkeen vankileireillä. Se kertoo myös naapurialueiden eli työväen Pakinkylän ja pääosin porvarillisen Åggelbyn (Oulunkylän) suhteista takavarikkoineen, jopa murhineen, ja Åggelbyn suojeluskunnan roolista sisällissodan ankarissa jälkiselvittelyissä.

 

Arkistoista uutta tietoa

Uutta tietoa Maija Hakanen on löytänyt muun muassa Huopalahden nimismiehen arkistoista, Suomen kommunistisen puolueen Moskovan arkistosta sekä tutkimalla paikallisesta näkökulmasta Kansallisarkiston, Kansan Arkiston, Työväen Arkiston ja Helsingin kaupunginarkiston aineistoja.

Kirjaan on koottu monista eri lähteistä 284 Pakinkylän punakaartilaisen ja 9 muissa punakaarteissa olleen taisteluissa kaatuneen tai teloitetun, vankileirille tuomitun, maanpakoon lähteneen sekä muutaman muun pakinkyläläisen punaisen henkilötiedot. Matrikkeli sisältää myös uutta tietoa, joka täydentää tähänastisia Helsingin ja Suomen sotasurmat -tietokantoja.

280-sivuisen kirjan ja sen kannen on taittanut Titta Lindström.

Kirjaa myydään Tiedonantajan verkkokaupassa hintaan 15 € (+postikulut).
https://www.tiedonantaja.fi/kauppa/tuotteet/pakinkyl-n-punainen-kaarti

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.