PAM julisti ylityökiellon kaupan alalle
Ylityökielto sekä plussaldon kerryttämisen kielto - näin päätti PAMin hallitus viime viikolla. Alan työehtosopimusneuvottelut katkesivat perjantaina. Neuvottelijat totesivat, että eväitä niiden jatkamiselle ei ollut.
Kaupan alan ylityökielto sekä liukuvan työajan plussaldon kerryttämiskielto ovat alkaneet tänään. Työntekijät, joilla on mahdollisuus käyttää liukumia, eivät kerrytä plussaldoa tekemällä normaalia 7,5 tuntia pidempiä työpäiviä.
Palkkaeroja ei haluta kasvattaa
Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja työnantajien Kaupan Liiton väliset neuvottelut kaupan alan työntekijöiden vähimmäistyöehdoista ja palkoista ovat edenneet ratkaisunhakuisessa hengessä.
– Yhteisymmärrys monesta asiasta oli jo tänään olemassa ja kykenimme torjumaan työnantajien hurjimpia esityksiä. Olimme valmiita hyväksymään myös joitakin työnantajan esityksiä, joita he pitivät hyvin merkityksellisinä, PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo.
"Haluamme sellaisen työehtosopimuksen, joka turvaa kaupan alan työntekijöiden tulojen kehityksen."
Perjantain neuvottelutapaaminen päättyi kuitenkin sen toteamiseen, että neuvotteluissa ei enää päästä eteenpäin. Riittävästi aineksia neuvottelutuloksen aikaansaamiseksi ei ollut. Osapuolet totesivat yhteisesti neuvottelut katkenneiksi.
– PAMin hallitus totesi, että se ei halua palkkaerojen kasvavan. Haluamme sellaisen työehtosopimuksen, joka turvaa kaupan alan työntekijöiden tulojen kehityksen edes samassa tahdissa muiden palkansaajien kanssa.
Kaupan liiton tekemä palkkatarjous ei tätä tavoitetta olisi toteuttanut. Lisäksi osapuolilla oli eri käsitys siitä, kuinka paljon suunnitellut muutokset työehtosopimukseen vaikuttaisivat alan kustannuksiin.
Selinin mukaan PAMin hallituksen toive on, että neuvottelupöytään voitaisiin palata.
Työnantajan direktio-oikeus
Kaupan neuvotteluissa on ollut esillä myös useita asioita, jotka PAM olisi ollut valmis jättämään työpaikalle työntekijöitä edustavan luottamusmiehen ja työnantajan sovittavaksi.
– Näitä esityksiämme työnantajaliitto kuitenkin hylki. Se halusikin asiat suoraan työnantajan direktio-oikeuden piiriin. Silloin työnantaja päättää yksinään, miten asia toteutetaan, Selin kertoo.
”Työnantajien yhteinen viesti on jo vuosikaudet ollut paikallisen sopimisen lisääminen. Sen perustelu on ollut, että työpaikalla tiedetään parhaiten, miten asiat saadaan sujumaan. Nyt asian oikea olemus alkaa paljastua: kysymys ei ole niinkään paikallisesti asioiden neuvottelemisesta ja sopimisesta, vaan siitä, että työnantaja saa vallan määrätä”, Selin sanoo.
Kaupan alan työehtosopimus määrittelee vähimmäistyöehdot noin 250 000 kaupan alan työntekijälle myymälöissä, kaupan konttoreissa ja varastoissa.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
Katso lehden sisällys ja tilaa Tiedonantaja!
- 1 / 329
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Facebook sulki toimittaja Yrjö Hakasen tilin lähes vuosi sitten, ennalta varoittamatta ja antamatta mahdollisuutta valittaa asiasta. Siitä alkoi 11 kuukautta kestänyt kafkamainen prosessi, jossa Hakanen vaati tilinsä avaamista. Prosessi päättyi Hakasen voittoon: EU:n digipalveluasetuksen toimeenpanoa valvova viranomainen velvoitti Facebookia hallitsevan Meta-yhtiön palauttamaan Hakasen Facebook-tilin.
Suomen kommunistisella puolueella on kumpaankin kevään vaaliin oma vaaliohjelmansa. Kommunistien vaihtoehto lähtee siitä, että aletaan määrätietoisesti parantaa tavallisten ihmisten oloja. On parannettava pieni- ja keskituloisten taloudellista asemaa, lisättävä vaikutusmahdollisuuksia sekä laajennettava demokraattisia oikeuksia ja vapauksia. Tämä ei tapahdu itsestään, vaan vaatii aktiivista toimintaa kaikkien yhteiskunnan ahtaalle ajamien kanssa, sanotaan puolueesta.
Taiteen edistämiskeskus Taike päätti tänä vuonna jättää Tiedonantajan täysin ilman kulttuurilehtitukea. Tämä tarkoittaa, että Tiedonantaja on nyt täysin julkisten tukien ulkopuolella. Lehden talous nojaa yhä vahvemmin tilauksiin ja lukijoiden tukeen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.