PAM: pienimpien työpaikkojen työntekijät lainsuojattomia

24.11.2016 - 12:00

Palvelualojen ammattiliiton valtuuston kokouksessa todistettiin viikolla värikästä keskustelua, kun liiton hallitus ja valtuusto olivat eri linjoilla aivan pienimpien palvelualojen työpaikkojen edunvalvonnasta.

Suomen suurin ammattiosasto, Helsingin kauppatyöntekijät os.001, oli tehnyt valtuustolle aloitteen uudenlaisesta luottamusmiehestä, joka voisi aivan pienimmillä työpaikoilla hoitaa useamman työpaikan jäsenten edunvalvontatehtäviä.

– Työpaikan työntekijät voivat kokonaisuudessaankin olla vuokratyövoimaa tai nollatuntisopimuksilla, jolloin riski työsuhteen katkeamiseen on merkittävä ja luottamushenkilöksi asettumisen rima korkeammalla, aloitteessa muun muassa todetaan.

Jo nyt väliinputoajia

Liiton hallitus katsoi, ettei aloitteessa ole mitään uutta ja ettei sen johdosta tule ryhtyä mihinkään uudenlaisiin toimiin. Aloitteen tehneen ammattiosaston valtuustoedustajat Harry Vainio sekä Mira-Veera Auer olivat asiasta toista mieltä.

– Pienillä työpaikoilla ollaan jo nyt väliinputoajia, kun niillä ei ole lainkaan laillisia sopijoita työntekijöiden puolella. Kaikki kiristykset voidaan viedä yksipuolisella sanelulla yksi työntekijä kerrallaan, valtuuston jäsen Harry Vainio toteaa.

Niin ikään valtuustossa istuva Mira-Veera Auer sen sijaan katsoo, että uudenlainen luottamusmies voisi tuoda liiton konkreettisemmin työpaikoille.

– Olisi mahtavaa, jos pienilläkin työpaikoilla olisi henkilö, jonka voisi vain soittaa työpaikalle selvittämään erimielisyyksiä. Tuki ja turva, eikä vain tavanomainen hitaasti toimiva byrokraattinen paperin pyöritys toimistolla. Näin palvelualojen lainsuojattomienkin työolosuhteisiin voisi saada jotain tolkkua, Auer kommentoi kokouksen tauolla.

”Liitto on ihmiset”

Liiton hallitus totesi alkuperäisessä esityksessään, että pienet työpaikat ovat jo nyt järjestämisen piirissä ja sitä kautta vahvistumassa. Valtuusto piti puheissaan järjestämistyötä erinomaisena ja tärkeänä. Järjestämistyön lisäksi kuitenkin katsottiin tarpeelliseksi saada aivan pienimmillekin työpaikoille riittävä edunvalvonta.

”Liiton apua tarvitsevilla tulisi myös olla mahdollisuus liiton tukeen.”

– Liitto on ihmiset, ei jokin graniittijärkäle jossain. Toisaalta liiton apua tarvitsevilla tulisi myös olla mahdollisuus liiton tukeen – etenkin jos heillä ei ole ollut tilaisuutta liittoon liittyä. Tarvinnemme siis mikroyrittäjyyden rinnalle, ja sitä tukemaan, jonkinlaisen mikroluottamushenkilö, aloitetta kannattanut valtuutettu Isto Yrjönen.

Valtuuston jäsen Katja Mechelin tuki aloitetta.

– On meidän suurien työpaikkojen edustajien tehtävä huolehtia siitä, että myös pienet työpaikat saavat ansaitsemansa turvan. Uudenlaisella luottamusmiehellä se voisi olla mahdollista, Mechelin perusteli syitään muutosesityksen tekemiselle.

PAMin valtuuston syyskokous hyväksyi aloitteen ja PAM ry aloittaa selvitystyön.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.