Posti jatkaa työntekijöidensä nöyryyttämistä

29.01.2016 - 10:30
(updated: 29.01.2016 - 11:03)
Mikäli Postin kaavailemat mittavat irtisanoutumiset toteutuvat, ei viiden päivän jakeluvelvoitetta kyetä toteuttamaan. (Kuva: Toivo Koivisto)

Postissa käynnistyttävät tulevalla viikolla järisyttävän suuret yt-neuvottelut. Pahimmillaan irtisanomiset koskevat jopa 860 työntekijää. Seuraavassa PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mietteitä Postin johdon työntekijöiden nöyryyttämiseen liittyen.

– Tuotannon ja hallinnon puolelle kohdistuu valtava irtisanomisuhka. Tuotannon puolella uhka kohdistuu postin jakeluun. Mikäli irtisanomiset toteutuisivat, niin kuinka johto kuvittelee, että jakelu jatkossa suoritetaan, Nieminen kysyy.

Työntekijöitä liian vähän

Niemisen mukaan tilanne on jo nyt sellainen, että työntekijöitä ei ole yhtään liikaa, päinvastoin.

– Koko viime vuoden ja alkuvuoden osalta tilanne on ollut sellainen, ettei postia ole kyetty jakamaan viitenä päivänä viikossa Posti-lain mukaisesti kaikkiin talouksiin.

Niemisen mukaan postia on jäänyt jakamatta varsin suuria määriä.

– Viikolla yksi postia ei kyetty jakamaan 130 000 talouteen Posti-lain edellyttämällä tavalla. Viikolla kaksi lukema oli 160 000 taloutta. Kun katsoo viime vuoden ylityötilastoja ja koko tuotannon lukuja, niin postissa maksettiin ylityötunneista yhteensä yli 13 000 000 euroa, josta puolet kohdistui juuri postin jakeluun. En ymmärrä Postin logiikkaa: ylitöitä tehtiin paljon, koska työntekijöitä on liian vähän ja nyt Posti on jälleen irtisanomassa työntekijöitään.

Ylimitoitetut tavoitteet

Nyt Posti on pahimmassa tapauksessa irtisanomassa 860 työntekijää: miltä tämä kuulostaa?

– Luku on täysin ylimitoitettu. Postin edellisissä jakeluun kohdistuvissa yt-neuvotteluissa vuonna 2014 vastaava luku oli lähes sama, eli noin 800 henkilö, joista irtisanottiin reilu 400. Posti joutui kuitenkin palkkaamaan irtisanotuista takaisin noin 200 henkilöä, koska paketti meni täysin sekaisin.

Työtaakka kasvaa kohtuuttomaksi

Kuinka Postin toimenpiteet tulevat vaikuttamaan työntekijöiden arkeen?

– Niiden työntekijöiden kohdalla, joita ei irtisanota, tulee työtaakka kasvamaan täysin kohtuuttomiin mittasuhteisiin. Luonnollisesti jakelureittien suuruus tulee kasvamaan ja samalla ylitöiden tekemiseen paineet entisestään lisääntyvät. Tulee muistaa, että kyse fyysisesti rankasta työstä, kun esimerkiksi lumihangessa tarvotaan jakelukärryjen kanssa. On itsestään selvää, että jo entisestäänkin kohtuuttoman työtaakan paisuessa, myös sairaslomista johtuvat poissaolot tulevat lisääntymään, kun ihmisiä kuormitetaan jatkuvasti enemmän fyysisesti mutta myös henkisesti.

Vuokratyövoiman käyttö moraalitonta

Niemisen kanta vuokratyövoima-kysymyksessä on selvä.

– En hyväksy vuokratyövoiman käyttöä tilanteessa, jossa omia työntekijöitä ollaan irtisanomassa tai irtisanottu. Moraalisesti Vuokratyövoiman käyttö tuntuu älyttömältä, mutta se on älytöntä myös taloudellisesti. Samalla kun ollaan irtisanomassa omia työntekijöitä, niin samalla vuokratyöntekijöiden kohdalla noudatetaan samoja työsuhteen ehtoja. Näin ollen vuokratyövoimalle maksetaan samaa palkkaa kuin vakituisille työntekijöille, heillä on samat työehdot ja sitten maksetaan oma osuus yritykselle, joka työntekijän on Postille vuokarannut. En siis kykene ymmärtämään sitä, kuinka vuokratyövoimaa käyttämällä kyettäisiin säästämään rahaa.

Virheistä ei olla otettu opiksi

Posti ei ottanut opiksi mitään edellisestä yt-farssista.

– Ainakaan tällä hetkellä ei näytä siltä, että virheistä oltaisiin opittu. Kun tuotannossa vuonna 2014 käytiin isot yt-neuvottelut, niin jakelussa on tämän jälkeen ollut viikoittain ongelmia. Välillä jopa sadattuhannet taloudet ovat lainvastaisesti jääneet ilman 5-päiväistä jakelua. Tälläkin hetkellä tehdään runsaasti ylitöitä, mutta silti postia ei kyetä jakamaan kaikkiin talouksiin viitenä päivänä viikossa. Samalla Posti iskee 860 henkilön irtisanomisluvut pöytään.

Se liiketoiminta, josta nyt ollaan irtisanomassa henkilökuntaa tuottaa voittoa, se on tehnyt voittoa kymmeniä vuosia ja tekee tälläkin hetkellä. Johdon toiminta on siis hyvin epäloogista.

”Rakennemuutos”

Posti perustelee irtisanomisia rakennemuutoksella, viestintäalan digitalisoitumisella sekä postin jakelumäärän vähenemisellä ja asiakastarpeiden muuttumisella. Niemisen mukaan tämä kertoo siitä, että logiikka Postin johdossa pettää.

– Jatkuvasti puhutaan muun muassa siitä, että esimerkiksi laskut tulevat monille sähköisessä muodossa. Johto ei ole ilmeisesti kuitenkaan ymmärtänyt sitä, että postinjakajien työpäivä ei lyhene, vaikka yksittäisten henkilöiden kirjeposti olisi vähentynyt. Posteljooni joutuu joka tapauksessa taittamaan saman reitin, oli postia paljon tai vähän.

Heikentävätkö ylimitoitetut henkilöstövähennykset entisestään Postin kykyä hoitaa postitoimintaa postilain edellyttämällä tasolla?

– Mielestäni rakennemuutoksella ei voida perustella sitä, että lakia rikotaan. Asiakkaan tulee saada posti kotiin viitenä päivän viikossa. Ajatellaan esimerkiksi Tiedonantajaa. Lehti ilmestyy perjantaisin ja saat sen postista vasta seuraavan viikon tiistaina. Jakelun epäonnistumisesta johtuen, asiakas joka on odottanut Tiedonantajaa, varmasti pettyy, kuten myös itse lehti, joka maksaa postille lehden jakamisesta ja saa jakamisen epäonnistuttua vihaisia puhelinsoittoja lehden tilaajilta. Mikäli Postin kaavailemat mittavat irtisanoutumiset toteutuvat, ei viiden päivän jakeluvelvoitetta kyetä toteuttamaan ja myös asiakaspalvelu tulee heikkenemään.

Postilainen ei ryve rahassa

Postin toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan kustannusrakenne on liian korkea, suureksi osaksi palkkakustannusten takia.

– Tulee muistaa, että kyse on matalapalkka-alasta. Kun ajatellaan ihmisiä, joiden tulisi tulla parin tonnin palkallaan toimeen esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, niin verojen ja vuokran jälkeen ei varmasti jää kovinkaan paljoa ylimääräistä rahaa tilille. Johdon on siis turha väittää, että Postin työntekijöillä olisi liian suuret palkat, Nieminen toteaa.

Työnantajaosapuolen hävyttömyys

Työnantajaosapuoli osoitti viime syksyn neuvotteluissa härskiytensä.

– Viime syksyn neuvotteluissa työnantajaosapuoli tavoitteli rajuja heikennyksiä työehtoihin. Kysyimme silloin, että jos lähdemme sopimuksella mukaan työehtojen heikennyksiin, sitoutuuko työnantaja tällöin siihen, että irtisanomisia ei tule. Niemisen mukaan työnantajaosapuolen vastaus oli yksiselitteinen ja kylmä: ei sitoudu.

– Vaikka olisimme lähteneet sopimuksella heikentämään työehtoja, niin he olisivat tästä huolimatta lähteneet irtisanomislinjalle. Ymmärrykseni mukaan Postia ollaan ajamassa tilanteeseen, jossa se entistä heikommin kykenee palvelemaan asiakkaitaan ja samalla tehdään inhottava temppu postilaisille: niin heille jotka saavat irtisanomispaperin kouraansa, mutta myös heille jotka saavat pitää työpaikkansa, koska työmäärät kasvavat entisestään jo ennestään raskaassa työssä.

Onko tiedossa lakkoja?

– Turussa marssittiin ulos keskiviikkona. Työntekijät olivat tulleet siihen tulokseen, että pihalle marssitaan. Ymmärrän työntekijöiden reaktiot ja sen, että he vastustavat Postin johdon kurjistamispolitiikkaa.

Niemisen mukaan johto haluaa Postin olevan kaikkea muuta kuin Posti.

– Johto pyrkii haalimaan kaikenlaista muutakin liiketoimintaa. Se liiketoiminta, josta nyt ollaan irtisanomassa henkilökuntaa tuottaa voittoa, se on tehnyt voittoa kymmeniä vuosia ja tekee tälläkin hetkellä. Johdon toiminta on siis hyvin epäloogista.

Miten tästä eteenpäin?

– Yt-prosessi käynnistyy tulevalla viikolla ja se kestää vähintään kuusi viikkoa, koska irtisanomiset koskevat niin suurta henkilömäärää. Sitten saamme kuulla Postilta neuvotteluiden lopputuloksesta. Itse seuraan aktiivisesti tilannetta ja sen kehittymistä, Nieminen päättää.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.