Palvelujen alasajosta päätöksiä Helsingissä vaalien jälkeen

02.03.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 9/2007.

Helsingin kaupunki liikelaitoksineen tekee satojen miljoonien eurojen ylijäämää. Tästä huolimatta kaupungin johto valmistelee 20 koulun, yli 10 terveysaseman sekä monien päiväkotien ja nuorisotilojen sulkemista.


Lopettamispäätöksiä ei uskalleta tehdä nyt vaalien alla vaan ne on lykätty vaalien jälkeen pidettäviin kokouksiin.


– Äänestäjillä on oikeus tietää ennen vaaleja, aikovatko puolueet lopettaa kouluja, terveysasemia, päiväkoteja ja nuorisotiloja. SKP:n ja asukaslistan ryhmä vastustaa niiden sulkemista ja haastaa myös muut ryhmät sitoutumaan lähipalvelujen turvaamiseen, esitti Yrjö Hakanen keskiviikkona kaupunginvaltuustossa ensi vuoden talousarvion valmistelusta käydyssä lähetekeskustelussa.


Yhdenkään eduskuntapuolueen ryhmäpuheenvuorossa ei kuitenkaan sitouduttu vastustamaan koulujen tai muiden lähipalvelujen karsimista.




Helsingillä tileillä lähes miljardia



Helsinki on kärkevä esimerkki siitä, että kuntien lähipalvelujen karsimisessa ei ole kyse rahapulasta vaan nykyisten eduskuntapuolueiden yksimielisesti hyväksymästä kuntapuitelain linjasta, jolla karsitaan lähipalveluja ja tehdään tilaa yksityisille palvelumarkkinoille, Hakanen arvioi.


Hän muistutti, että Helsingin virastojen, laitosten ja liikelaitosten yhteenlaskettu tulos oli viime vuodelta 407 miljoonaa voitollinen. Kaupungilla oli erilaisille tileillä viime vuoden lopulla 969 miljoonaa euroa, joka on 300 miljoonaa enemmän kuin kaikki velat yhteensä.


SKP:n ja asukaslistan ryhmä on esittänyt lisätalousarviota, jolla osa ylijäämistä ohjattaisiin peruspalveluihin niiden alibudjetoimisen lopettamiseksi. Eduskuntapuolueiden edustajat ovat kuitenkin yksimielisesti torjuneet aloitteen kaupunginhallituksen antamassa vastauksessa. Tämän linjan hyväksyi myös Vasemmistoliitto, jonka edustajat kyllä puheissaan valittelevat peruspalvelujen alibudjetoimista.




Sanat ja teot ristiriidassa



Hakanen muistutti valtuustossa siitä, että myös nyt vaalikentillä koulujen lopettamissuunnitelmia arvostelevat SDP:n, Vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat hyväksyivät tämän vuoden budjettiin kirjatun linjan koulujen lopettamisesta.


– Talousarvion valmistelun lähtökohdaksi pitää ottaa lähipalvelujen turvaaminen ja kehittäminen.


Nyt vaalien alla yksi jos toinen puolue on ilmoittautunut kannattamaan naisvaltaisten matalapalkka-alojen palkkojen korottamista.


– Valitettavasti samaa tahtoa ei löytynyt silloin, kun kaikki muut valtuustoryhmät äänestivät täällä nurin esityksen lisämäärärahasta kaupungin työntekijöiden palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamiseksi, Hakanen muistutti äänin 80 – 1 tehdystä budjettiratkaisusta.




Esitys peruspalvelujen kehittämisohjelmasta



SKP:n ja asukaslistan ryhmä esitti ensi vuoden talousarvioon vähintään 30 miljoonan euron ylimääräistä Helsinki-lisää palkkojen korjaamiseksi ja lisäksi satojen uusien vakanssien välitöntä perustamista erityisesti kotihoitoon sekä muihin sosiaali- ja terveyspalveluihin.


Lisäksi Hakanen ehdotti, että kuntapuitelain edellyttämään toimeenpanosuunnitelmaan liittyen tehdään kartoitus lakisääteisten palvelujen toteutumisen ongelmista ja peruspalvelujen kehittämisohjelma.


– Pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyöstä ei saa tehdä keppihevosta, jolla pienen sisäpiirin valmisteluilla ajetaan läpi yhä useampien palvelujen kilpailuttaminen, yhtiöittäminen ja yksityistäminen.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli