Pekingissä keskustellaan edistyksestä, rauhasta ja kehityksestä
Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP Väisänen tapaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja vasta valitun Kiinan kommunistisen puolueen johdon kansainvälisessä poliittisten puolueiden kokouksessa Pekingissä marras-joulukuun vaihteessa.
Väisäsen mukaan työläisvastainen, ihmisvihamielinen, rasistinen ja uusliberaali politiikkaa vaarantaa ihmiskunnan edistyksellisen kehityksen, rauhan ja kestävän kehityksen ja samoista syistä myös Pekingin aloite on tärkeä.
Dialogin paikka
Kiinan kommunistinen puolue valitsi syksyllä 19. edustajakokouksessaan uuden keskuskomitean ja kansainvälisen osaston. Puolueen työ alkaa näkyvästi korkean tason kansainvälisellä poliittisten puolueiden tapaamisella Pekingissä 30. marraskuuta – 3. joulukuuta.
Väisäsen ohella Suomesta tapaamiseen osallistuu pääministeripuolue Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska.
Kommunistisen puolueen järjestämässä Pekingin tapaamisessa pyritään dialogiin erilaisten poliittisten puolueiden, asiantuntijoiden ja opiskelijoiden kesken kysymyksistä kuten miten voisimme mahdollistaa jaetumpaa ihmiskunnan tulevaisuuden rakentamista, minkälaista parempaa ja kauniimpaa maailmaa tavoittelemme ja miten saada poliittisia puolueita yhteistyöhön ja kohtaamaan laajemmin koko ihmiskuntaa koskettavat haasteet.
Kansainvälisen luokkataistelun näkökulmaa
JP Väisänen osallistuu Pekingissä poliittiseen keskusteluun ja tuo dialogiin kansainvälisen luokkataistelun näkökulman Pohjois-Euroopasta.
Väisänen kuvaa ajankohtaista tilannetta hälyttäväksi taisteluksi työväen perusoikeuksien, rauhan ja kestävän kehityksen puolesta.
– Työläisvastainen, ihmisvihamielinen, rasistinen ja uusliberaali politiikkaa meillä Suomessa, Euroopassa ja globaalisti vaarantaa ihmiskunnan edistyksen, rauhan ja kestävän kehityksen. Juuri samoista syistä on erittäin tärkeää, että Pekingissä kokoonnutaan ja kyseiset kissat nostetaan siellä pöydälle, sanoo SKP:n puheenjohtaja Väisänen.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Tarkalleen tänään 10. heinäkuuta vuonna 1985 Ranskan valtio pommitti Greenpeacen Rainbow Warrior-aluksen upoksiin. Pääoman keinot ovat kehittyneet: räjäyttävät pommit ovat saaneet rinnalleen mm. SLAPP-kanteet, sääntelyrakenteita ja markkinamekanismeja, jotka pyrkivät hiljentämään kansalaisyhteiskuntaa. Neljä vuosikymmentä myöhemmin ympäristöaktivismia ei ole vaimennettu.
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
Mitä tapahtuu, kun hoitajat, opettajat ja matalapalkkaiset työläiset nousevat kapitalistisen järjestelmän marginaalista politiikan keskiöön? Chilessä vastataan nyt: kommunisti Jeannette Jara voitti vasemmiston esivaalit ja tavoittelee marraskuussa maan presidenttiyttä. Hänen kampanjansa ei nojaa suurpääoman lahjoituksiin, vaan työväenluokan vaatimuksiin – elämiseen riittävään palkkaan, julkiseen terveydenhuoltoon ja demokratiaan, ei diktaattorien perintöön. Kun vanhan vallan edustajat pyrkivät palauttamaan Pinochetin aikaisen järjestyksen, Jaran ehdokkuus on muistutus siitä, että historiaa ei tarvitse toistaa – sen voi myös murtaa. Tämä ei ole vain Chilen, vaan koko työväenliikkeen taistelun paikka.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.