PAU: Postilain uudistus hidastaa jakelua ja hävittää työpaikkoja

11.02.2017 - 19:30

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn mukaan hallituksen esitys postilain muuttamiseksi hidastaisi postin kulkua merkittävästi. Lisäksi jakelupäivien karsiminen ja pakkokilpailutus hävittäisi Postista nopeasti 2500–3000 työpaikkaa. PAUn mielestä eduskunnan ei pitäisi missään nimessä hyväksyä hallituksen esitystä.

Jakelupäivien karsiminen ja pakkokilpailutus hävittäisi Postista nopeasti 2500–3000 työpaikkaa.

Hallituksen lakiesityksessä yleispalveluun kuuluvaa kirjeen kulkunopeutta ollaan hidastamassa käytännössä kahdesta päivästä viikkoon.

– Nykyisen lain mukaan keskiviikkona lähetetty kirje olisi perillä perjantaina, lakimuutoksen jälkeen vasta viikon päästä seuraavan viikon tiistaina tai keskiviikkona. Tämä yleispalvelutuote on taannut kaiken muunkin postin kulkunopeuden. Kirjeen kulkunopeuden hidastamisella olisi paljon merkittävämmät vaikutukset koko postin kulkuun kuin on tähän saakka ymmärretty, huomauttaa PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Posti jakaa vuosittain yli 2 miljardia lähetystä, joista yleispalvelu- eli postimerkillisiä kirjeitä on lähes viisi prosenttia.

Jakelun pakkokilpailutus toisi epävarmuutta

Lakiesityksen mukaan niillä alueilla, joissa ei ole sanomalehtien varhaisjakeluverkkoa tulee Postin kilpailuttaa jakelu ainakin yleispalvelukirjeiden osalta.

Pakkokilpailuttaminen aiheuttaisi Postille ison määrän hallinnollisia kustannuksia.

– Tällä hetkellä Postilla on mahdollisuus kilpailuttaa jakelu niiden alueiden osalta, joissa se näkee sen järkeväksi tehdä. Jatkossa kilpailutus olisi lain mukaan pakollista, joka loisi työntekijöille jatkuvaa epävarmuutta työpaikoista ja toimeentulosta.

Pakkokilpailuttaminen aiheuttaisi Postille myös ison määrän hallinnollisia kustannuksia, joka näkyisi kansalaisille korkeampina postimaksuina. Kilpailutus olisi myös vastoin hallituksen periaatetta normien purkamisesta.

Postidirektiivin ja perustuslain vastaista

PAUn mukaan hallituksen postilakiesitys on myös postidirektiivin vastainen ja aiheuttaa perustuslaillisia ongelmia. Taajama-alueilla, joissa on tarjolla sanomalehtien varhaisjakeluverkko, laki antaisi mahdollisuuden poiketa viisipäiväisestä jakelusta. Yleispalvelukirjeiden laatustandardia kevennettäisiin siis siten, että kaupungeissa jakelu mahdollistettaisiin vain kolmena päivänä viikossa.

Postilakiesitys asettaa myös kansalaiset eriarvoiseen asemaan. Asuinpaikka määrittäisi uuden lain mukaan sen, saisiko postinsa kolmena vai viitenä päivänä viikossa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.