SKP:n Väisänen: #Ykkösketjuun-kampanja on sellaisenaan riittämätön

25.09.2018 - 12:30
(updated: 05.10.2018 - 16:36)
SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen / kuva Toivo Koivisto

Eilen käynnistynyt #Ykkösketjuun-kampanja, jonka tavoitteena on saada suomalaiset puolueet sitoutumaan yritysvastuulain säätämiseen, on jo poikinut vastauksia osalta puolueiden johdosta. Laki velvoittaisi suomalaiset yritykset selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutukset ja puuttumaan mahdollisiin epäkohtiin. Kampanjan takana on yhteensä yli 70 yritystä, kansalaisjärjestöä ja ammattiliittoa.

Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen kommentoi suunniteltua yritysvastuulakia Tiedonantajalle ja totesi sen olevan sellaisenaan riittämätön.

– Kannatan työtä ja toimintaa ihmisoikeuksien puolesta ja osittain myös yritysvastuulakia. Sen voi allekirjoittaa, mutta sellaisenaan se on riittämätön. On säädettävä laki, joka turvaa kaikkien työläisten syrjimättömät yhtäläiset ja tasa-arvoiset oikeudet.

Kampanja tähtää Väisäsen mielestä hyvään asiaan, mutta sen lisäksi tulisi perustaa syrjinnän vastainen edunvalvontaelin. Lisäksi uuden lain tulisi mahdollistaa taloudellinen sanktiointi, jos ja kun syrjintää havaitaan.

– Uuden lain tulee mahdollistaa taloudellinen sanktiointi jos ja kun syrjintää havaitaan. Muuten kampanja on pelkkää porvaritoiminnan fanittamista ja siedettävän riiston eriasteista brändäystä.

– Eri tahojen edustajien muodostama, vaikuttava ja päätösvaltainen edunvalvontaelin olisi tarpeen. Sen muodostaisi yhdessä työttömien edunvalvontajärjestöt, palkansaajien etujärjestöt ja erilaisten, nyt syrjittyjen ihmisryhmien edustajat. Esimerkiksi naiset, ikäihmiset, maahanmuuttajat, romanit sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ovat jatkuvan syrjinnän kohteina työpaikoilla. Heillä on oltava oma edustuksensa edunvalvontaelimessä.

– Uuden lain tulee mahdollistaa taloudellinen sanktiointi jos ja kun syrjintää havaitaan. Muuten kampanja on pelkkää porvaritoiminnan fanittamista ja siedettävän riiston eriasteista brändäystä.

Väisäsen mielestä kampanjasta puuttuu konkretiaa, eikä se poista kapitalistin tapaa muuttaa ihmisoikeuksia budjettikysymykseksi.

– Porvarien kampanjan puhuu porvarien suulla. Jotta tästä tulisi kaikkien ihmisten todellisten oikeuksien, kuten sen että palkallansa pitäisi voida elää, kampanja, olisi siihen saatava lisää konkretiaa sinivalkoisen humun lisäksi. Suhtaudun erittäin varuksellisesti tulevia vaaleja silmällä pitäen rakennettuun kampanjaan. Varsinkin, kun eduskunnan kaikki leikkauspolitiikkaa ajaneet puolueet ryhtyvät innolla edistämään ihmisoikeuksia.

– Kapitalistille ihmisoikeudet ovat aina kelvanneet argumentiksi jostain paremmasta silloinkin, kun kansa itse on noussut riistäviä rakenteita vastaan. Heille puhumisen ja kampanjoinnin lisäksi ihmisoikeudet ovat aina budjettikysymys. Porvaripuolueet ovat jo näyttäneet, että osaavat kyllä leikata työläisten oikeuksista.

Väisäsen mielestä myös yhdessä omistetut palvelut tarvitsevat lakia ja valvontaa.

– Syrjinnän vastainen laki, lakia valvova elin ja sanktiot tarvitaan myös sosialistisempaan Suomeen tähtäävässä mallissa, jossa yksityistämisen sijaan esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään kuntien itsensä tuottamina. Vaikka työ ja toiminta olisi valtion ja kuntien järjestämää, ei se poistaisi syrjinnän vastaisen kampanjan tarvetta. Kampanjaa työläisten ja vähemmistöjen oikeuksien puolesta tulee tehdä jatkuvasti ja hyvässä yhteiskunnassa asioita kehitetään ja parannetaan koko ajan.

#Ykkösketjuun -kampanjan nettisivut löytyvät osoitteesta https://ykkosketjuun.fi/

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.