Radikaalia vasemmistolaista sivistystä ja työläiskulttuuria

09.12.2016 - 11:30
Brasilialaisen Paulo Freiren radikaali kasvatusfilosofia on olennainen osa DSL:n opintotyön perustaa, kertoo Jari-Pekka Tamminen. Kuva: Veikko Koivusalo.

Tampereen Etelä-Hervannassa metsien laidalla vaimonsa ja kahden pienen lapsena kanssa asuva Jari-Pekka Tamminen on Demokraattisen sivistysliiton tuore pääsihteeri ja DSL:n opintokeskuksen johtaja. Hän aloitti tehtävät elokuussa, ja edeltäjä Leo Partanen perehdytti Tammista syyskuun loppuun.

Koulutukseltaan Tamminen on diplomi-insinööri ja hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot. Tammisen vapaa-ajanharrastuksiin kuuluvat muun muassa palstaviljely, jousimetsästys, lukeminen, Hervannan metsissä samoilu sekä työväenurheiluseurojen kannattaminen ja otteluiden seuraaminen erityisesti Tampereella. Seuraavassa Tammisen ajatuksia DSL:n toimintaan ja tulevaisuuteen liittyen.

Radikaalin vasemmiston sivistysliitto

Tammisen mukaan työ Demokraattisessa sivistysliitossa on mielenkiintoista ja antoisaa.

– DSL on työväenhenkinen radikaalin vasemmiston sivistysliitto ja työläiskulttuuri ylipäätänsä on lähellä sydäntäni.

– Työni kautta pystyn paneutumaan syvällisesti kansalaisjärjestökenttään ja sen toimintaan sekä kehittämään järjestökoulutusta. Olen aina ollut kiinnostunut kansalaisjärjestöistä sekä toiminut niiden parissa aktiivisesti, Suomen Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen puheenjohtajana vuoden loppuun asti toimiva Tamminen toteaa.

Kuinka suuret saappaat eläkkeelle jäänyt Leo Partanen jätti täytettäväksesi?

– Vaikka hän on jäänyt eläkkeelle, niin pidän häneen tiiviisti yhteyttä. Partanen on työskennellyt pitkään DSL:ssä ja hänellä on paljon hiljaista tietoa ja kokemusta muun muassa käytäntöön ja hallinnointiin liittyvissä asioissa. Olisikin hölmöä olla hyödyntämättä miehen valtavaa tietomäärää.

”DSL on osa 2000-luvun työväenliikettä.”

Tamminen on tyytyväinen DSL:n laajaan ja monipuoliseen opintotarjontaan.

– Monipuolisuudesta haluan pitää kiinni myös tulevaisuudessa ja korostaa sitä, että DSL on osa 2000-luvun työväenliikettä. Sivistysliiton toiminnassa pitäisi korostaa aiempaa enemmän työväenkulttuuria ja sen merkitystä sekä pohtia vakavasti sitä, mitä työväenliike 2000-luvulla tarkoittaa ja kuinka se tulisi ymmärtää.

– Yksi syy vasemmiston heikkoon kannatukseen on viime vuosina ollut mielestäni se, ettei olla kyetty vastaamaan työelämässä tapahtuneisiin muutoksiin. Savupiipputeollisuutta saati raskasta tehdastyötä ei Suomessa juurikaan ole, eikä työtä ylipäätänsä enää tehdä sirpillä ja vasaralla.

30-vuotis- ja kehittämisseminaari Turussa

DSL:n 30-vuotis- ja kehittämisseminaari pidetään lauantaina Turussa Panimoravintola Koulussa.

– Liitto perustettiin 30 vuotta sitten Turussa 6. joulukuuta. Olemme saaneet koottua seminaariin laajan ja monipuolisen kattauksen eri aiheita käsitteleviä alustuksia. Aiheina ovat muun muassa edunvalvonta, työväentalot, marxilaisuus, yhteiset tuotantovälineet oppimisessa, Pirkko Turpeinen-Saaren tuoreen kirjan esittely kirjailijan itsensä toimesta sekä Suomen Rauhanpuolustajien puheenjohtajan Markku Kangaspuron näkemyksiä rauhankysymyksiin liittyen.

– Toivon että lauantain seminaarissa syntyy keskustelua siitä, mihin suuntaan DSL:ää halutaan viedä, minkälainen sivistysliitto haluamme tulevaisuudessa olla sekä mitkä ovat tavoitteemme. Mielestäni DSL:n tulee olla mukana rakentamassa 2000-luvun epäkohtiin ja haasteisiin vastaavaa työväenliikettä. Luokkayhteiskunnan vuoksi on myös tärkeää ylläpitää tietoutta marxilaisuudesta, koska mikään muu sivistysjärjestö ei Suomessa sitä tee, Tamminen päättää.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.