Räsynukke tanssii ja tanssittaa

09.08.2014 - 09:43
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Räsynuken Suvi Uuran ja Joonas Mustalahden kemia toimii. / Nelli Tolonen |

Kaustinen Folk Music Festival esittelee Showcase-sarjassa nousevia kansanmusiikin nimiä. Festivaalin ohjelmatuotantotiimi valitsi kymmenien hakijoiden joukosta kolme mielenkiintoista kokoonpanoa.

Kolmikon mielenkiintoisimmalta vaikuttaa Jyväskylässä perustettu Räsynukke. Yhtyeen ydinkaksikko – laulaja Suvi Uura ja kitaristi Joonas Mustalahti – ovat kumpikin nuoria musiikin ammattilaisia, jotka ovat olleet alalla jo pienestä pitäen.

Räsynuken promotekstissä todetaan, että yhtye muodostui puistojamittelun myötä. Jamien tuloksena syntyi myös yhtyeen ensimmäinen kappale, loogisesti nimetty Puistobiisi.

– Olimme Suvin kanssa tulleet Jyväskylään koulun perässä. Jyväskylässä muusikkopiirit ovat suht pienet, kaikki tuntevat kaikki ja pyörivät samoissa porukoissa. Kauniina kesäpäivänä on mukava soitella puistossa jamipohjalta. Puistossa aloittaminen ei ollut siis mikään harkittu juttu, vaan ihan normaali tilanne, pohtii Joonas Mustalahti. 

Suomen kielessä haastetta

Räsynukke-kaksikon kemia lähti toimimaan välittömästi. Omat kappaleet syntyvät useimmiten niin, että Mustalahti säveltää kitarataustat, joiden päälle Uura tekee laulumelodiat ja tekstit.

Uura kertoo, että suomen kieli oli aiemmin englanniksi kirjoittaneelle tekstintekijälle uusi haaste.

– Minulla taitaa olla sellainen perinteinen runotyttötausta. Päiväkirjan sijasta olen kirjoittanut tekstejä. Suomen kieli on uusi juttu, jota jatkuvasti yritän opetella.

Mustalahti toteaa, että säveltämiseen ei laulukieli sinänsä vaikuta, mutta Räsynuken kanssa oli alusta asti sellainen fiilis, että kielen on oltava suomi.

Joku ilkeämielinen voisi miettiä, että Suomessa suomenkielisellä musiikilla on enemmän kaupallista potentiaalia, mutta kaksikko vakuuttaa, että tästä ei ollut kyse.

– Olemme kenties Suomen epäkaupallisin yhtye! nauraa Suvi Uura.

Räsynuken musiikkia luonnehditaan termillä ”altfolkpop”. Yhtye tuo mieleen kotimaisista artisteista Scandinavian Music Groupin. Sanoituksissa ja Uuran äänessä on jotain samalla tavalla viehättävää ja kiehtovaa kuin Terhi Kokkosen vokaaleissa.

Mustalahden kitaransoitto puolestaan on ainutlaatuista ja kaikkia konventioita karttavaa. Monipuolisessa tekniikassa yhdistyvät välillä latinalaisen musiikin ja funkin elementit, välillä afrikkalainen tyyli. Mustalahti kertoo, että hän kuuntelee erilaista musiikkia ja haluaa soittaa erilaisia juttuja. Soittoon on suodattunut vaikutteita monipuolisesti eri esikuvilta. 

Uusi levy työn alla

Alun perin duona syntynyt Räsynukke sai kahdestaankin aikaan suuren soundin. Pienellä kokoonpanolla on myös kätevä keikkailla. Yhtyeeseen rekrytoitiin vakituiseksi kolmanneksi pyöräksi perkussionisti Jaakko Peltonen, joka rytmisoittimien ohella hallitsee kontrabasson ja erikoisemmatkin soittimet. Kaustisella Peltosta tosin tuurasi Antti Manninen.

Suvi Uura kertoo, että Kaustiselle haluttiin mukaan myös lisäväriä, kun se kerrankin oli mahdollista. Niinpä lavalla nähtiin myös sellisti Laura Vähä-Ruona sekä viulisti Emma Tauriainen.

Räsynuken kappaleet joustavat niin soitinvalikoiman kuin sovitusten suhteen, mutta Uura ja Mustalahti haluavat pitää musiikin simppelinä. Esikoislevy Mosaiikki on julkaistu, ja uusi levy on jo työn alla. Laulun ja kitaran ydin säilyy, mutta kappaleisiin saattaa tarpeen tullen pujahtaa uusiakin soittimia ja sävyjä.

Markkinoinnin pakko 

Valinta Kaustisen Showcase-sarjaan on yhtyeen mielestä hieno tunnustus.

– Kun itse tekee kappaleet ja on niihin tyytyväinen, niin se on iso kiitos, että joku nostaa niitä esiin. Suomessa hyvätkin yhtyeet voivat jäädä marginaaliin, sanoo Joonas Mustalahti.

Vaikka kuinka tunnustautuu epäkaupalliseksi, on oma musiikki saatava muillekin tunnetuksi. Moderniin tapaan Räsynukke löytyy niin sosiaalisesta mediasta kuin Spotify-musiikkipalvelusta. Vastuu virtuaalimarkkinoinnista on ujutettu Suvi Uuran harteille, johon hän on suostunutkin – tosin ei ilman soraääniä.

– Soittaminen on kivaa, mutta markkinointi ja promootio on pakkopullaa, tuskailee Uura.

Räsynuken Ajatuskatkoja -biisi YouTubessa >>>

rasynukke.weebly.com

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri