Poliisin ylimitoitetut toimet vappuna tuomittava

08.05.2014 - 12:12
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Poliisi esti anarkistitoverien mahdollisuuden osallistua työväen yhteiseen kapitalismin vastaiseen mielenosoitukseen. / Nelli Tolonen |

Helsingin vappumarssille tulijoita kohtasi yllättävä näky. Poliisi oli varautunut ennen näkemättömällä arsenaalilla vappumarssiin. Moni vuosikymmeniä työväenliikkeen yhtenäisyyden vuoksi vappumarsseille osallistunut joutui hieraisemaan silmiään nähdessään kypärin ja kilvin sonnustautuneet mellakkapoliisit ja jouhan joukot.

Poliisi esti anarkistitoverien mahdollisuuden osallistua työväen yhteiseen kapitalismin vastaiseen mielenosoitukseen. Osa marssista saarrettiin ja useita marssijoita otettiin kiinni voimaa käyttäen. Lippuja sekä kylttejä takavarikoitiin muka-vaarallisina ”astaloina”, kuten poliisi myöhemmin tiedotti. Ainoan todellisen uhkan tilanteessa loi poliisien oma esiintyminen, jota arvosteli paikan päällä myös moni tapahtumia sivusta seurannut vapunviettäjä.

Anarkistit ovat ennenkin olleet mukana Helsingin vappumarsseilla, eikä siihen ole liittynyt ongelmia. Tälläkin kertaa huomattavasti varsinaisen vappukulkueen jälkeen marssimaan päästetty joukko käyttäytyi hyvin. Poliisin viivyttämään joukkoon jättäytyi solidaarisuudesta paljon muitakin kuin anarkisteja. Rytmiryhmän tahdissa kaikuivat kapitalismin ja väkivallan vastaiset iskulauseet. Joukko puolusti myös äänekkäästi oikeuttaan marssimiseen ja mielipiteensä ilmaisuun.

Poliisi on jälkeenpäin pahoitellut toimintaansa ja aikoo nyt tutkia, mitä tapahtui. SKP itse arvioi omassa kannanotossaan, että poliisin ylimitoitetut iskujoukot halusivat kokeilla uusia toimintamalleja vastaisen varalta.

SKP ei pidä uskottavina poliisin selityksiä päivän tapahtumista, vaan tuomitsee sen toimet. Poliisi rajoitti määrätietoisesti kymmenien henkilöiden osallistumista työväen yhteiseen vappukulkueeseen, takavarikoi perinteisiä lippuja ja pidätti summamutikassa muun muassa vasemmistonuorten jäseniä. Poliisin ylimitoitettuja toimia nähtiin myös Tampereella, missä voimatoimien kohteeksi joutuivat Kommunistisen nuorisoliiton kaaderit.

Koko vasemmistolla on nyt vakavan itsetutkiskelun paikka. Poliittisen ilmapiirin oikeistolaistuessa tarvitaan lisää työväenliikkeen keskinäistä tukea ja solidaarisuutta.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (6 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.