SKP Hangossa vaalivoittoon

19.04.2017 - 11:15

SKP rynni Hangossa historialliseen vaalivoittoon puolueen kuntavaalikannatuksen noustessa 2,9 prosenttiyksiköllä: kansa äänesti kaupungin julkikommunistin ja porvarin kiusan Marko Niemen valtuustoon! Hangossa SKP:n listalla sitoutumattomana ehdokkaana ollut Mira Haahti, oli myös lähellä valtuustopaikkaa. Nyt SKP:llä on Hangossa oman valtuustopaikan ohella kaksi varavaltuutettua: Mira Haahdin ohella Jaakko Ristimäen äänimäärä oikeutti varavaltuutetun paikkaan. Myös Mika Isaksson, Stacy Siivonen, Jorma Aavamäki ja Eero Caselius tekivät SKP:n listalla erinomaista vaalityötä kuntademokratian ja päätöksenteon avoimuuden puolesta: kiitos vaalimenestyksestä kuuluukin koko SKP:n ja Katujen Parlamentin joukkueelle!

Kommunisti ja Katujen Parlamentaristi

SKP toteutti Hangossa vaalikampanjan, joka ei jättänyt ketään kylmäksi: ryhmästä kehittyi joukkue, joka tuli kuntalaisten keskuudessa tunnetuksi nimellä Katujen Parlamentti. Listalla oli yhteensä seitsemän ehdokasta, joista Aavamäki ja Niemi ovat SKP:n jäseniä.

”Oli mahtavaa, että SKP sai Hangossa edustajan valtuustoon: olen kommunisti ja kannan punalippua selkä suorana suurella ylpeydellä!”

– Kun päätin lähteä SKP:n ehdokkaana vaaleihin, halusin koota ryhmän, jonka kanssa vaalityön tekeminen on hauskaa sekä saada ehdokkaiksi henkilöitä, jotka haluavat aidosti raikastaa kaupungin konservatiivista ilmapiiriä sekä seisovat jämäkästi sorrettujen, syrjittyjen ja ahtaalle ajettujen puolella.

– Oli mahtavaa, että SKP sai Hangossa edustajan valtuustoon: olen kommunisti ja kannan punalippua selkä suorana suurella ylpeydellä! Se, että SKP on mukana vaikuttamassa kunnalliseen päätöksentekoon, on tärkeää: toisin kuin poliittinen oikeisto, me taistelemme kuntademokratian sekä kuntalaisten ja heidän hyvinvointinsa puolesta.

– Vaikka vaalit ovat ohi, niin tulemme yhdessä SKP:n ja Katujen Parlamentin kanssa jatkamaan toimintaamme myös valtuustosalin ulkopuolella: kaikki halukkaat ovat tervetulleita mukaan. Katujen Parlamentin tehtävänä on määritellä politiikka ja sen tekeminen uudestaan: haluamme tehdä politiikan näkyväksi ja tuoda kuntalaisten tietoisuuteen ne asiat, joista kulloinkin ollaan valtuustossa päättämässä.

– Vaikka ryhmittymällämme ei ole ennen vaaleja ollut nimeä, niin käytännössä Katujen Parlamentti on toiminut Hangossa jo useamman vuoden ajan: olemme järjestäneet muun muassa mielenosoituksia kuntalaisia koskettaviin teemoihin liittyen. Olemme nostaneet tapetille muun muassa ympäristö- ja eläinoikeuskysymykset sekä taistelleet kuntalaisten puolesta tilanteissa, joissa suuri raha on pyrkinyt jyräämään kaupungin omat asukkaat alleen. Olemme myös toteuttaneet muutamia aktivismi-iskuja, joiden kautta Hangon epäkohtia on nostettu esille ja sitä kautta julkiseen keskusteluun.

”Katujen Parlamenttia voidaan pitää malliesimerkkinä siitä, että onnistunut poliittinen liike lähtee kaduilta ja kansan vaatimuksista.”

Katujen Parlamentti on kansanliike, joka on syntynyt ihmisten tarpeesta muuttaa asioita sekä halusta tarttua epäkohtiin ja etsiä niille vaihtoehtoja.

– Katujen Parlamenttia voidaan pitää malliesimerkkinä siitä, että onnistunut poliittinen liike lähtee kaduilta ja kansan vaatimuksista. Me vaadimme, että kuntalasilla pitää olla mahdollisuus jättää oma kädenjälkensä asioihin, jotka vaikuttavat, näkyvät ja tuntuvat jokaisen kuntalaisen arjessa!

Piikki porvarin lihassa!

Niemi tunnetaan Hangossa henkilönä, joka ei pelkää ilmaista mielipiteitään toteutettavaan politiikkaan ja sen epäkohtiin liittyen. Niemi valittiin valtuustoon kaudelle 2012 – 2017 ja nyt kansalta tuli mandaatti seuraavalle nelivuotiskaudelle.

– Ensimmäiseltä kaudeltani valtuustossa ei ole puuttunut vauhtia saati värikkäitä tilanteita: jääkiekkotermejä lainatakseni, olen taklannut ja ottanut iskuja vastaan. Lautakunnan kokouksistakaan ei ole puuttunut vauhtia, kun olen ottanut kokoomuksen kanssa railakkaasti yhteen. Politiikassa pitää olla väriä ja aatteen paloa, koska muuten meininki menee liian virkamiesmäiseksi, Niemi nauraa.

”Politiikassa pitää olla väriä ja aatteen paloa, koska muuten meininki menee liian virkamiesmäiseksi.”

– En ole koskaan pelännyt puhua asioista suoraan, saati pyrkinyt valitsemaan kohteikseni niin sanotusti helppoja maalitauluja. Ensimmäisellä valtuustokaudellani olen useampaan otteeseen avoimesti kritisoinut esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Kavanderia, joka on systemaattisesti toteuttanut hankolaisia kurittavaa politiikkaa. Myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja on useampaan otteeseen pyrkinyt väliintuloillaan vaientamaan puheenvuorojani valtuustossa, kun olen avannut sanallisen arkkuni ja kritisoinut RKP:n, kokoomuksen ja oikeistodemareiden porvaripolitiikkaa.

Vuonna 2015 Hankoon valittiin kaupunginjohtajaksi Denis Strandell.

– Olin yksi harvoista valtuutetuista, jotka uskalsivat asettaa kyseenalaiseksi sen, että kaupunginjohtajan pestiin valitaan ajatusmaailmaltaan hyvin oikeistolainen Denis Strandell. Epäilykseni herran suhteen ovat osoittautuneet oikeiksi: monet ovat Hangossa havainneet, että kaupunginjohtajan toiminnassa hankolainen veronmaksaja ei ole tärkeysjärjestyksessä ykkösasemassa, vaan rikas ulkopaikkakuntalainen eliitti. Hangon kaupunkia pyritäänkin jatkuvasti ”kehittämään” eliitin ehdoilla: se on väärin ja tulen kritisoimaan tällaista toimintakulttuuria myös jatkossa ja olemaan piikkinä porvarin lihassa.

SKP:lle näkyvyyttä Hangossa

SKP:llä ei ole ollut Hangon kaupunginvaltuustossa omaa edustajaa pitkään aikaan. Niemi kokee SKP:n valtuustopaikan tärkeäksi ja samalla vastuulliseksi tehtäväksi.

– Se, että saimme edustajan läpi, on tärkeää siinäkin mielessä, että nyt ihmiset tietävät SKP:n olevan olemassa. Tärkeintä on kuitenkin se, että valtuustossa on mahdollisuus vaikuttaa suoraan tehtäviin päätöksiin sekä esittää päätöksiä kohtaan kritiikkiä, mikäli kokee niiden olevan veronmaksajien edun vastaisia tai mikäli toteutettavalla politiikalla pyritään sortamaan pienituloisia ja ahtaalle ajettuja kuntalaisia.

– On tärkeää, että asioista uskalletaan keskustella vapaasti ja että valtuutetut rohkenevat esittämään kysymyksiä esityslistalla oleviin asioihin liittyen, jotta jokainen valtuutettu varmasti tietää sen, mistä ollaan päättämässä. Toivottavasti tulevan valtuuston kokoonpano on luonteeltaan nykyistä keskustelevampi. Olen havainnut liian usein sen, kuinka puolueiden ”johtotähdet” nuijivat oman valtuustoryhmänsä jäsenet tahtonsa alle: tällaisesta toiminnasta on demokratia kaukana.

”Tehtävänämme on edistää kuntademokratiaa ja sitä kautta pyrkiä lisäämään ihmisten kiinnostusta kuntapolitiikkaan.”

Niemi kokee tärkeäksi, että mahdollisimman monet kuntalaiset kiinnostuisivat politiikasta.

– SKP:llä ja Katujen Parlamentilla on Hangossa tärkeä kuntapoliittinen rooli siinäkin mielessä, että tehtävänämme on edistää kuntademokratiaa ja sitä kautta pyrkiä lisäämään ihmisten kiinnostusta kuntapolitiikkaan. Toivomme että ihmiset osallistuvat ja esittävät Katujen Parlamentille ideoita siitä, mihin suuntaan Hankoa tulee kehittää. Jokaisen kuntalaisen tulee voida kokea kaupunki kodikseen: Hangosta pitää tehdä kaupunki, missä jokainen on tasa-arvoisessa asemassa.

Kuntapäättäjät ovat kaupungin ilmapiirin luomisessa keskeisessä roolissa.

– Poliitikko ei ole valtuustossa pönkittämässä omaa egoaan, vaan ajamassa äänestäjiensä etua. SKP:llä on Hangossa tärkeä tehtävä: tulen taistelemaan hankolaisten puolesta – vallan väärinkäyttöä vastaan. Jokaisen kommunistin tehtävänä on kamppailla oikeistolaista äärimmilleen vietyä uusliberalistista talouspolitiikkaa vastaan joka moukaroi kovakouraisesti kaupunkiympäristöä ja luontoa sekä pieksee köyhiä ja antaa jatkuvia selkäsaunoja pienituloisille kansalaisille. Kuntakumous on alkanut: aina voittoon asti!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.