SKP:n sateenkaarialoite etenee Jyväskylässä
Jyväskylän edellisen valtuuston SKP:n kaupunginvaltuutettu Riitta Tynjän huhtikuussa tekemä valtuustoaloite sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen aseman parantamiseksi kaupungin palveluissa etenee.
Tynjän ja 17 muun valtuutetun keväällä allekirjoittama aloite oli marraskuun lopulla valtuuston käsiteltävänä ja palautui uudelleen valmisteltavaksi. Palautusta kannatti 51 valtuutettua 67:stä – valtaenemmistö.
Palautusta esitti vihreiden Irina Tuokko ja vasemmistoliiton Taimo Halme kannatti. Molemmat käyttivät puheenvuorot, joissa perustelivat palautusta. Tuokko huomautti, ettei ”sateenkaarialoitetta” oltu lainkaan viety lautakuntakäsittelyyn. Hänen mielestään näin tärkeä asia on oltava ehdottomasti ainakin perusturva- ja sivistyslautakuntien käsittelyssä.
Halmeen mukaan kaupunginhallituksen antamasta vastauksesta puuttuu konkretia.
– Teksti on sellaista kapulakieltä, jonka pitäisi olla kiellettyä, totesi Halme.
Käsittely jatkuu
Tynjän ja muiden valtuutettujen sateenkaarialoitteessa tuodaan esille Hyvinvoiva sateenkaarinuori – tutkimushankkeen sekä Yhdenvertainen vanhuus -projektin tuloksia. Tutkimuksessa todetaan muun muassa, että sateenkaarinuoret kokevat syrjintää sekä koulussa että sosiaali- ja terveyspalveluissa. Sateenkaarisenioreista taas 30 prosenttia vastaajista oli jättänyt käyttämättä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita epäasiallisen kohtelun pelossa.
Aloitteessa esitetään, että selvitetään kaupungin työntekijöiden tarve koulutukseen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kohtaamisessa.
Aloitteessa todetaan myös, että syrjivien ja epäasiallisten käytäntöjen takana voi olla tiedon ja osaamisen puute, jolloin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaan voidaan vaikuttaa lisäämällä työntekijöiden tietoisuutta sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.
Aloitteessa esitetään, että selvitetään kaupungin työntekijöiden tarve koulutukseen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kohtaamisessa etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä opetus- ja nuorisopalveluissa. Lisäksi ryhdytään toimiin sen varmistamiseksi, että jokaisella asiakkaiden kanssa työskentelevällä on vähintään perustiedot sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.
Kaupunginvaltuusto oli siis tyytymätön hallituksen vastaukseen ja aloite palautuu nyt uudelleen käsittelyyn.
Työajan lyhentämiselle tyrmäys
Sen sijaan Riitta Tynjän ja 14 muun valtuutetun maaliskuussa tekemä aloite 6 + 6 tunnin työaikamallin käyttöönotosta ei saanut kannatusta.
Jyväskylä oli mukana työministeriön 6 + 6 työaikakokeilussa vuosina 1996-98. Kokemukset olivat kauttaaltaan myönteisiä. Tynjän ja kumppaneiden aloitteessa esitetään, että Jyväskylässä aloitettaisiin työajan lyhentämisen ja töiden jakamisen kokeilu esimerkiksi terveyspalveluissa ja vanhuspalveluissa.
Kaupunginhallitus toteaa kielteisessä kannassaan, että työnantajana Jyväskylän kaupungin ei ole tarkoituksenmukaista lähteä valmistelemaan ja toteuttamaan aloitteessa esitettyä työaikamallia. Hallitus perustelee tätä muun muassa nykyisellä työlainsäädännöllä sekä virka- ja työehtosopimuksilla. Lisäksi työaikamallilla olisi kustannusvaikutuksia.
Vasemmistoliiton Irma Hirsjärvi esitti asian palauttamista ja häntä kannatti saman ryhmän Paul Abbey. Myös vihreiden valtuutettu Leena Lyytinen piti ehdotusta kannatettavana. Palautusta kannatti kuitenkin vain 12 valtuutettua 67:stä, joten kaupunginhallituksen esitys tuli valtuuston päätökseksi. (TA)
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Suomen kommunistisen puolueen (SKP) edustajakokous järjestetään tilanteessa, jossa maailma palaa, rauhanliike yskii ja työväenliike etsii uutta kurssiaan. Väistyvä puheenjohtaja Liisa Taskinen tiivistää tilanteen: ”Toivon, että edustajakokouksessa syntyy yhteinen tahtotila ja innostus.”
Mitä sinä olisit valmis tekemään ihmisen ja luonnon riistämisen lopettamiseksi? Hienoa, että sinulla on Tiedonantaja käsissäsi. Olet tarttunut marxilaiseen työvälineeseen. Tämän numeron kannessa nuoret ovat nousseet puuhun. ”Piti saada näkyvä paikka pääministeri Petteri Orpon edustusasunnon edessä järjestetyssä mielenosoituksessa.”
Chilestä Suomeen muuttaneen kirjailijan ja metsäteollisuuden parissa vuosikymmeniä toimineen Luis Astorgan kirja Ikuisesti Suomi: Chileläisen pakolaisen muistelmat julkaistiin tilaisuudessa, joka muistutti enemmän yhteisöllistä heräämistä kuin kirjallista muodollisuutta.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.