Sodankylä vakuuttaa jälleen
Elettiin vuoden 1985 marraskuuta. Elokuvaohjaaja Anssi Mänttäri oli reppureissullaan päätynyt Sodankylän kantakievariin, katseli kaamoksen pimeyttä, ja heitti ajatuksenraakileena silloiselle Sodiksen kulttuurisihteerille, josko perustettaisiin tähän kylään elokuvafestivaali.
Nyt voinee paljastaa, että oli aikalaisia, jotka epäilivät kaamoksen pimeyden vaikuttaneen Mänttäriin muutenkin kuin näkökentän hämärtymisenä.
Mutta siitä se lähti ja tähän on tultu:
Sodankylän 30. elokuvajuhlien maantieteellinen kattaus on jälleen kerran vaikuttava. Englantilaisen, Cannesissa ja Venetsian elokuvajuhlilla palkittu seitsenkertainen Oscar-ehdokas Mike Leigh’n johdolla pohjoiseen saapuu ohjaajamestareita Saksasta, Yhdysvalloista, Tanskasta, Puolasta ja Portugalista. Heistä jokainen edustaa maansa nykyelokuvan kovinta, omaperäisintä kärkeä, kuten kotimaisten vieraiden huippuryhmä.
Myös Anssi Mänttäriltä tulee uusi elokuva – ensi-ilta jälleen Sodankylässä.
Filmijuhlien palkittuja ja puheenaiheita
Uusien ulkomaalaisten elokuvien listalla on monissa äänestyksissä maailman viime vuoden parhaaksi valitun, joulukuussa 85 vuotta täyttäneen Ranskan uuden aallon ikinuoren ohjaajaneron Jean-Luc Godardin uusin pitkä elokuva Goodbye to Language. Se saa Suomen ensi-iltansa Sodankylän elokuvajuhlilla.
Lisäksi esitetään ainakin Berliinin filmijuhlien Kultaisen karhun voittanut iranilaisen Jafar Panahin Taxi, Locarnon Kultaisen leopardin voittanut filippiiniläisen Lav Diazin From What Is Before, Bruno Dumontin ylistetty ranskalainen minisarjakomedia P’tit Quinquin yhtäjaksoisena esityksenä sekä argentiinalaisen Lisandro Alonson Jauja.
Puolasta juhlaan tulee maan naisohjaajien ykkönen, Berliinin filmijuhlilla parhaan ohjaajan palkinnon saanut Malgorzata Szumowska. Portugalin kärkiohjaajiin kuuluva ex-kriitikko Miguel Gomes saapuu festivaaleille mukanaan tuorein teoksensa, joka on ollut jo etukäteen Cannesin filmijuhlien suurimpia puheenaiheita: Arabian Nights (2015). Tämä teos tarjoaa Tuhannen ja yhden yön kiehtovia tarinoita kolmessa osassaan yli kuuden tunnin ajan! Tabu (2012), kunnianosoitus mykkäelokuvalle, on puolestaan maagisen unenomainen runoelma rakkaudesta, muistoista ja Portugalin kolonialistisesta historiasta.
Kotimaisista tekijävieraista ovat läsnäolonsa varmistaneet ainakin Minna Haapkylä, Armi Toivanen, Kirsti Wallasvaara sekä kokeneista ohjaajista Petri Kotwica, Anssi Mänttäri ja Ville Suhonen. Paikalla ovat tietenkin myös Aki ja Mika Kaurismäki, jotka muodostavat festivaalin taiteellisen toimikunnan yhdessä taiteellisen johtajan Timo Malmin kanssa.
Mestariluokkia ja 70mm-näytöksiä
Sodankylän elokuvajuhlat painottaa entistä enemmän elokuvakasvatusta. Syventävää elokuvatietoutta jaetaan maailman huippuasiantuntijoiden mestariluokilla. Mestariluokkien pitäjät tulevat tänä vuonna Ranskasta, Espanjasta, Italiasta ja Saksasta. Saksalainen kriitikko Olaf Möller esittelee mestariluokassaan Slovakian 60- ja 70-lukujen suomalaisille tuiki tuntemattomia helmiä, jotka ovat syyttä jääneet ajan maineikkaan tshekkiläistuotannon varjoon.
Ainutlaatuisia elämyksiä on niin ikään tarjolla karaoke- ja 70mm -näytöksistä 3D:hen ja livesäestettyihin mykkäelokuvaklassikoihin. Mykkäelokuvien säestykset hoitaa tänä kesänä Antonio Coppola joko pianolla tai maanmainion Avanti!-orkesterin johtajan ominaisuudessa. Erittäin harvinaiset 70 millimetrin filmiesitykset toteutetaan uuden festariteltan uusitulla laajalla valkokankaalla.
Leffaraadin vetää jälleen Jukka Virtanen, ja Ismo Alangon telttakeikkaa höystetään elävällä kuvalla ja Esko Männikön still-kuvilla.
Eteenpäin Peter von Baghin viitoittamalla tiellä
Järjestyksessään 30. Sodankylän elokuvajuhla (10.–14.6.2015) on omistettu juhlien edesmenneen johtajan Peter von Baghin muistolle.
Avauspäivänä järjestettävässä von Bagh -matineassa ”festivaalipalatsi”, elokuvateatteri Lapinsuussa nähdään kattava otos von Baghin lyhytfilmejä ja lisäksi luvassa on muun muassa harvinaislaatuista materiaalia häneltä kesken jääneestä Agit Prop -elokuvasta.
Myös viime vuoden festivaalilla maailman ensi-iltansa saanut Sosialismi-dokumentti nähdään nyt uusintana Sodankylässä. Tätä von Baghin viimeistä teosta ei muualla Suomessa ole nähty.
von Bagh -asiantuntijat, tutkija Sakari Toiviainen ja tuottaja-ohjaaja Jouko Aaltonen, keskustelevat elokuvagurun elämästä ja tuotannosta. Kansainvälisessä osuudessa äänessä on mm. kaikille Sodankylän elokuvajuhlien ystäville tuttu, Peterin suuresti arvostama saksalainen elokuvakriitikko Olaf Möller.
Festivaalien aikana järjestetään erikoisnäytös von Baghin ainoasta fiktioelokuvasta Kreivi. Paikalla tulee olemaan myös Kirsti Wallasvaara, yksi elokuvan naispääosan esittäjistä. Lisäksi Arto Kaivannon Peter von Bagh -aiheinen lyhytdokumentti saa festivaaleilla ensi-iltansa.
Festivaalin aloituspäivän matinean jälkeen elokuvajuhlat ottaa Peter von Baghin oppien mukaisesti suunnan kohti tulevaisuutta uusin voimin kansainvälistä tunnustusta saaneella linjalla. Sodankylän elokuvajuhlien uutena taiteellisena johtajana toimii Timo Malmi, von Baghin monivuotinen ohjelmasuunnittelun aisapari. Timo Malmi on toiminut yli 45 vuotta elokuvakerholiikkeessä, kirjoittanut elokuva-arvosteluja yli 35 vuotta, ja hän työskentelee myös Filmihullu-lehden toimitussihteerinä.
Alusta asti mukana ollut ja festivaalin johtajana toiminut von Bagh määrittelee ”keskiyön auringon festivaalin” ideaa muistelmakirjassaan Muisteja: ”Järjestelyissä on periaatteena: ei byrokratiaa, ehdoton porttikielto sille teeskentelyn, keplottelun ja kvasikeskustelun ilmapiirille joka hallitsee niin monia kansallisia ’kulttuuritapahtumia’”.
Tällä tiellä on hyvä jatkaa.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.