Postialan neuvottelut jumissa

27.11.2015 - 10:30
(updated: 17.12.2015 - 16:27)

Postialan tes-riidan sovittelua jatketaan tänään. Tähän mennessä neuvotteluissa ei ole saatu merkittävää edistymistä.

Neuvottelujen jumittaminen tarkoittaa, että Posti- ja logistiikka-alan Unioni PAU:n ilmoittamat työtaistelutoimenpiteet ovat edelleen voimassa.

PAU:n työtaistelu etenee loppuviikosta niin, että Helsingin ja Uudenmaan postinjakelu palautuu normaaliksi. Sen sijaan lakkoon menevät muun muassa Tampereen, Kuopion ja Seinäjoen postikeskukset, mikä vaikuttaa osaltaan myös Tiedonantajan jakeluun.

PAU:n työtaistelutoimet jatkuvat ainakin 9. joulukuuta saakka, mikäli sopuun ei sitä ennen päästä. Tarkempia tietoja PAU:n työtaistelun kohdentumisesta voi katsoa liiton verkkosivuilta: www.pau.fi.

Palkkojen ja työehtojen polkeminen kohtuutonta

Posti- ja logistiikka-alan (PAU) puheenjohtaja Heidi Nieminen toteaa, että työnantajan tavoitteet eivät ole kahden kuukauden aikana muuttuneet.

"Työnantajalla on työaikoihin liittyviä tavoitteita ja se pyrkii entisestään epäinhimillistämään postin työntekijöiden työaikoja."

– Palkkojen osalta työnantaja pyrkii palkkajärjestelmien kurjistamiseen. Matalapalkkatyöläisten kohdalla vaatimus on kohtuuton, eikä PAU voi sitä hyväksyä.

Niemisen mukaan työnantajaosapuoli pyrkii vaikuttamaan myös työntekijöiden työaikoihin.

– Työnantajalla on työaikoihin liittyviä tavoitteita ja se pyrkii entisestään epäinhimillistämään postin työntekijöiden työaikoja.

Niemisen mukaan myös johdon työaikavaatimukset ovat pysyneet johdon taholta neuvotteluissa pitkään samana.

– Työnantajan pyrkimyksenä on käyttää tulevaisuudessa vuokratyövoimaa ja teettää työ minimiresurssein. Vuokratyöntekijöillä ei myöskään ole minkäänlaista työsopimusta, vaan he tulevat töihin silloin kun kutsu käy.

PAM: Postin vaatimukset vaarantavat satojen tuhansien työehdot

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selinin mukaan postialan kiistassa ei ole kyse vain Postin työntekijöiden työehdoista. Posti-kiistan seuraukset heikentävät työehtoja laajemmin kaupan alalla ja logistiikassa, koska Posti on laajentamassa liiketoimintaansa muillekin kuljetus- ja palvelualoille. Kaupan alan ja Postin henkilöstön työnkuvissa on jo nyt paljon samaa.

Posti-kiistan seuraukset heikentävät työehtoja laajemmin kaupan alalla ja logistiikassa.

– Jos työnantajan esitykset menisivät läpi Posti-kiistassa, vaarana on, että kaupan alan varasto- ja myymälätyötä alettaisiin tehdä Postin halvemmalla työehtosopimuksella. Tämä polkisi palkkoja ja heikentäisi alan työehtoja, Selin kuvaa.

Posti tavoittelee tes-neuvotteluissa epäinhimillisiä työvuoroja, satojen eurojen leikkausta työntekijöiden kuukausiansioihin sekä muutosturvasopimuksen poistamista. Lisäksi Postin on tarkoitus hoitaa jatkossa vain minimiresurssi omalla vakituisella henkilöstöllä, ja kaikki tämän lisäksi tarvittava työvoima olisi vuokratyövoimaa. Vastaavat leikkaukset tarkoittaisivat kaupan alan lisien pienentämistä lähes olemattomiin nykyisestä.

– Palvelualoilla työntekijät venyvät jo nyt monessa paikassa äärimmilleen, eikä osa-aikatyöntekijän palkka meinaa riittää elämiseen.

PAM on tukitoimena kehottanut kaikkia kaupan alalla työskenteleviä lopettamaan Postin toimintoihin liittyvien töiden tekemisen asiamiesposteissa lakon aikana 2.12.-4.12.

AKT ja JHL mukana tukitoimissa

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT laajentaa laillisia tukitoimiaan vauhdittaakseen Posti- ja logistiikka-alan Unioni PAU:n laillisia työtaistelutoimia.

Tiistaina 1. 12. klo 6 alkaen kaikissa Suomen satamissa AKT:n ahtaajat eivät toimita tai hae Huolinta-alan varastoterminaali- ja satamatyöntekijöiden työehtosopimusta noudattavien terminaalien tulevia tai lähteviä lasteja.

Merimies-Unionin jäsenet eivät ota DHL:n yksiköitä rahti- eikä matkustaja-aluksiin, yhteysaluksiin, lauttoihin, losseihin eikä muihinkaan kuljetusvälineitä tai lastia kuljettaviin aluksiin. Tukitoimet aloitetaan 30.11. klo 6.

Ilmailualan Unioni IAU:n tukitoimet kohdistuvat lentoasemilla lähtevän postin käsittelyyn sekä miehistön ruoka-annosten toimituksiin erillisille postilennoille. Toimet on määrä toteuttaa maanantaina 30.11. ja tiistaina 1.12, jos Postin kiistassa ei ole päästy sopuun sitä ennen. Tukitoimien lähtökohtana on kuljetusliittojen keskinäinen ”Kaveria ei jätetä” -periaate.

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY päätti kaikkia jäseniään koskevasta ylityökiellosta, joka alkaa maanantaina 30.11. ja on voimassa ainakin 4.12. saakka.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ryhtyy myötätuntotyötaistelutoimiin lauttaliikenteessä (lossit) siten, että 30.11. klo 6 alkaen Finferries Oy:ssä ja Eurowork Oy:ssä työntekijät, jotka ovat JHL: jäseniä, eivät ota Posti Oy:n tai DHL:n ajoneuvoja tai muita kuljetuksia aluksille koko Suomessa. Tukitoimet ovat voimassa toistaiseksi.

Lentoliikenteessä myötätuntotyötaistelutoimiin ryhdytään siten, että 30.11. keskiyön ja 1.12. keskiyön välisenä aikana Finaviassa, RTG:ssä ja Airpossa työntekijät, jotka ovat JHL: jäseniä, eivät kuormaa, siirrä, huolla, turvatarkasta tai eivät mitenkään muutenkaan palvele Posti Oy:hyn liittyviä lähteviä lentoliikennekuljetuksia millään Finavian hallitsemalla kentällä koko Suomessa. Muu liikenne hoidetaan normaalisti.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.