Keywords:

Pop up -sosiaalifoorumi lauantaina

13.04.2016 - 11:00
(updated: 13.04.2016 - 11:08)
Suomen sosiaalifoorumi koostuu tänä vuonna pop up -tapahtumista. Viime vuonna foorumi järjestettiin Arbiksella, mutta nyt tilat ovat remontissa. Kuva Veikko Koivusalo.

15. Suomen sosiaalifoorumi järjestetään 16. huhtikuuta eri puolilla Helsinkiä pop up -tapahtumana, joka koostuu seminaareista, työpajoista, teatterista ja elokuvista lauantaina . Aiheet vaihtelevat laajasti ja tapahtuman teemat rakentuvat ajankohtaisten ongelmien kuten talouskurin, TTIP:n, Linnake-Euroopan, äärioikeiston ja ympäristökriisin vastapainoksi nousseen yhteiskunnallisen liikehdinnän – Joukkovoiman, DiEM25:n ja radikaalien ympäristökamppailujen ympärille.

Avajaistilaisuus pidetään klo 10 Rakennusliiton Uudenmaan aluetoimistossa (Siltasaarenkatu 4) puhumassa ovat mm. Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen, Työttömien Valtakunnallinen Yhteistoimintajärjestön hankekoordinaattori Nelli Ruotsalainen, Aseistakieltäytyjäliiton puheenjohtaja Ruka Toivonen sekä ympäristöaktivisti ja tietokirjailija Marko Ulvila.

Päivän ohjelma ajoittuu klo 11.30–19. Tapahtumapaikkoja ovat mm. Rakennusliitto (Siltasaarenkatu 4), Seurakuntien talo (Kolmas linja 22 B), Nuorisoasiainkeskus (Hietaniemenkatu 9B), Cafe Mascot (Neljäs linja 2), Rupla Kallio (Helsinginkatu 16), Kauppatori, Oma Maa -lähiluomukahvila (Kaarlenkatu 15), Suoja-Pirtti (Kotkankatu 14-16 A), Järjestötila Kupoli Uusi ylioppilastalo (Mannerheimintie 5 B 7. krs.), Made in Kallio (Vaasankatu 14) Työväenliikkeen kirjasto (Sörnäisten rantatie 25 A 1) ja Lintulahdenkatu 10:n auditorio.

Päivän päätteeksi kaikki tiet vievät Cafe Mascotiin – missä keskustelu jatkuu ja illan esiintyjät mm. SASKin House Band Komea Seppo ja Rytmiorkesteri sekä Still Water Family viihdyttävät. Pääsymaksu 5€ + narikka.

Euroopan radikaali oikeisto -kirjan julkistamistilaisuus

Radikaali oikeisto nousee Länsi-Euroopassa ja murtaa perinteistä puoluejärjestelmää, joka on perustunut sosiaalidemokraattien ja konservatiivien vallanjaolle. Itä-Euroopassa on menossa oikeistopopulistinen vallankumous.

Jouko Jokisalo luotaa radikaalin oikeiston järjestöjä ja liikkeitä uusfasistisista ryhmittymistä oikeistopopulistisiin puolueisiin. Mistä syistä radikaali oikeisto nousee? Mitä ovat sen laajan kannatuksen taloudelliset, yhteiskunnalliset ja poliittiset taustatekijät? Mitä vaihtoehtoja radikaali oikeisto tarjoaa, kun ratkaistavana on nykyinen poliittinen, taloudellinen ja ekologinen kriisi?

Klo 11.30–13.30 Kokoustila Silvennoinen, 4. krs, Seurakuntien talo, Kolmas linja 22 B. Järjestäjä: Into Kustannus

Stop TTIP CETA TiSA! -työpaja

Euroopan unioni on kiirehtimässä kauppasopimusneuvottelujaan – myös kamppailun sopimuksia vastaan on lisättävä kierroksia!

TTIP-sopimusta (EU:n ja Yhdysvaltojen välinen kauppa- ja investointikumppanuus) koskevat neuvottelut on määrä saattaa päätökseen vuoden 2016 loppuun mennessä.

CETA-sopimuksen (EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus) allekirjoitusseremonioita suunnitellaan syyskuulle 2016, jotta sopimus saataisiin voimaan jo vuoden 2017 alusta alkaen. Myös TiSA-sopimusta (palvelukauppasopimus EU:n, Yhdysvaltojen ja 21 muun WTO-jäsenen kesken) koskevat tekstit on tarkoitus saada valmiiksi syyskuuhun 2016 mennessä.

Tiimalasin aika alkaa siis olla lopussa. On toimittava nopeasti ja tehokkaasti, mikäli aiomme saada estettyä nämä tuhoisat kädenpuristukset. TTIP-verkosto ja Helsingin yliopiston Attac järjestävät Suomen sosiaalifoorumin yhteydessä työpajan, jossa on mahdollisuus tutustua kampanjaverkoston eri toimintaryhmiin ja ryhtyä saman tien tuumasta toimeen sopimusten kaatamiseksi.

Klo 12–15 Rakennusliiton Uudenmaan aluetoimisto, Siltasaarenkatu 4, sisäänkäynti katutasosta.

Mennäänkö sotessa ojasta allikkoon?

Törmääkö uusikin sote-maakunta-malli perustuslakiongelmiin? Keskitetäänkö vastuu viidelle jättialueelle, maakuntiin vai onko syytä palata siihen, että peruspalvelujen järjestämisvastuu kuuluu pääosin kunnille? Jääkö sosiaalityö jalkoihin? Johtaako menojen karsimistavoite palvelujen ja erityisesti lähipalvelujen karsimiseen? Mitä tarkoittaa valinnanvapaus ja miten toteutuu yhdenvertaisuus palveluissa?

Avauspuheenvuorot Helsingin sote-lautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Maija Anttila, sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö Olli Salin ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen. Keskustelun puheenvuoroja jakaa Hannele Salava.

Klo 15– 17 Rakennusliiton Uudenmaan aluetoimisto, Siltasaarenkatu 4 (sisäänkäynti katutasolta). Järjestäjät: Demokraattinen sivistysliitto, Helsingin seudun sairaus- ja tapaturmainvalidit & Spartacus-säätiö.

Mielenosoitustyöpaja

Joukkovoiman järjestämässä työpajassa pohditaan mielenosoittamista eri näkökulmista ja käytännönläheisesti. Etsitään vastauksia muun muassa siihen, miten aktivoidutaan yhteisössä ja millaista on paikallisosaston toiminta. Luodaan myös katsausta protestivuosiin 2015-2016.

Klo 14-18, Työväenliikkeen kirjasto, Sörnäisten rantatie 25 A 1

Kuka käänsi verorahat, kuka maksaa lystin?

Miksi kansalaiset voivat huonosti samalla kun yritykset maksavat ennätysosingot?

Pertti Honkanen arvioi mitä kaikki hallituksen leikkaukset tulevatkaan maksamaan ja merkitsemään, Li Andersson kertoo mitä tässä tilanteessa olisi tehtävä ja Päivi Uljas arvioi liikkeen mahdollisuuksia. Armottomasti tenttaavat ja juontavat Jouni Konttila ja Dan Koivulaakso tuovat oman mausteensa soppaan.

Klo 16.00-17.30 ravintola Mascotissa, Neljäs linja 2. Järjestää SEL – Etelä.

Sosiaalifoorumi Lähiradiossa 100,3 MHz

Klo 12–14 PAND – Taiteilijat rauhan puolesta @ Forest Sushi. Kulttuuripoliittinen keskustelu taiteen ja kulttuurin mahdollisuuksista Helsingissä. Mukana keskustelemassa kuvataitelija Viva Granlund, Helsingin Gay-teatterin hallituksen jäsen Tarja Koivumäki sekä SKP:n puheenjohtaja, käsitetaiteilija JP Väisänen. Puheenjohtajana toimii Tiedonantajan toimittaja, runoilija Marko Niemi ja musiikista vastaa Merikukka Kiviharju.

Klo 14–15.30 Attac ry: Hämärän rajamailla: veroparatiisit, hallintarekisterit ja hyvinvointi @ Lähiradion studio. Veroparatiisien nakertavat hyvinvointia kaikkialla maailmassa. Niiden päätuote on salailu, jonka avulla yritykset ja yksityishenkilöt voivat piilottaa tulojaan ja varallisuutta julkisuudelta. Kansalaisjärjestöjen toiminta, tietovuodot ja finanssikriisi ovat olleet tärkeitä tekijöitä veroparatiisitalouden toiminnan valottamisessa. Näistä ja muista aiheista keskustelemassa Attacin puheenjohtajat Mimmi Piikkilä ja Omar El-Begawy.

Klo 15.30–17 Työttömien Valtakunnallinen Yhteistoimintajärjestö ja Helsingin työttömät @ Lähiradion studio

Klo 12-17 Lähiradio / Forest Sushi, Hämeentie 32.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.