SKP:n sateenkaarialoite etenee Jyväskylässä

08.12.2017 - 10:00

Jyväskylän edellisen valtuuston SKP:n kaupunginvaltuutettu Riitta Tynjän huhtikuussa tekemä valtuustoaloite sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen aseman parantamiseksi kaupungin palveluissa etenee.

Tynjän ja 17 muun valtuutetun keväällä allekirjoittama aloite oli marraskuun lopulla valtuuston käsiteltävänä ja palautui uudelleen valmisteltavaksi. Palautusta kannatti 51 valtuutettua 67:stä – valtaenemmistö.

Palautusta esitti vihreiden Irina Tuokko ja vasemmistoliiton Taimo Halme kannatti. Molemmat käyttivät puheenvuorot, joissa perustelivat palautusta. Tuokko huomautti, ettei ”sateenkaarialoitetta” oltu lainkaan viety lautakuntakäsittelyyn. Hänen mielestään näin tärkeä asia on oltava ehdottomasti ainakin perusturva- ja sivistyslautakuntien käsittelyssä.

Halmeen mukaan kaupunginhallituksen antamasta vastauksesta puuttuu konkretia.

– Teksti on sellaista kapulakieltä, jonka pitäisi olla kiellettyä, totesi Halme.

Käsittely jatkuu

Tynjän ja muiden valtuutettujen sateenkaarialoitteessa tuodaan esille Hyvinvoiva sateenkaarinuori – tutkimushankkeen sekä Yhdenvertainen vanhuus -projektin tuloksia. Tutkimuksessa todetaan muun muassa, että sateenkaarinuoret kokevat syrjintää sekä koulussa että sosiaali- ja terveyspalveluissa. Sateenkaarisenioreista taas 30 prosenttia vastaajista oli jättänyt käyttämättä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita epäasiallisen kohtelun pelossa.

Aloitteessa esitetään, että selvitetään kaupungin työntekijöiden tarve koulutukseen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kohtaamisessa.

Aloitteessa todetaan myös, että syrjivien ja epäasiallisten käytäntöjen takana voi olla tiedon ja osaamisen puute, jolloin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaan voidaan vaikuttaa lisäämällä työntekijöiden tietoisuutta sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.

Aloitteessa esitetään, että selvitetään kaupungin työntekijöiden tarve koulutukseen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kohtaamisessa etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä opetus- ja nuorisopalveluissa. Lisäksi ryhdytään toimiin sen varmistamiseksi, että jokaisella asiakkaiden kanssa työskentelevällä on vähintään perustiedot sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.

Kaupunginvaltuusto oli siis tyytymätön hallituksen vastaukseen ja aloite palautuu nyt uudelleen käsittelyyn.

Työajan lyhentämiselle tyrmäys

Sen sijaan Riitta Tynjän ja 14 muun valtuutetun maaliskuussa tekemä aloite 6 + 6 tunnin työaikamallin käyttöönotosta ei saanut kannatusta.

Jyväskylä oli mukana työministeriön 6 + 6 työaikakokeilussa vuosina 1996-98. Kokemukset olivat kauttaaltaan myönteisiä. Tynjän ja kumppaneiden aloitteessa esitetään, että Jyväskylässä aloitettaisiin työajan lyhentämisen ja töiden jakamisen kokeilu esimerkiksi terveyspalveluissa ja vanhuspalveluissa.

Kaupunginhallitus toteaa kielteisessä kannassaan, että työnantajana Jyväskylän kaupungin ei ole tarkoituksenmukaista lähteä valmistelemaan ja toteuttamaan aloitteessa esitettyä työaikamallia. Hallitus perustelee tätä muun muassa nykyisellä työlainsäädännöllä sekä virka- ja työehtosopimuksilla. Lisäksi työaikamallilla olisi kustannusvaikutuksia.

Vasemmistoliiton Irma Hirsjärvi esitti asian palauttamista ja häntä kannatti saman ryhmän Paul Abbey. Myös vihreiden valtuutettu Leena Lyytinen piti ehdotusta kannatettavana. Palautusta kannatti kuitenkin vain 12 valtuutettua 67:stä, joten kaupunginhallituksen esitys tuli valtuuston päätökseksi. (TA)

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.