Pro Heinävesi vaatii kunnanhallitukselta toimia

28.09.2018 - 12:45
(updated: 15.10.2018 - 15:54)
Kuvassa Beowulf Miningin hankkeet: 1) Heinävesi (valtaus sijoittuu myös Leppävirran rajan puolelle): Aitolampi ja Pitkäjärvi: malminetsintävaiheessa, yhtiö on ilmoittanut hakevansa ympäristölupaa jo mahdollisesti ennen vuodenvaihdetta 2) Leppävirta: lupahakemus malminetsintään vireillä Tukesissa 3) Tuusniemi: lupahakemus malminetsintään vireillä Tukesissa. Kuvan malminetsintäalueiden lähteenä Tukesin kaivosrekisterin karttapalvelu, josta saatavilla tarkka kartta: http://gtkdata.gtk.fi/kaivosrekisteri

Heinäveden kunnanhallitus käsitteli maanantaina 24.9.2018 yli 3000 ihmisen jättämää kuntalaisaloitetta, jossa kuntaa pyydetään ryhtymään kaikkiin käytettävissä oleviin keinoihin kestävän tulevaisuuden turvaamiseksi ja grafiittilouhosalueen pysäyttämiseksi.

Grafiittikaivoksen perustamista Heinävedelle vastustava Pro Heinävesi-liike on tyytyväinen siihen, että kunnanhallitus ilmaisi lausunnossaan huolensa kaivoshankkeesta, mutta pitää muita toimia tämän huolen kanssa ristiriitaisina.

 

Kaivoshankkeeseen on otettava kantaa nyt, ei vasta myöhemmin


Tällä hetkellä Heinäveden Kunta on perustanut nettisivut kaivoshankkeen seuraamiseksi. Lisäksi on todettu, että kunta ottaa virallisesti kantaa vasta, kun yhtiö hakee kaivoslupaa.

Jos kunnanvaltuutetut eivät kaivosta halua, siihen on otettava kantaa nyt, ja tehtävä kaivoksen torppaamiseen johtavat päätökset.

Viranomaisneuvottelujen ja lupaprosessin lausuntojen odottelu olisi kuitenkin yhtä kuin tuki kaivoksen perustamiselle. Jos kunnanvaltuutetut eivät kaivosta halua, siihen on otettava kantaa nyt, ja tehtävä kaivoksen torppaamiseen johtavat päätökset. Asioiden seuraaminen ja tiedottamisen lisääminen eivät tarkoita, että kunta vastustaisi kaivossuunnitelmia, toteavat aktivistit.

– Pro Heinävesi on erittäin pettynyt ja huolestunut kunnan päätöksestä nimetä kaivosteollisuuden pitkän linjan vaikuttaja Markus Ekberg nimikkeellä kaivosasiantuntija mukaan edustamaan kuntaa kaivosta koskevissa tilaisuuksissa. Kyseinen henkilö on entinen Kaivosteollisuus ry:n puheenjohtaja sekä kaivosjohtaja ja hän on julkisesti toivottanut grafiittikaivoksen tervetulleeksi Heinävedelle.

 

Kaivosteollisuus edustettuna päätöksenteossa


Toinen puhtaan vesistön puolesta kamppailevia huolestuttava asia on se, että luostarien edustajia ei ole nimetty kunnanhallituksen listaamaan joukkoon.

– 3000 ihmisen allekirjoittaman kuntalaisaloitteen tavoite on estää kaivoksen toteutuminen. Kaivosteollisuuden edustajan nimeäminen kunnan edustajiin on täysin päinvastainen linja. Piispat esittivät kannanotossaan 10.9.2018, että todistustaakka on kaivosyhtiöllä. Olemme samaa mieltä. Kunnan ei tarvitse erikseen nimetä yksityisiä kaivosmyönteisiä henkilöitä asiantuntijoiksi tilaisuuksiin!

Kuntalaisaloitteen käsittelytavassa on myös ollut useita ongelmia ja hankkeen vastustajat epäilevät, että siinä on mahdollisesti rikottu useampaa julkisuuslainsäädäntöä sekä Heinäveden kunnan hallintosäännön pykäliä. Pro Heinävesi haluaa kaivoshanketta koskevat päätösesitykset julki jo ennen niiden käsittelyä ja että myös heidän keräämänsä merkittävä kuntalaisaloite otetaan uuteen käsittelyyn ja että asia käsitellään myös valtuustossa.

Tällä hetkellä Heinäveden kaivossuunnitelmia vastustava kuntalaisaloite on Suomen kuntalaisaloitepalvelun eniten allekirjoituksia saaneiden kärjessä asukaslukuun suhteutettuna.

Pro Heinävesi-liikkeen tietojen mukaan kunnanvaltuutetuissa kaivoksen vastustajilla olisi selkeä enemmistö. Heistä sen ei kuitenkaan pidä antaa aihetta odotteluun.

– Nyt on ryhdyttävä toimiin, ei kaivoshankkeen etenemisen seuraamiseen. Kaivosyhtiön on kerrottu pitävän tiivistä yhteyttä kuntien viranomaisiin. Beowulf Mining korosti myös aiemmin, että vaikka yhtiöllä ei ole Ruotsin Kallakin kaivossuunnitelmilleen paikallisväestön hyväksyntää, on heillä kuitenkin kunnanjohtajan tuki hankkeelle. Pro Heinävesi toivoo, ettei samanlaiseen tilanteeseen ajauduta Heinävedellä ja on valmiina tukemaan kuntaa kestävän tulevaisuuden luomisessa.

 

On saatava lisää läpinäkyvyyttä edustajien nimeämisiinLiikkeen mielestä kunnan päättäjien olisi nyt tarpeen linjata kantansa kaivoshankkeeseen.

– Kunnanhallituksen ja valtuuston on mahdollista nimittää kaivosteollisuudesta riippumaton virkamiesvetoinen työryhmä, jonka tehtävänä on selvittää, miten kunta voi toimia kaivoshankkeen estämiseksi. Tämän työyhmän tarkoitus, tehtävä ja aikataulu tulee määritellä selvästi ja avoimesti. Kunnan on oltava rohkeasti valmis käyttämään kaavoitusmonopoliaan siten, että toiminnot tukevat matkailuun ja puhtaaseen luontoon pohjaavaa kuntastrategiaa.

Kunnanhallituksessa on Pro Heinäveden ymmärryksen mukaan vahvaakin tahtotilaa kaivosta vastaan. Tämä ei kuitenkaan vesistön puolustajia vielä vakuuta. He peräävät lisää läpinäkyvyyttä asianmukaisten edustajien nimeämisistä ja kuntalaisaloitteen perusteellista ja avointa käsittelyä.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.