Rauhan asialla
Suomen Rauhanpuolustajien puheenjohtaja ja Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro toteaa, että emme voi sotilaallisilla toimilla tai sotilasliitoilla vastata ihmiskunnan todellisiin ongelmiin, päinvastoin: tällöin tuhlaamme resursseja, viemme kehitystä äärimmäisen vaaralliseen suuntaan ja tuhlaamme ihmiselämää meneillään olevissa kriiseissä sen lisäksi, että pistämme liikkeelle pakolaisvyöryt ja lisäämme nälänhätää sekä saasteiden määrää.
– Olemme myös siinä mielessä vaarallisessa tilanteessa, että poliitikot puhuvat varsin huolettomaan sävyyn ydinaseista ja niiden käyttämisestä. Tämä on mielestäni valtava loikka taaksepäin. Nyt tarvitaan tasapainoista, rauhallista ja eteenpäin katsovaa ajattelutapaa, jota rauhanliike edustaa.
Suomen yleisestä ilmapiiristä
Myös yleinen ilmapiiri on Kangaspuron mukaan huolestuttava.
"Militaristinen ajattelutapa on lisääntynyt."
– Militaristinen ajattelutapa on lisääntynyt. Ratkaisuja lähdetään etsimään voimapolitiikan ja sotilaallisten ratkaisujen kautta sen sijaan, että haettaisiin edes jossain määrin vakauttavia tai tasapainottavia toimenpiteitä, joilla kärjistynyt vastakkainasettelujen ilmapiiri voitaisiin saada muuttumaan.
– Ihmisille ei ole tehty riittävän hyvin selväksi sitä, että Suomen taloustilanne ei johdu pakolaisista. Kaiken maailman populistien annetaan mellastaa ja yllyttää ihmisiä tappelemaan keskenään. Tämä voi johtaa vaarallisiin tuloksiin ja onhan viharikoksia jo tapahtunutkin.
Leikkaukset lisäävät eriarvoisuutta ja epävakautta
Miten kuvailisit hallituksen leikkauspolitiikkaa?
– Yhteiskunnallista eriarvoisuutta lisätessään, se tuottaa vähemmän vakaan yhteiskunnan, jossa sosiaalisten ongelmien lisääntymisen kautta lisääntyy myös rikollisuus ja turvattomuus.
– Rauhanpuolustajien puheenjohtajana on todettava, että on varsin erikoista, että samalla, kun hallitus ja sen johtavat ministerit puhuvat demokratian edistämisestä kansalaisyhteiskunnassa ja sen merkityksestä maailmanlaajuisesti, niin kotimaassa näitä toimintaedellytyksiä pyritään heikentämään muun muassa leikkaamalla rauhanliikkeiden ja ystävyysjärjestöjen valtionavustuksia. Tätä logiikkaa on mielestäni hankala ymmärtää minkäänlaisista lähtökohdista. Kyse on erittäin pienestä investoinnista yhteiskunnan hyvinvoinnin ja vakauden edistämiseksi, Kangaspuro päättää.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Urheilu ei ole yhteiskunnasta irrallinen saareke. Jalkapallon mestaruusmittelön alkaessa Tiedonantaja kertoo futisfaneille kisojen poliittisesta historiasta.
Aktiivimallissa työttömillä tehdään ihmiskokeita, toteaa jyväskyläläinen Minna Koponen. Koponen on ollut kirjastoissa, toreilla ja turuilla keräämässä nimiä mallin kumoamista vaativaan kansalaisaloitteeseen.
Vilho Sohkasen klassikkoteosta sarjakuvaksi muokkaava Viljami Vaskonen sanoo, että päiväkirjan ajankohtaisuus ei rajoitu vuoden 1918 tapahtumien merkkivuoteen.
- 1 / 30
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.